Álom.Íz.Világ.

Álom.Íz.Világ.

A legkedveltebb őszi - szezonális - sütemények

2017. november 12. - Álom.Íz.Világ.

Ősszel is sokféle szezonális desszertet lehet készíteni. A gyümölcsös pitét mi mindenféle formában szeretjük, almával, szilvával, joghurtos, vajas vagy linzertésztával egyaránt. Bármelyik őszi gyümölcs, sőt az aszalt változatok is  kerülhetnek muffinba, rétestésztába, de akár készíthetünk belőlük egy villámgyors morzsasütit (crumble-t) is. Nyilvánvalóan azonban nem mindegy, hogy mennyi időt tudunk rászánni. Összeszedtem a legkedveltebbeket, egész pontosan a számunkra legkedvesebbeket, amelyeket akár most, novemberben is el lehet készíteni.

1. Joghurtos pite fahéjas almával

Hozzávalók:

  • 20 dkg puha vaj
  • 15 dkg porcukor
  • 3 tojás
  • 10 dkg görög joghurt
  • 1 citrom reszelt héja
  • 20 dkg liszt
  • fél csomag sütőpor (6 g)
  • 5 db alma
  • 2 kávéskanál fahéj

 

 

Elkészítése:

Az almákat meghámozom és vékony szeletekre vágom. Egy jénaiba teszem, megszóróm fahéjjal, lefedem és a mikrohullámú sütőbe teszem 5 percre, a legmagasabb fokozatra. A puhára párolt almát kihűtöm.

A sütőt 170 fokra melegítem.

A puha vajat és a porcukrot – robotgép segítségével – habosra keverem, hozzáadom egyesével a tojásokat, majd a joghurtot. Egy tálban összekeverem a lisztet, a sütőport és reszelt citromhéjat. A tojásos masszához hozzáadom a sütőporos lisztet és alaposan összekeverem.

 


 

Egy kb. 25×20 cm-es tepsit kibélelek szilikonos sütőpapírral. Beleöntöm a tésztát, a tetejére pedig egyenletesen ráterítem a párolt, fahéjas almaszeleteket. 

35 perc alatt megsütöm. Tálalás előtt meghintem porcukorral.

 

2. Körtés-túrós minirétes

Hozzávalók:

  • 1 db friss leveles tészta (40 cm x 24 cm)
  • 25 dkg tehéntúró
  • 5 teáskanál porcukor
  • 1/2 citrom héja és leve
  • 1 db nagyobb körte
  • tetejére: 1 db tojás
  • tálaláshoz: porcukor

 

DSC_1648A

 

Elkészítése:

A sütőt előmelegítem 200 fokra. A túrót villával összetöröm, hozzáadom a citrom lereszelt héját és kifacsart levét, majd a porcukrot is hozzáadva alaposan összekeverem. Végül és az apróra felkockázott körte is belekerül a túrós masszába.

A tésztát kiterítem a munkalapra, vízszintesen kettévágom és fele-fele arányban ráhalmozom a túrós-körtés tölteléket a leveles tészta közepére. Feltekerem a réteseket és mindkettőt ráhelyezem egy sütőpapírral bélelt tepsire. Felvert tojással megkenem a tetejét és a forró sütőben 18-20 perc alatt aranybarnára sütöm.

Felszeletelem és porcukorral meghintem.

 

3. Körtés kocka diós morzsával

Hozzávalók:

  • Tésztához:
    • 25 dkg sima liszt
    • 12,5 dkg porcukor
    • 12,5 dkg vaj (vagy margarin)
    • 2 tojássárgája
    • 1 csipet só
    • 1 citrom héja és leve
  • Töltelékhez:
    • 7-8 db körte
    • 1 mokkáskanál fahéj
    • 4 dkg vaj
    • 4-5 ek. (barna) nádcukor
    • 1 ek. citromlé
  • Tetejére a morzsához:
    • 7 dkg durvára aprított dió
    • 7 dkg liszt
    • 7 dkg vaj
    • 5 dkg (barna) nádcukor

 

Elkészítése:

A lisztet összekeverem a sóval és a porcukorral, majd elmorzsolom a vajjal (margarinnal). Beleteszem a két tojássárgáját, belereszelem a jól megmosott citrom héját és beleöntöm a levét. Összedolgozom és folpackba csomagolva, hűtőbe teszem fél órára.

