Családi recept alapján készítettem ezt a ropogós tallért a lányom szülinapjára, még februárban. Gyermekkoromban a nagynénémnél ettem gyakran ezt a sajtos finomságot, a receptet is tőle kaptam. Vendégvárónak (is) tökéletes!
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 25 dkg margarin (vagy vaj)
- 2 kk. só
- 1/4 csomag sütőpor
- 1 dl tej
- töltelékhez:
- 30 dkg (füstölt) trappista sajt
- 25 dkg puha vaj
- őrölt piros paprika
Elkészítése:
A tésztához a lisztet elkeverjük a sóval és a sütőporral, majd összemorzsoljuk a margarinnal (vagy vajjal), végül hozzáadjuk a tejet és jól összegyúrjuk. Hat részre, hat kis cipóra osztjuk, majd egyenként vékony, téglalap alakú formára nyújtjuk.
A töltelékhez a sajtot lereszeljük és a puha vajjal alaposan elkeverjük, majd - ízlés szerint (kb. 1 kávéskanál) - őrölt pirospaprikával ízesítjük és színesítjük. Ezt is hat részre osztjuk.
A téglalapokra rákenjük a vajas, sajtos krémet, majd óvatosan - a lehető legszorosabban - feltekerjük. Folpackba csomagoljuk az így kapott "töltött" rudakat és hűtőbe tesszük. Minél tovább van a hűtőben, annál könnyebben lehet szeletelni. Én ezúttal egy egész éjszakára hidegre tettem.
A sütőt 200 fokra előmelegítjük.
A kellően lehűtött tésztát 0,5 cm-es szeletekre vágjuk, sütőpapírral bélelt tepsi(k)be sorakoztatjuk a csigákat és aranysárgára sütjük. Figyelni kell, mert gyorsan sül!
Ha szeretnél folyamatosan értesülni az újdonságokról,
akkor látogass el a
blog facebook oldalára és csatlakozz az oldal kedvelőihez.