Álom.Íz.Világ.

Álom.Íz.Világ.

Dobjuk fel az unalmas reggeliket! Csíkos kalács

2020. március 24. - Álom.Íz.Világ.

 

A múlt hétvégén azon gondolkodtam, mivel lehetne még feldobni a gyerekek reggelijét (vacsoráját) ebben a hosszú, várhatóan hetekig (hónapokig) tartó "tavaszi szünetben". Kalácsot gyakran készítek, imádják a gyerekek. Főleg a fiam, aki képes megenni 4-5 szelet friss kalácsot is, természetesen vajjal és lekvárral vagy mézzel. A vaníliás, kakaós kalácsról (a gyerekek csak "kalácsibácsinak" hívják :) ) a nyár és a Balaton jut az eszükbe, mert minden nyáron ilyet majszolnak a nagyszülőknél, az unokatestvérek társaságában. 

Ez tényleg az a kalács, amit ha csak meglátunk, jó kedvünk lesz. :) Egyből kettőt készítettem belőle. 

 

Hozzávalók:

2 kalácshoz:

  • 60 dkg finomliszt
  • 1 csipet só
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1 dl langyos tej
  • 10 dkg cukor
  • 2 dl görög joghurt
  • 1 db tojás
  • 1 mk. vaníliapaszta 
  • 5 dkg olvasztott vaj
  • kakaós részhez: 3 ek. holland kakaópor, 8-9 ek. víz
  • tetejére: 1 tojás

 

 

Elkészítése:

A meglangyosított tejbe teszek egy mokkáskanál cukrot, majd belemorzsolom az élesztőt. Letakarom és felfuttatom. A robotgép táljába beleszitálom a lisztet, hozzáadom a sót és a cukrot. Összevegyítem, majd hozzáadom a tojást, a joghurtot és az élesztős tejet. Összeállítom a tésztát, utolsó lépésként az olvasztott vajat csurgatom hozzá, több részletben (annak ütemében, ahogyan felveszi a tészta a zsiradékot). A vajjal egyidőben adom hozzá a vaníliapasztát is. Ha valaki vaníliaaromát használ, nyugodtan adja hozzá már az elején.

Akkor jó, ha a tészta elválik a tál falától és szép fényes. Végül kettéveszem a tésztát és az egyik feléhez hozzáadom a kakaóporból és vízből kikevert sűrű kakaós masszát (én 22 %-os kakaót használtam, fel is vett 8-9 kanálnyi vizet), jól beledolgozom.  

Egy-egy liszttel beszórt üvegtálba teszem a kétféle tésztát, a tetejét is megszórom liszttel, majd lefedem folpackkal. Szobahőmérsékleten egy órát kelesztem. 

 

 

Mindkét megkelt tésztát először kettéosztom, majd - lisztezett deszkán - egyforma nagyságúra, téglalapalakúra nyújtom. A fehérre teszem a kakaós lapot, majd párszor így is átmegyek rajta a nyújtófával. Szorosan feltekerem, és egy-egy sütőpapírral bélelt püspökkenyérformába teszem. Lekenem a felvert tojással, letakarom egy konyharuhával és fél óráig pihentetem. A sütőt 180 fokra melegítem.

A megkelt kalácsok tetejét újra lekenem a tojással és az előmelegített sütőben 30-35 perc alatt megsütöm.

Rácsra téve kihűtöm.

Jó étvágyat hozzá!

 

Ha szeretnél folyamatosan értesülni az újdonságokról,

akkor látogass el a

blog facebook oldalára és csatlakozz az oldal kedvelőihez.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://alomizvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr5416348130

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása