Gyönyörű mángoldleveleket és kicsi, édeskés vöröshagymákat kaptam a piacon. A quiche-hez, vagyis a franciák pitéjéhez nem kell más, mint egy omlós tészta, tejszín, tojás és valami, ami - mind ízével, mind színével - feldobja ezt az egyszerűen elkészíthető finomságot. Kitűnő vacsora lehet belőle.
Hozzávalók:
Tésztához:
- 20 dkg liszt
- 12 dkg vaj
- 1 nagy csipet só
- 1 tojássárgája
Töltelékhez:
- 6 nagy mángoldlevél
- 2 kisebb fej vöröshagyma
- 20 dkg sonka (vagy kockázott bacon)
- 3-4 ek. olívaolaj
- 2 tojás
- 3 dl tejszín
- 10 dkg maasdam típusú, reszelt sajt
- 1 tk. só
- bors
- szerecsendió
Elkészítése:
A tészta elkészítésével kezdem, mert annak pihenni kell a hűtőben fél-egy órát. Ehhez egy tálba kimérem a lisztet, hozzáadok egy nagy csipet sót, beleteszem a kockázott, hideg vajat és elmorzsolom. Végül hozzáadom a felütött tojás sárgáját és gyors mozdulatokkal tésztává gyúrom. Nekem nem kellett hozzáadnom hideg vizet, ha mégsem állna össze a tészta, akkor egy-két kanállal tegyünk hozzá. Folpackba csomagolom és minimum fél órára (de akár egy órára) a hűtőben teszem.
A töltelékhez a vöröshagymát felaprítom és egy mélyebb serpenyőbe teszem és két evőkanál olívaolajon elkezdem fonnyasztani. A mángoldleveleket megmosom, vastag csíkokra vágom és hozzáadom a hagymához. Csak addig hagyom a tűzön, amíg "megadja" magát, vagyis párszor megforgatom és amint kezd összeesni, le is veszem. A mángoldot egy tányérba szedem és a helyére 1-2 evőkanál olajon (vagy teáskanálnyi vajon) pár perc alatt megpirítom a sonkát.
A sütőt 180 fokra melegítem.
A tésztát kiveszem a hűtőből és a piteformába nyomkodom úgy, hogy pereme is legyen. Villával megszurkálom és 10 perc alatt elősütöm. Az elősütés után lekenem tojásfehérjével, mert így kevésbé áztatja el a töltelék a tésztát. Amint a tojásfehérje megszáradt, a tésztára pakolom felváltva a hagymás mángoldot és a sonkát (vagy bacont).
A tojásokat felütöm, felverem, hozzáadom a tejszínt, a sót, borsozom, reszelek bele szerecsendiót és beleteszem a reszelt sajt felét. Ezt a sonkás mángoldra öntöm, majd rászórom a maradék sajtot.
35-40 perc alatt készre sütöm.
Ha kihűlt, szépen lehet szeletelni, de természetem frissen, melegen is fogyasztható.
Ha szeretnél folyamatosan értesülni az újdonságokról,
akkor látogass el a
blog facebook oldalára és csatlakozz az oldal kedvelőihez.