Egy ideje már nem sütöttem kenyeret, de bevallom, egy idő után hiányzik. Nem, nem a kenyér, hanem annak készítése. Megnyugtat, kikapcsol, és még mindig tágra nyílt szemekkel szemlélem a végeredményt.
... és hát mikor, ha nem a kenyér ünnepén melegítem be a sütőt (40 fokban :) ), hogy kenyeret süssek a családnak.
Hozzávalók:
- 90 dkg búza kenyérliszt (BL 80) (vagy finomliszt)
- 2,5 tk. só
- 2 tk. cukor
- 320 ml langyos víz
- 26 dkg görögjoghurt
- 2 dkg friss élesztő
- 2 ek. olívaolaj
- 2 ek. almaecet (5%-os)
Elkészítése:
A kenyér elkészítéséhez a lisztet egy tálba szitálom, hozzáadom a sót és elkeverem. A közepébe mélyedést alakítok ki, ide kerül a pici vízzel elkevert élesztő, a cukor, a joghurt, a maradék víz, az olaj, és az almaecet. A dagasztókaros robotgépemet 5-6 percig dolgoztatom, utána egy lisztezett deszkára borítom a lágy tésztát és annyi lisztet adok még hozzá, hogy egy rugalmas tésztát kapják. Addig gyúrom a tésztát, amig az már nem ragad sem a kezemhez, sem pedig a deszkához.
Cipót formázok belőle úgy, hogy a tészta szélét minden irányból középre hajtom és lenyomom. Ha ezzel készen vagyok, megfordítom a cipót, liszttel megszórom a tetejét, és egy konyharuhaval letakarva 40 percig pihentetem.
Ha letelt a kelesztési idő, a tésztát három-négy határozott mozdulattal átgyúrom, ismét cipóra formázom és letakarom. Így pihentetem 15 percet.
Pihentetés után fejrefordítom a tésztát. A tenyeremmel kinyomkodom belőle a levegőt úgy, hogy kb. egy ujjnyi vastagra és köralakúra formázom. Középre hajtom a két szélét és lenyomkodom, majd a tetején két kis háromszöget hajtok befelé. Felülről lefelé - szorosan - feltekerem a tésztát.
Egy mély, hosszúkás jénai tálba teszek egy szilikonos sütőpapírt és óvatosan beleteszem a tésztát. Megspriccelem vízzel, a jénai tetejébe is spriccelek, a kelesztésnek jót tesz majd a pára. Egy óra alatt duplájára kelesztem.
Ha szeretnél folyamatosan értesülni az újdonságokról,
akkor látogass el a
blog facebook oldalára és csatlakozz az oldal kedvelőihez.