Álom.Íz.Világ.

Álom.Íz.Világ.

Szilvalekváros papucs, az új családi kedvenc

2019. augusztus 25. - Álom.Íz.Világ.

Tudtam, hogy a mai ebédünk után, délután a gyerekek hamar megéheznek, ezért tegnap este eldöntöttem, ma - nagy meleg ide vagy oda - süteményt készítek. :) Még májusban vettünk egy üveg "hagyományos" - cukor hozzáadása nélkül készült - szatmári szilvalekvárt. Nekünk bevált korábban, ezért nagyon megörültem, amikor a szegedi, ünnepi  vásárban szembejött velem. Hókiflihez is ezt használom. 

Szóval a tészta omlós, a sűrű lekvár nem túl édes, a papucs talpa pedig pont annyira ropogós, amennyire kell. Mi odáig voltunk érte! ;)

 

 

Hozzávalók:

  • 60 dkg finomliszt
  • 25 dkg vaj
  • 25 dkg margarin
  • 4 dl tejföl
  • 2 ek citromlé
  • 3 csipet só
  • 90 dkg "hagyományos" szilvalekvár (hozzáadott cukor nélkül)
  • tálaláshoz: porcukor

 

 

Elkészítése:

A robotgép táljába teszem a lisztet, hozzáadom a sót és a dagasztókar segítségével elmorzsolom a felkockázott vajjal és margarinnal. Természetesen dolgozhatunk egyféle zsiradékkal is, ízlés kérdése. Én most felesben használom a vajat/margarint. Hozzáadom a tejfölt, a citromlevet és megvárom, amíg homogén "massza" lesz belőle. Lisztezett deszkára borítom és némi liszt hozzáadásával nagyon laza tésztát állítok össze. Egy liszttel megszórt üvegtálba teszem, letakarom folpackkal, majd a hűtőben min. 4-5 órát pihentetem. 

 

 

A sütőt 180 fokra (alul-felül sütés) melegítem.

Magam mellé készítek két sütőpapírral kibélelt, nagyméretű tepsit.

Alaposan belisztezett deszkán nyújtom ki a tésztát, és egy éles késsel kb. 6x6 cm-es négyzetekre osztom. Természetesen, ha valaki 7x7-es négyzetek mellett dönt, legalább ilyen finom süteményt fog kapni a végén. :)

Egy-egy evőkanál szilvalekvárt helyezek a négyzetek középébe, átlósan egymásra hajtom két sarkát (ha szükséges, összecsípem és úgy hajtom az egyik oldalra) és egy picit az ujjammal lenyomkodom.

A "papucsokat" a tepsire sorakoztatom és 20-25 perc alatt aranybarnára sütöm. Nekem három forduló volt, összesen 34 db lett belőle.

A forró süteményeket egy tálcára szedem és porcukorral meghintem.

Jó étvágyat!

 

Ha szeretnél folyamatosan értesülni az újdonságokról,

akkor látogass el a

blog facebook oldalára és csatlakozz az oldal kedvelőihez.

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://alomizvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr9016348116

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása