A múlt hétvégén azon gondolkodtam, mivel lehetne még feldobni a gyerekek reggelijét (vacsoráját) ebben a hosszú, várhatóan hetekig (hónapokig) tartó "tavaszi szünetben". Kalácsot gyakran készítek, imádják a gyerekek. Főleg a fiam, aki képes megenni 4-5 szelet friss kalácsot is, természetesen vajjal és lekvárral vagy mézzel. A vaníliás, kakaós kalácsról (a gyerekek csak "kalácsibácsinak" hívják :) ) a nyár és a Balaton jut az eszükbe, mert minden nyáron ilyet majszolnak a nagyszülőknél, az unokatestvérek társaságában.
Ez tényleg az a kalács, amit ha csak meglátunk, jó kedvünk lesz. :) Egyből kettőt készítettem belőle.
Hozzávalók:
2 kalácshoz:
- 60 dkg finomliszt
- 1 csipet só
- 2,5 dkg élesztő
- 1 dl langyos tej
- 10 dkg cukor
- 2 dl görög joghurt
- 1 db tojás
- 1 mk. vaníliapaszta
- 5 dkg olvasztott vaj
- kakaós részhez: 3 ek. holland kakaópor, 8-9 ek. víz
- tetejére: 1 tojás
Elkészítése:
A meglangyosított tejbe teszek egy mokkáskanál cukrot, majd belemorzsolom az élesztőt. Letakarom és felfuttatom. A robotgép táljába beleszitálom a lisztet, hozzáadom a sót és a cukrot. Összevegyítem, majd hozzáadom a tojást, a joghurtot és az élesztős tejet. Összeállítom a tésztát, utolsó lépésként az olvasztott vajat csurgatom hozzá, több részletben (annak ütemében, ahogyan felveszi a tészta a zsiradékot). A vajjal egyidőben adom hozzá a vaníliapasztát is. Ha valaki vaníliaaromát használ, nyugodtan adja hozzá már az elején.
Akkor jó, ha a tészta elválik a tál falától és szép fényes. Végül kettéveszem a tésztát és az egyik feléhez hozzáadom a kakaóporból és vízből kikevert sűrű kakaós masszát (én 22 %-os kakaót használtam, fel is vett 8-9 kanálnyi vizet), jól beledolgozom.
Egy-egy liszttel beszórt üvegtálba teszem a kétféle tésztát, a tetejét is megszórom liszttel, majd lefedem folpackkal. Szobahőmérsékleten egy órát kelesztem.
Mindkét megkelt tésztát először kettéosztom, majd - lisztezett deszkán - egyforma nagyságúra, téglalapalakúra nyújtom. A fehérre teszem a kakaós lapot, majd párszor így is átmegyek rajta a nyújtófával. Szorosan feltekerem, és egy-egy sütőpapírral bélelt püspökkenyérformába teszem. Lekenem a felvert tojással, letakarom egy konyharuhával és fél óráig pihentetem. A sütőt 180 fokra melegítem.
A megkelt kalácsok tetejét újra lekenem a tojással és az előmelegített sütőben 30-35 perc alatt megsütöm.
Rácsra téve kihűtöm.
Jó étvágyat hozzá!
Ha szeretnél folyamatosan értesülni az újdonságokról,
akkor látogass el a
blog facebook oldalára és csatlakozz az oldal kedvelőihez.