Álom.Íz.Világ.

Álom.Íz.Világ.

Vaníliás sült tejberizs szederszósszal

2015. április 11. - Álom.Íz.Világ.

A gyerkőcök imádják a tejberizst,  fahéjjal vagy kakaóval. Arra gondoltam, ki kellene próbálni valami újat, valami mást. Így utólag nem bántam meg, sőt!

Az eredmény: ropogós talp, krémes belső, bíborvörös borítással.

DSC_0204

Hozzávalók:

  • 25 dkg rizs
  • 6 dl víz
  • csipet só
  • 6,5 dl tej
  • 1/2 vaníliarúd
  • 10 dkg méz
  • 5 dkg barna cukor
  • 1 citrom héja
  • 3 db tojássárgája
  • pici vaj (a forma kikenéséhez)
  • tetejére: 1,5 tk. fahéj + 2-3 tk. cukor

Szószhoz:

  • 20 dkg szeder
  • 10 dkg cukor

DSC_0212

Elkészítés:

A megmosott rizst a - csipet sóval ízesített - vízben felteszem főni. Ha már majdnem teljesen elfőtte a levét, akkor adom hozzá a tejet, a kikapart fél vaníliarúd magjait (beledobom a héját is, a vége felé majd kiszedem), a mézet és/vagy cukrot, a citrom reszelt héját. Miután a tej is felforrt, kb. 8-10 percig főzöm, majd fedőt teszek rá és hagyom, hogy a rizs magába szívja a folyadék nagy részét, közben párszor megkeverem. A végén lekerül a tető és hagyom egy kicsit hűlni, majd egyesével belekeverem a tojások sárgáját (a fehérjéket már teszem is a fagyasztóba, jó lesz a következő máglyarakásnál). 

A sütőt bekapcsolom, 180 fokra melegítem és egyúttal beteszek egy félig, vízzel megtöltött tepsit, amibe majd beleállítom a formákat. Így a víz is együtt melegszik a sütővel.

Kivajazom a kiszemelt formákat, én most egy részét szufléformában (kisméretű, kerek kerámia sütőtálkák) sütöttem, a maradékot pedig mázas cserépedényben.

Összekeverem a fahéjat és a cukrot és megszórom vele a tejberizs tetejét.

30 percig sütöm, majd még 10 percig grillezem a tetejét, hogy karamellizálódjon a fahéjas cukor a tetején. Akinek nincs grillfunkciója, az tegye magasabbra egy picit a tepsit.

Ha kész, addig hűlni hagyom a formában, amíg elkészítem a szószt.

 

Névtelen

Ehhez a fagyasztóból kivett szedret  (én fagyosan tettem bele) és a cukrot egy edénybe tesszük, jól átforgatjuk és addig főzzük, rotyogtatjuk, amíg a cukor teljesen elolvad.

A formában egy késsel körben fellazítom a rizst és egy tányérra borítom, így alul lesz egy szépséges ropogós talp, majd a meleg szederszósszal nyakon öntöm.

8 adag lesz belőle.

 

Ha szeretnél folyamatosan értesülni az újdonságokról,

akkor látogass el a

blog facebook oldalára és csatlakozz az oldal kedvelőihez.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://alomizvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr1016347730

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása