Álom.Íz.Világ.

Álom.Íz.Világ.

Vaslábasban sült, ropogós kenyér

2020. március 22. - Álom.Íz.Világ.

 

Talán napjainkban többen állnak neki kenyeret sütni, hiszen így még inkább el tudják azt kerülni, hogy - a jelenlegi helyzetben - boltokat kelljen felkeresni. Én eddig is sütöttem kenyeret, de bízom benne, hogy egyre többen gondolják úgy, megpróbálkoznak vele. Garantált, hogy a végeredmény beszédesebb, mint bármelyik más elkészített étel, akár édesség esetén. Én egy 3 literes vaslábast használok, ezért is magasabb a kenyerem a megszokottnál. A vaslábasban sült kenyér héja ropogós, belseje pedig - sokáig - puha. Továbbra is a legkedvesebb  pillanat az, amikor a forró kenyeret ráhelyezem a rácsra és hallgatom, ahogyan a kenyér - a hőmérséklet különbség miatt - pattogzik. Zene füleimnek...     Hozzávalók: Öregtésztához:

  • 50 dkg finomliszt
  • 1 tk. só
  • 1 dkg élesztő
  • 3 dl langyos víz

Kenyérhez:

  • 22 dkg öregtészta
  • 50 dkg finomliszt
  • 1,5 tk. só
  • 1 dkg élesztő
  • 2,9 dl langyos víz
  • 2 ek. olívaolaj

 

 

Elkészítése:

Öregtészta: Az öregtésztát előző este elkészítem. Ehhez egy tálban összekeverem a lisztet a sóval, az élesztőt pedig belekeverem a vízbe, majd hozzáadom a liszthez. A kezemmel lágy tésztát állítok össze és egy közepes méretű üvegtálba teszem, folpackkal letakarom és a konyha pultján hagyom másnap reggelig (10-12 órát hagyom állni). Ez idő alatt megkel, majd visszaesik. Nem kell csodálkozni, ha egy nyúlós állagú tésztát kapunk, ez teljesen normális jelenség. :) Ez a mennyiség kb. 3-4 kenyér elkészítéséhez elég, így amit másnap reggel nem használok fel, azt beteszem a hűtőbe, továbbra is letakarva.

Kenyér: 

A kimért lisztet beleszitálom a robotgép keverőtáljába, majd hozzáadom a sót, az öregtésztát, a vízben feloldott élesztőt (a megadott mennyiségből kiveszek kb. 1 deciliternyit és abban keverem el az élesztőt), a maradék vizet, végül a két evőkanálnyi olívaolajat. A dagasztókart addig hagyom dolgozni, amíg egy szép, sima felületű tésztát kapok. Egy enyhén kiolajozott üvegtálba teszem a kenyértésztát, folpackkal lefedem és 40 percig kelesztem. Ha letelt az idő, óvatosan egy lisztezett deszkára borítom, pár határozott mozdulattal átgyúrom, majd gömbölyítem. Én úgy szoktam ezt végezni, hogy a tészta szélét körbe-körbe a közepébe hajtom és közben lenyomom, végül megfordítom és a deszkán, a két kezemmel először a két oldalán, majd a felső- ill. alsórészén a tésztát maga alá igazítom. Annyira megemelem, hogy tudjak alá lisztet szórni, majd az üvegtállal leborítom és 15 percig pihentetem.  

Egy nagyobb méretű tálba konyharuhát teszek, megszórom liszttel. A pihentetett tésztát óvatosan megfordítom, köralakúra nyomom a kezemmel, majd a már említett módon gömbölyítem. A konyaruhás tálba úgy teszem bele, hogy a "talpa" felfelé legyen. Végül ráhajtom a konyharuha négy sarkát és szobahőmérsékleten egy órát kelesztem. Amíg a tészta pihen, a sütőt 230 fokra, légkeverésre kapcsolom és beteszem a vaslábast is, hogy a sütővel együtt forrósodjon (a tetejét nem teszem be). Ha letelt a kelesztési idő, fogókesztűvel kiveszem a vaslábast, megszórom liszttel és óvatosan (!) belefordítom a megkelt tésztát. Egy pengével bemetszem, ráhelyezem a fedőt és beteszem a forró sütőbe. 50 perc után levesszük az edény tetejét és még 4-5 percig hagyjuk pirulni a tetejét. Ha elkészült, rácsra teszem és azonnal hideg vízzel megspriccelem. Ezek után nincs más dolgom, mint hallgatom, ahogy a gyönyörű kenyerem pattogzik. Csodás hang. Jó étvágyat!

 

Ha szeretnél folyamatosan értesülni az újdonságokról,

akkor látogass el a

blog facebook oldalára és csatlakozz az oldal kedvelőihez.

A bejegyzés trackback címe:

https://alomizvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr2516348128

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása