Álom.Íz.Világ.

Álom.Íz.Világ.

Tavaszi zöldborsókrémleves medvehagymával

2018. március 30. - Álom.Íz.Világ.

Két nap és itt van húsvét. Nagypénteken reggel családi kupaktanács, hogy mi legyen az ebéd? Tésztára szavaznak a gyerekek, így nekünk jut az, hogy eldöntsük milyen leves legyen. A választás a zöldborsókrémlevesre esett, amit az idén még nem készítettem, pedig nagyon-nagyon szeretjük.

A húgom hozott nekem egy nagy csokor, gyönyörű medvehagymát, egy része szinte kiabált, hogy használjam fel a mai ebédhez. :) A hűtőben egy közepes fej zellergumó unatkozott már egy ideje, az újhagyma pedig a húsvéti reggeliző asztal elmaradhatatlan része, így az ünnepre vettem két csokorral. Szóval szép lassan összeállt, hogy - a zöldborsó mellett - mi is kerül bele ebbe a levesbe.

Egy selymes, krémes, tartalmas tavaszi leves, amelynek ízét az édeskés zöldborsó, "erejét" pedig a medvehagyma adja meg. Nem, nem kell megijedni, nem csípős, mert a gyerekek is simán megették!  Sőt, nem hogy megették, egyenesen imádták! Még a kicsi is... :) 

 

 

Hozzávalók:

  • 3 dkg vaj
  • 1 ek. olívaolaj
  • 2 szál újhagyma
  • 40 dkg fagyasztott zöldborsó
  • 1 db zellergumó
  • 1 kis csokor medvehagyma
  • 1 kis csokor friss petrezselyemzöld
  • só, bors
  • 2 tk. étkezési keményítő
  • 1 dl tejszín
  • tálaláshoz: pirított tökmag

 

 

Elkészítése: 

A vajat és az olívaolajat egy kisebb fazékban összemelegítem, majd ráteszem a felkarikázott újhagymát. Amíg a hagyma dinsztelődik, a zellert meghámozom és felkockázom, a medvehagymát csíkokra vágom, a petrezselyemleveleket felaprítom. Amint a hagyma kezdi megadni magát hozzáadom a zellert, majd pár perc után a zöldborsót, a medvehagymát és a petrezselyemzöldet is. Párszor átforgatom, végül a zöldségeket felengedem meleg vízzel. Ízlés szerint  sózom, borsozom és fedő alatt puhára főzöm.

 

 

Ha megpuhultak a zöldségek, leveszem addig a tűzről, amíg egy botturmix segítségével pürésítem. Visszateszem a hőre, hozzáadom a tejszínt, utolsó lépésként pedig a - kevés hideg vízzel elkevert - keményítővel besűrítem. 

Mi pirított tökmaggal ettük, de természetesen - mint minden krémlevest - lehet sajtos pirítós kenyérrel, krutonnal vagy reszelt sajttal fogyasztani. 

 

 

Ha szeretnél folyamatosan értesülni az újdonságokról,

akkor látogass el a

blog facebook oldalára és csatlakozz az oldal kedvelőihez.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://alomizvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr6816348098

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása