Álom.Íz.Világ.

Álom.Íz.Világ.

Édes falatok - Meggyes gesztenyerolád

2021. március 19. - Álom.Íz.Világ.

Nálam általában kétféleképpen születik sütemény. Vagy valakinek a kívánságára vagy attól függően, hogy mi van a hűtőben. Ezúttal egy nagy doboz mascarponéból megmaradt 20 dekányi, amellyel már kezdenem kellett valamit. Számtalan módon fel tudom használni, nálunk egy sokoldalú, kedvelt alapanyag. A múlt hétvégén azt találtam ki, hogy ezt a krémsajtot gesztenyemasszával fogom kikeverni és egy piskótatekercsbe fogom tölteni. Akkora sikere lett, hogy a gyerekek már másnap követelték, süssek egy újabbat... 

20210316_091646.jpg

Hozzávalók:
Piskótához:
  • 6 tojás
  • 12 dkg cukor
  • 12 dkg liszt
  • 6 g sütőpor
  • csipet só

Töltelékhez:

  • 60 dkg gesztenyemassza
  • 4 dl habtejszín
  • 2 ek. porcukor
  • 2 maréknyi fagyasztott meggy
  • 1 ek. cukor
  • 20 dkg mascarpone
  • 1 dl meggylé

Díszítéshez:

  • cukorgolyók

20210316_091414_1.jpg

 

Elkészítése:

Először a meggyet készítem elő, mert annak ki kell hűlnie. A fagyasztott meggyet egy kis főzőedénybe teszem, engedek rá annyi vizet, hogy ellepje, majd ízlés szerint cukrozom (én ezúttal 1 púpos evőkanállal tettem bele). Forrás után pár percig főzöm, majd kihűtöm.

A piskóta elkészítéséhez első lépésként bekapcsolom a sütőt 160 fokra, légkeverésre. Magam mellé készítek egy sütőpapírral bélelt nagy méretű tepsit ill. a kimért hozzávalókat.

A tojásokat kettéválasztom, és a fehérjéket egy csipet sóval a robotgép segítségével kemény habbá verem. A tojások sárgáját a cukorral fehéredésig keverem, majd váltakozva hozzászitálom a sütőporral elkevert lisztet ill. hozzáadom a tojáshabot. 
A tojáshabot lazán forgatom bele azért, hogy ne törjem össze. A tepsire terítem úgy, hogy egy kb. 35x30 cm-es téglalapot kapjak. Az előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt megsütöm.

  

20210316_092641_1.jpg

 

Amíg sül a piskóta, elkészítem a krémet. Ehhez először habbá verem a habtejszínt úgy, hogy menetközben hozzáadok 2 evőkanál porcukrot. A gesztenyemasszát villával fellazítom, majd hozzáadom a mascarponét és a kihűlt meggyléből egy deciliternyit. Óvatosan beleforgatom a tejszínhabot, végül a meggyszemeket és amikor elkészült a krém, megkóstolom, hogy elég édes-e. Hűtőbe teszem addig, amíg a piskóta kihűl.

Egy vizes konyharuhát kiterítek magam elé, majd ráborítom a piskótát, lehúzom róla a sütőpapírt és óvatosan feltekerem. Így hagyom kihűlni. 

Ha kihűlt a piskótatekercs, óvatosan kiterítem és rákenem a gesztenyekrém 2/3-ad részét. Feltekerem, majd a maradék krémet a tetejére kenem és egy habzsák segítségével díszítem a tetejét. Utolsó lépésként megszórom cukorgolyókkal, majd hűtőbe teszem az elkészült roládot.

Jó étvágyat!

Ha szeretnél folyamatosan értesülni az újdonságokról,

akkor látogass el a

blog facebook oldalára és csatlakozz az oldal kedvelőihez

A bejegyzés trackback címe:

https://alomizvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr6416468552

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása