Nálam általában kétféleképpen születik sütemény. Vagy valakinek a kívánságára vagy attól függően, hogy mi van a hűtőben. Ezúttal egy nagy doboz mascarponéból megmaradt 20 dekányi, amellyel már kezdenem kellett valamit. Számtalan módon fel tudom használni, nálunk egy sokoldalú, kedvelt alapanyag. A múlt hétvégén azt találtam ki, hogy ezt a krémsajtot gesztenyemasszával fogom kikeverni és egy piskótatekercsbe fogom tölteni. Akkora sikere lett, hogy a gyerekek már másnap követelték, süssek egy újabbat...
- 6 tojás
- 12 dkg cukor
- 12 dkg liszt
- 6 g sütőpor
- csipet só
Töltelékhez:
- 60 dkg gesztenyemassza
- 4 dl habtejszín
- 2 ek. porcukor
- 2 maréknyi fagyasztott meggy
- 1 ek. cukor
- 20 dkg mascarpone
- 1 dl meggylé
Díszítéshez:
- cukorgolyók
Elkészítése:
Először a meggyet készítem elő, mert annak ki kell hűlnie. A fagyasztott meggyet egy kis főzőedénybe teszem, engedek rá annyi vizet, hogy ellepje, majd ízlés szerint cukrozom (én ezúttal 1 púpos evőkanállal tettem bele). Forrás után pár percig főzöm, majd kihűtöm.
A piskóta elkészítéséhez első lépésként bekapcsolom a sütőt 160 fokra, légkeverésre. Magam mellé készítek egy sütőpapírral bélelt nagy méretű tepsit ill. a kimért hozzávalókat.
A tojásokat kettéválasztom, és a fehérjéket egy csipet sóval a robotgép segítségével kemény habbá verem. A tojások sárgáját a cukorral fehéredésig keverem, majd váltakozva hozzászitálom a sütőporral elkevert lisztet ill. hozzáadom a tojáshabot.
A tojáshabot lazán forgatom bele azért, hogy ne törjem össze. A tepsire terítem úgy, hogy egy kb. 35x30 cm-es téglalapot kapjak. Az előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt megsütöm.
Amíg sül a piskóta, elkészítem a krémet. Ehhez először habbá verem a habtejszínt úgy, hogy menetközben hozzáadok 2 evőkanál porcukrot. A gesztenyemasszát villával fellazítom, majd hozzáadom a mascarponét és a kihűlt meggyléből egy deciliternyit. Óvatosan beleforgatom a tejszínhabot, végül a meggyszemeket és amikor elkészült a krém, megkóstolom, hogy elég édes-e. Hűtőbe teszem addig, amíg a piskóta kihűl.
Egy vizes konyharuhát kiterítek magam elé, majd ráborítom a piskótát, lehúzom róla a sütőpapírt és óvatosan feltekerem. Így hagyom kihűlni.
Ha kihűlt a piskótatekercs, óvatosan kiterítem és rákenem a gesztenyekrém 2/3-ad részét. Feltekerem, majd a maradék krémet a tetejére kenem és egy habzsák segítségével díszítem a tetejét. Utolsó lépésként megszórom cukorgolyókkal, majd hűtőbe teszem az elkészült roládot.
Ha szeretnél folyamatosan értesülni az újdonságokról,
akkor látogass el a
blog facebook oldalára és csatlakozz az oldal kedvelőihez