Álom.Íz.Világ.

Álom.Íz.Világ.

Ropogós kenyér görög joghurttal

2019. augusztus 22. - Álom.Íz.Világ.

Egy ideje már nem sütöttem kenyeret, de bevallom, egy idő után hiányzik. Nem, nem a kenyér, hanem annak készítése. Megnyugtat, kikapcsol, és még mindig tágra nyílt szemekkel szemlélem a végeredményt.

... és hát mikor, ha nem a kenyér ünnepén melegítem be a sütőt (40 fokban :) ), hogy kenyeret süssek a családnak. 

 

 

Hozzávalók:

  • 90 dkg búza kenyérliszt (BL 80) (vagy finomliszt)
  • 2,5 tk. só
  • 2 tk. cukor
  • 320 ml langyos víz
  • 26 dkg görögjoghurt
  • 2 dkg friss élesztő
  • 2 ek. olívaolaj
  • 2 ek. almaecet (5%-os)

 

Elkészítése:

A kenyér elkészítéséhez a lisztet egy tálba szitálom, hozzáadom a sót és elkeverem. A közepébe mélyedést alakítok ki, ide kerül a pici vízzel elkevert élesztő, a cukor, a joghurt, a maradék víz, az olaj, és az almaecet. A dagasztókaros robotgépemet 5-6 percig dolgoztatom, utána egy lisztezett deszkára borítom a lágy tésztát és annyi lisztet adok még hozzá, hogy egy rugalmas tésztát kapják. Addig gyúrom a tésztát, amig az már nem ragad sem a kezemhez, sem pedig a deszkához. 

Cipót formázok belőle úgy, hogy a tészta szélét minden irányból középre hajtom és lenyomom. Ha ezzel készen vagyok, megfordítom a cipót, liszttel megszórom a tetejét, és egy konyharuhaval letakarva 40 percig pihentetem. 

Ha letelt a kelesztési idő, a tésztát három-négy határozott mozdulattal átgyúrom, ismét cipóra formázom és letakarom. Így pihentetem 15 percet. 

Pihentetés után fejrefordítom a tésztát. A tenyeremmel kinyomkodom belőle a levegőt úgy, hogy kb. egy ujjnyi vastagra és köralakúra formázom. Középre hajtom a két szélét és lenyomkodom, majd a tetején két kis háromszöget hajtok befelé. Felülről lefelé - szorosan - feltekerem a tésztát.

Egy mély, hosszúkás jénai tálba teszek egy szilikonos sütőpapírt és óvatosan beleteszem a tésztát. Megspriccelem vízzel, a jénai tetejébe is spriccelek, a kelesztésnek jót tesz majd a pára. Egy óra alatt duplájára kelesztem. 

A kelesztési idő utolsó húsz percében bekapcsolom a sütőt, légkeverésre, 230 fokra. Ha megkelt a kenyér, egy pengével három-négy helyen bevágom, megspriccelem a tésztát és a jénai tetejét újból vízzel és a forró sütőbe teszem. Kb. 40-45 perc alatt megsütöm. Ha sötétebb héjat szeretnénk, akkor az utolsó  pár percre vegyük le a jénai tetejét. 
 
A jénaiból kivéve, rácsra teszem és várom, hogy teljesen kihűljön a kenyér.
 

Ha szeretnél folyamatosan értesülni az újdonságokról,

akkor látogass el a

blog facebook oldalára és csatlakozz az oldal kedvelőihez.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://alomizvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr4316348114

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása