A linzer receptjét még nagymamámtól kaptam, azóta mindig ez alapján készítem a linzervirágot. Ezúttal a - tavaly vásárolt, de még ki nem próbált - húsvéti kiszúróformákat vetettem be. Természetesen ismét akadt segítségem, apró ujjacskák szúrták ki a formák egy részét.
Szeretem, mert napokkal előtte elkészíthetem és (fém)dobozban sokáig eláll.
Hozzávalók:
- 50 dkg finomliszt
- 25 dkg margarin
- 25 dkg porcukor
- 4 tojássárgája
- 1 db citrom leve és héja
- tetejére: porcukor
- töltéshez: erdei gyümölcsös lekvár
Elkészítés:
A lisztet elmorzsolom a margarinnal, majd beleteszem a porcukrot, a négy tojássárgáját, belereszelem a jól megmosott citrom héját és beleöntöm a levét. Összedolgozom és folpackba csomagolva, hűtőbe teszem fél (akár egy) órára.
A sütőt 180 fokra melegítem.
Vékonyra nyújtom a tésztát, majd húsvéti (tojás, nyuszi, bárány) kiszúróval kiszaggatom. A "lyukasztással" lehet variálni, én ezúttal a tojásformák egy részét és a nyuszik szemét egy habroló-készítő tölcsér végével szúrtam ki. Sütőpapírral kibélelek két tepsit (ezeket felváltva teszem majd be a sütőbe), ebbe sorakoztatom a formákat és 7-8 perc alatt világos zsemleszínűre sütöm őket. Vigyázni kell, mert nagyon hamar megég. Miután kivettem a sütőből, a tepsiben hagyom kihűlni, addig beteszem a második tepsit, majd így tovább...
Ha kihűlt, dobozba teszem és tálalás előtt egy-két nappal összeragasztom lekvárral a tojás- és nyusziformákat, a bárányokat "szimplán" hagyom (mint egy kekszet). Porcukorral megszórom a tetejüket.
Amikor linzervirágot készítek, akkor 45-47 db összeragasztott süti lesz belőle. Jelen esetben ez változhat, mert más méretű a kiszaggatott tojás, a nyuszi és a bárány is.
A megmaradt tojásfehérjéket lefagyasztom és pl. a legközelebbi máglyarakás készítésekor előveszem.
Ha szeretnél folyamatosan értesülni az újdonságokról,
akkor látogass el a
blog facebook oldalára és csatlakozz az oldal kedvelőihez.