Két nap és itt van húsvét. Nagypénteken reggel családi kupaktanács, hogy mi legyen az ebéd? Tésztára szavaznak a gyerekek, így nekünk jut az, hogy eldöntsük milyen leves legyen. A választás a zöldborsókrémlevesre esett, amit az idén még nem készítettem, pedig nagyon-nagyon szeretjük.
A húgom hozott nekem egy nagy csokor, gyönyörű medvehagymát, egy része szinte kiabált, hogy használjam fel a mai ebédhez. :) A hűtőben egy közepes fej zellergumó unatkozott már egy ideje, az újhagyma pedig a húsvéti reggeliző asztal elmaradhatatlan része, így az ünnepre vettem két csokorral. Szóval szép lassan összeállt, hogy - a zöldborsó mellett - mi is kerül bele ebbe a levesbe.
Egy selymes, krémes, tartalmas tavaszi leves, amelynek ízét az édeskés zöldborsó, "erejét" pedig a medvehagyma adja meg. Nem, nem kell megijedni, nem csípős, mert a gyerekek is simán megették! Sőt, nem hogy megették, egyenesen imádták! Még a kicsi is... :)
Hozzávalók:
- 3 dkg vaj
- 1 ek. olívaolaj
- 2 szál újhagyma
- 40 dkg fagyasztott zöldborsó
- 1 db zellergumó
- 1 kis csokor medvehagyma
- 1 kis csokor friss petrezselyemzöld
- só, bors
- 2 tk. étkezési keményítő
- 1 dl tejszín
- tálaláshoz: pirított tökmag
Elkészítése:
A vajat és az olívaolajat egy kisebb fazékban összemelegítem, majd ráteszem a felkarikázott újhagymát. Amíg a hagyma dinsztelődik, a zellert meghámozom és felkockázom, a medvehagymát csíkokra vágom, a petrezselyemleveleket felaprítom. Amint a hagyma kezdi megadni magát hozzáadom a zellert, majd pár perc után a zöldborsót, a medvehagymát és a petrezselyemzöldet is. Párszor átforgatom, végül a zöldségeket felengedem meleg vízzel. Ízlés szerint sózom, borsozom és fedő alatt puhára főzöm.
Ha megpuhultak a zöldségek, leveszem addig a tűzről, amíg egy botturmix segítségével pürésítem. Visszateszem a hőre, hozzáadom a tejszínt, utolsó lépésként pedig a - kevés hideg vízzel elkevert - keményítővel besűrítem.
Mi pirított tökmaggal ettük, de természetesen - mint minden krémlevest - lehet sajtos pirítós kenyérrel, krutonnal vagy reszelt sajttal fogyasztani.
Ha szeretnél folyamatosan értesülni az újdonságokról,
akkor látogass el a
blog facebook oldalára és csatlakozz az oldal kedvelőihez.