Álom.Íz.Világ.

Álom.Íz.Világ.

Aszalt szilvás-túrós bukta

2020. január 11. - Álom.Íz.Világ.

Régóta szerettem volna már túrós buktát készíteni. Most minden adott volt hozzá. Pontosabban, majdnem minden. :) Mazsola nem volt itthon, így aszalt szilvával helyettesítettem. Egyszerűen elkészíthető péksütemény.

Az alapreceptet Limara könyvéből vettem, remekül működött.

Hozzávalók:

  • 60 dkg finomliszt
  • 1 kk. só
  • 3.2 dl langyos tej
  • 3 ek. kristálycukor
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1 tojás
  • 8 dkg olvasztott vaj

Töltelékhez:

  • 50 dkg tehéntúró
  • 2 csapott ek. búzadara
  • 2 tojás
  • 5 ek. kristálycukor 
  • fél kk. vanílapaszta
  • 1 db lime reszelt héja
  • 10 dkg apróra vágott aszalt szilva

Tetejére:

  • 1 db tojás

 

Elkészítése:

Az élesztőt 1 dl cukros tejbe (1 tk. cukrot adok a tejhez) morzsolom és félreteszem. Kimérem a lisztet, hozzáadom a sót és a maradék cukrot, elkeverem. 

Közepébe mélyedést készítek és hozzáadom a tojást, az élesztős és a maradék tejet. A robotgép dagasztókarja el kezd dolgozni, és amikor a tészta már összeállt, hozzáadom  az olvasztott vajat. Ha a tészta már elválik a tál falától és szép fényes, akkor a lisztezett deszkán letakarva 45 percig pihentetem. 

Amíg a tészta pihen, elkészítem a tölteléket.

A töltelékhez - a tojások kivételével - a hozzávalókat egy tálba teszem, és elkeverem. A tojásokat szétválasztom. A fehérjéket egy csipet sóval kemény habbá verem és előbb a 2 tojássárgáját, majd a felvert habot adom a túrókrémhez.

A megkelt tésztát egy kb. 50x30 cm-es téglalappa nyújtom és 10x10-es négyzetekre vágom. Közepükbe egy-egy evőkanál tölteléket teszek, a négy sarkát összecsípem, és tekerek rajta egyet. 

Letakarva 20 percig pihentetem, a sütőt pedig 180 fokra melegítem. 

Mielőtt sütőbe kerül, a tetejét tojással megkenem, majd 20 perc alatt megsütöm.

 

 

Ha szeretnél folyamatosan értesülni az újdonságokról,

akkor látogass el a

blog facebook oldalára és csatlakozz az oldal kedvelőihez.

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://alomizvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr4416348122

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása