Még mindig szeretem ezt a receptet, mert egyszerűen elkészíthető a kifli, szépen formázható a tésztája és a végeredmény is tetszetős. Mutattam már ezt a változatot, ezúttal azonban egy picivel több időt hagytam pihenni, de még így is gyorsan megvolt.
Készítésénél illata a csúsztatott palacsintát juttatta eszembe... :)
Hozzávalók:
32 darabhoz
- 60 dkg finomliszt
- 1 tk. só
- 7 dkg porcukor
- 1 db tojás
- 3 dl langyos tej
- 7 dkg olvasztott vaj
- 1 tasak (7 g) porélesztő
Töltelékhez:
- 6 ek. sárgabaracklekvár vagy -dzsem
- 7,5 dkg darált dió
- 5 dkg kristálycukor
Tetejére:
- 1 db tojás
- porcukor (tálaláshoz)
Elkészítése:
Egy mély tálba öntöm a kimért lisztet, a sót, a porélesztőt, a porcukrot és elkeverem. Ráöntöm a langyos tejet, a villával könnyedén elkevert tojást, és elkezdem összeállítani a tésztát.
Amikor már összeállt a tészta, több részletben hozzáadom az olvasztott vajat. Lágy, ruganyos tésztává gyúrom, majd egy lisztezett deszkán, egy tállal leborítva 30 percet pihentetem.
Ezután négy részre osztom a tésztát, gömbölyítem, lefedem ismét a tállal és kap még 15 perc pihenőt. (A gömbölyítés kimaradhat, én csak azért szoktam így csinálni, mert könnyebb lesz kör alakúra nyújtani a tésztát.)
Gömbölyítés: A tenyerem közepébe teszem a tésztadarabot és a szélét - körbe-körbe, egymásután - a "tésztagombóc" közepe felé hajtom és lenyomom, deszkára fordítom úgy, hogy az összecsípett része legyen alul.
Amíg a tészta pihen, előkeszítem a tölteléket.
A töltelékhez a késes robotgépbe teszem a diót és a kristálycukrot (a cukrot azért teszem bele, mert a mélyhűtőből kivett dió így nem tapad össze) és apróra darálom, majd kiöntöm egy tálba. Magam mellé készítem a dzsemet is.
A sütőt 200 fokra melegítem, a tepsiket kibélelem szilikonos sütőpapírral.
Két tésztadarabot kör alakúra (kb. 30 cm átmérőjűre) nyújtok, az egyikre rákenek 3 evőkanál dzsemet, majd megszórom a cukros dió felével és ráborítom a másik tésztalapot. Óvatosan lenyomkodom, majd egy pizzavágóval vagy egy éles késsel 16 körcikkre osztom és egyesével szorosan feltekerem. A kifliket a tepsire sorakoztatom, lekenem tojással és 15-17 perc alatt megsütöm. Ugyanígy teszek a másik két tésztalappal is.
Tálalás előtt porcukorral hintem meg.
Jó étvágyat!
Ha szeretnél folyamatosan értesülni az újdonságokról,
akkor látogass el a
blog facebook oldalára és csatlakozz az oldal kedvelőihez.