A gyerkőcök imádják a tejberizst, fahéjjal vagy kakaóval. Arra gondoltam, ki kellene próbálni valami újat, valami mást. Így utólag nem bántam meg, sőt!
Az eredmény: ropogós talp, krémes belső, bíborvörös borítással.
Hozzávalók:
- 25 dkg rizs
- 6 dl víz
- csipet só
- 6,5 dl tej
- 1/2 vaníliarúd
- 10 dkg méz
- 5 dkg barna cukor
- 1 citrom héja
- 3 db tojássárgája
- pici vaj (a forma kikenéséhez)
- tetejére: 1,5 tk. fahéj + 2-3 tk. cukor
Szószhoz:
- 20 dkg szeder
- 10 dkg cukor
Elkészítés:
A megmosott rizst a - csipet sóval ízesített - vízben felteszem főni. Ha már majdnem teljesen elfőtte a levét, akkor adom hozzá a tejet, a kikapart fél vaníliarúd magjait (beledobom a héját is, a vége felé majd kiszedem), a mézet és/vagy cukrot, a citrom reszelt héját. Miután a tej is felforrt, kb. 8-10 percig főzöm, majd fedőt teszek rá és hagyom, hogy a rizs magába szívja a folyadék nagy részét, közben párszor megkeverem. A végén lekerül a tető és hagyom egy kicsit hűlni, majd egyesével belekeverem a tojások sárgáját (a fehérjéket már teszem is a fagyasztóba, jó lesz a következő máglyarakásnál).
A sütőt bekapcsolom, 180 fokra melegítem és egyúttal beteszek egy félig, vízzel megtöltött tepsit, amibe majd beleállítom a formákat. Így a víz is együtt melegszik a sütővel.
Kivajazom a kiszemelt formákat, én most egy részét szufléformában (kisméretű, kerek kerámia sütőtálkák) sütöttem, a maradékot pedig mázas cserépedényben.
Összekeverem a fahéjat és a cukrot és megszórom vele a tejberizs tetejét.
30 percig sütöm, majd még 10 percig grillezem a tetejét, hogy karamellizálódjon a fahéjas cukor a tetején. Akinek nincs grillfunkciója, az tegye magasabbra egy picit a tepsit.
Ha kész, addig hűlni hagyom a formában, amíg elkészítem a szószt.
Ehhez a fagyasztóból kivett szedret (én fagyosan tettem bele) és a cukrot egy edénybe tesszük, jól átforgatjuk és addig főzzük, rotyogtatjuk, amíg a cukor teljesen elolvad.
A formában egy késsel körben fellazítom a rizst és egy tányérra borítom, így alul lesz egy szépséges ropogós talp, majd a meleg szederszósszal nyakon öntöm.
8 adag lesz belőle.
Ha szeretnél folyamatosan értesülni az újdonságokról,
akkor látogass el a
blog facebook oldalára és csatlakozz az oldal kedvelőihez.