Amíg a tészta pihen, a felmelegített vajra teszem a vékony szeletekre vágott körtét, a cukrot és a fahéjat. Addig főzöm, amíg a cukor elolvad és a körte egy picit összeesik, majd félreteszem hűlni (így sűrűsödik is egy kicsit). 

A sütőt 180 fokra előmelegítem. A tésztát lisztezett felületen vékonyra nyújtom és egy kb. 25×20 cm-es kivajazott, kilisztezett tepsibe nyomkodom úgy, hogy az oldalára is kerüljön tészta. Ha nem sikerül tökéletesre nyújtani, akkor egyszerűen belenyomkodom egyenletesen a tepsi aljába a tésztát. Sütőpapírt helyezek rá és rászórók 2-3 maréknyi babot, amit kimondottan ilyen célra “áldoztam fel” már egy ideje. 15 percig elősütöm, leöntöm róla a babot, leveszem a sütőpapírt, majd vékonyan átkenem tojásfehérjével és visszateszem a sütőbe 2-3 percre. Így nem ázik át a tészta, ha rákerül a gyümölcs.

A morzsához a diót késsel nagyobb darabokra aprítom, hozzáadom a lisztet, a cukrot és a felkockázott vajat, majd összemorzsolom. 

A tésztára ráöntöm a körtés masszát, majd a tetejére szórom a diós morzsát. Kb. 20 perc alatt megsütöm.

 

DSC_1525A

 

4. Szilvás, mogyorós morzsasüti

Hozzávalók:

  • 50 dkg szilva
  • 7,5 dkg barna cukor
  • 1 kávéskanál fahéj

Morzsához:

  • 10 dkg natúr zabpehely
  • 3 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
  • 10 dkg (török)mogyoró
  • 10 dkg vaj
  • 7 dkg barna cukor

 

Elkészítés:

A szilvát megmosom, szeletekre vágom, majd összekeverem a cukorral és a fahéjjal. Egy hőálló tálba (jénaiba) teszem, lefedem és a mikrohullámú sütőben, a legmagasabb fokozaton 5 perc alatt összeforralom. A cukros, zaftos gyümölcsöt átszedem a sütőtálakba és félreteszem addig, amíg elkészítem a morzsát (el lehet készíteni egy közepes méretű, négyszögletű jénaiban is). A sütőt eközben 180 fokra melegítem.

 

 

Összeállítom a morzsát. Ehhez a mogyorót – egy késes betétű robotgép segítségével – apróra darálom, majd hozzáadom a zabpelyhet, a lisztet, a cukrot és a felkockázott, hideg vajat. Összemorzsolom és a meleg szilvára kanalazom. Az előmelegített sütőben, kb. 20 perc alatt összesütöm. Csak annyira hagyom hűlni, hogy fogyasztható legyen.  

A fotón látható kis sütőtál kb. 13 cm hosszú. Ennyi alapanyagból három ilyen tálat töltöttem meg.

 

5. Almás-aszalt szilvás süti

Hozzávalók:

  • 17,5 dkg vaj
  • 2 dl habtejszín
  • 0,8 dl tej
  • 30 dkg liszt
  • 3 tojás
  • 23 dkg nádcukor 
  • 15 dkg aszalt szilva
  • 4 db nagy alma
  • tetejére: 2-3 ek. nádcukor, 1 tk. fahéj, sütés után: porcukor

 

dsc_0518-adjust-contrast

 

Elkészítése:

A sütőt előmelegítem 200 fokra. Egy kb. 35×25 cm-es tepsibe sütőpapírt helyezek.

A tejszínt, a tejet és a vajat összemelegítem egy kis lábasban. Amint felforrt és a vaj elolvadt, leveszem a tűzről és hűlni hagyom. 

A cukrot a tojásokkal habosra (fehéredésig) keverem, majd hozzáadom a vajas-tejszínes keveréket, végül a lisztet. Csomómentesre keverem és beleöntöm a tepsibe. Az aszalt szilvát felkockázom, majd beleszórom a tésztába, végül ráterítem a – nagylyukú reszelőn lereszelt – almát. A tetejét meghintem a fahéjjal elkevert cukorral.

45-55 perc alatt megsütöm.

Tálalás előtt meghintem porcukorral.

 

 

Ha szeretnél folyamatosan értesülni az újdonságokról,

akkor látogass el a

blog facebook oldalára és csatlakozz az oldal kedvelőihez.

A bejegyzés trackback címe:

https://alomizvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr6116348076

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása