Álom.Íz.Világ.

Álom.Íz.Világ.

Ünnepi fonott kalács magvakkal

2020. április 04. - Álom.Íz.Világ.

 

Húsvét előtt szerettem volna kipróbálni egy "sós" kalácsot. Az édes, foszlós változatot általában tejszínnel készítem, és nem csak ünnepekkor sütöm. Ez a próbálkozás lenmaggal, fehér és fekete szezámmaggal készült, tésztájába - zsiradékként - olaj került. Puha bélzetű kalács, kívül pedig illatos magvak borítják.  

Úgy gondolom ez a kalács méltó "dísze" (és íze) lesz az ünnepi asztalnak. :)

 

 

Hozzávalók:

  • 2,5 dl langyos tej
  • 2 dkg élesztő
  • 1 tk. cukor
  • 30 dkg finomliszt
  • 20 dkg rétesliszt
  • 2 tk. só
  • 1 db tojás
  • 0,8 dl olívaolaj
  • tetejére: 1 db tojás, lenmag, fehér és fekete szezámmag

 

 

Elkészítése:

1 dl langyos tejbe teszem a cukrot és belemorzsolom az élesztőt, felfuttatom. Egy mélyebb tálba szitálom a kétfajta lisztet, hozzáadom a sót, majd beleteszem az élesztős és a maradék langyos tejet, a tojást és az olajat. Összeállítom a tésztát, nekem kb. egy evőkanál liszt kellett még ahhoz, hogy elváljon a tészta a tál falától. 

Egy kiolajozott tálba teszem, folpackkal lezárom és 45 percig kelesztem. A megkelt tésztát egy lisztezett deszkára borítom, két részre osztom és két szálat sodrok belőle (kb. 40 cm-esek lettek), konyharuhával letakarom és 15 percig pihentetem. A tésztafonatokat a két tenyeremmel ismét sodrom, ezúttal már 60 cm-esek lesznek. A két szálat felül összecsípem, fonatot készítek belőle, a végén köralakúra igazítom, és a két végét összenyomkodom. Egy sütőpapírral bélelt tepsire teszem át óvatosan a kalácsot és megkenem tojással. Így kelesztem 40 percet. Addig a sütőt 170 fokra melegítem. 

A kelesztési idő leteltével ismét átkenem tojással a tésztát, tetszőlegesen megszórom a magvakkal, majd az előmelegített sütőbe teszem és kb. 40 perc alatt megsütöm.

 

 

Ha szeretnél folyamatosan értesülni az újdonságokról,

akkor látogass el a

blog facebook oldalára és csatlakozz az oldal kedvelőihez.

A bejegyzés trackback címe:

https://alomizvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr4516348136

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása