Régóta szerettem volna már túrós buktát készíteni. Most minden adott volt hozzá. Pontosabban, majdnem minden. :) Mazsola nem volt itthon, így aszalt szilvával helyettesítettem. Egyszerűen elkészíthető péksütemény.
Az alapreceptet Limara könyvéből vettem, remekül működött.
Hozzávalók:
- 60 dkg finomliszt
- 1 kk. só
- 3.2 dl langyos tej
- 3 ek. kristálycukor
- 2,5 dkg élesztő
- 1 tojás
- 8 dkg olvasztott vaj
Töltelékhez:
- 50 dkg tehéntúró
- 2 csapott ek. búzadara
- 2 tojás
- 5 ek. kristálycukor
- fél kk. vanílapaszta
- 1 db lime reszelt héja
- 10 dkg apróra vágott aszalt szilva
Tetejére:
- 1 db tojás
Elkészítése:
Az élesztőt 1 dl cukros tejbe (1 tk. cukrot adok a tejhez) morzsolom és félreteszem. Kimérem a lisztet, hozzáadom a sót és a maradék cukrot, elkeverem.
Közepébe mélyedést készítek és hozzáadom a tojást, az élesztős és a maradék tejet. A robotgép dagasztókarja el kezd dolgozni, és amikor a tészta már összeállt, hozzáadom az olvasztott vajat. Ha a tészta már elválik a tál falától és szép fényes, akkor a lisztezett deszkán letakarva 45 percig pihentetem.
Amíg a tészta pihen, elkészítem a tölteléket.
A töltelékhez - a tojások kivételével - a hozzávalókat egy tálba teszem, és elkeverem. A tojásokat szétválasztom. A fehérjéket egy csipet sóval kemény habbá verem és előbb a 2 tojássárgáját, majd a felvert habot adom a túrókrémhez.
A megkelt tésztát egy kb. 50x30 cm-es téglalappa nyújtom és 10x10-es négyzetekre vágom. Közepükbe egy-egy evőkanál tölteléket teszek, a négy sarkát összecsípem, és tekerek rajta egyet.
Letakarva 20 percig pihentetem, a sütőt pedig 180 fokra melegítem.
Mielőtt sütőbe kerül, a tetejét tojással megkenem, majd 20 perc alatt megsütöm.
Ha szeretnél folyamatosan értesülni az újdonságokról,
akkor látogass el a
blog facebook oldalára és csatlakozz az oldal kedvelőihez.