Húsvét előtt szerettem volna kipróbálni egy "sós" kalácsot. Az édes, foszlós változatot általában tejszínnel készítem, és nem csak ünnepekkor sütöm. Ez a próbálkozás lenmaggal, fehér és fekete szezámmaggal készült, tésztájába - zsiradékként - olaj került. Puha bélzetű kalács, kívül pedig illatos magvak borítják.
Úgy gondolom ez a kalács méltó "dísze" (és íze) lesz az ünnepi asztalnak. :)
Hozzávalók:
- 2,5 dl langyos tej
- 2 dkg élesztő
- 1 tk. cukor
- 30 dkg finomliszt
- 20 dkg rétesliszt
- 2 tk. só
- 1 db tojás
- 0,8 dl olívaolaj
- tetejére: 1 db tojás, lenmag, fehér és fekete szezámmag
Elkészítése:
1 dl langyos tejbe teszem a cukrot és belemorzsolom az élesztőt, felfuttatom. Egy mélyebb tálba szitálom a kétfajta lisztet, hozzáadom a sót, majd beleteszem az élesztős és a maradék langyos tejet, a tojást és az olajat. Összeállítom a tésztát, nekem kb. egy evőkanál liszt kellett még ahhoz, hogy elváljon a tészta a tál falától.
Egy kiolajozott tálba teszem, folpackkal lezárom és 45 percig kelesztem. A megkelt tésztát egy lisztezett deszkára borítom, két részre osztom és két szálat sodrok belőle (kb. 40 cm-esek lettek), konyharuhával letakarom és 15 percig pihentetem. A tésztafonatokat a két tenyeremmel ismét sodrom, ezúttal már 60 cm-esek lesznek. A két szálat felül összecsípem, fonatot készítek belőle, a végén köralakúra igazítom, és a két végét összenyomkodom. Egy sütőpapírral bélelt tepsire teszem át óvatosan a kalácsot és megkenem tojással. Így kelesztem 40 percet. Addig a sütőt 170 fokra melegítem.
A kelesztési idő leteltével ismét átkenem tojással a tésztát, tetszőlegesen megszórom a magvakkal, majd az előmelegített sütőbe teszem és kb. 40 perc alatt megsütöm.
Ha szeretnél folyamatosan értesülni az újdonságokról,
akkor látogass el a
blog facebook oldalára és csatlakozz az oldal kedvelőihez.