Álom.Íz.Világ.

Álom.Íz.Világ.

Túrókrém és a csokoládé édes találkozása: túrókrémes-barackos torta

2020. február 23. - Álom.Íz.Világ.

Jelentem, itt a legújabb kedvenc. :)

A lányom 8. szülinapjára sütöttem ezt a tortát a hétvégén. A kakaós alap evidens volt, a "jól bevált dolgon ne változtass" elvét követtem. 

Az utóbbi időben valamennyi tortám csokoládés tölteléket kapott, így most valami újat szerettem volna kipróbálni. 

Első lépesként a piacon - a szokásos helyen - megvettem a krémes, házi tehéntúrót. A krém alapja így már megvolt, a többi összetevőjét már "csak" be kellett szerezni. 

Egy különlegesség is került a tortába. Egyik kedves ismerősömtől - akik egyébként ezeket a finomságokat készítik - kaptam egy üveg Legjava Pezsgős Őszibaracklekvárt, kóstolóba. Ott várakozott a kamrapolcon, vártam a megfelelő alkalomra. Eljött az ideje, hogy bevessem. :) A piskótalapokra került ez a különleges lekvár, így szaftos lett a tészta, és nagyszerűen passzolt a barackos,  túrós krémhez.

 

 

Hozzávalók:

  • 12 dkg liszt
  • 6 dkg holland kakaópor
  • 9 tojás 
  • 18 dkg kristálycukor 

Krémhez: 

  • 60 dkg krémes tehéntúró
  • 50 dkg mascarpone
  • 10 dkg porcukor
  • 1 citrom lereszelt héja
  • 3 dl habtejszín

Töltéshez:

  • 1 doboz konzerv őszibarack 
  • 1 üveg (20 dkg) Legjava Pezsgős Őszibaracklekvár

Bevonat:

  • 20 dkg tejcsokoládé 
  • 10 dkg étcsokoládé 
  • 6 dkg vaj
  • 2-3 ek. olaj (ha szükséges)

Díszítés: apró cukorgolyók

 

 

 

Elkészítése:

A sütőt előmelegítem 180 fokra. A tojásokat kettéválasztom és a fehérjét elkezdem habbá verni. Amikor már keményedik, apránként hozzáöntöm a cukrot. Ha a tojáshab már szép fényes, akkor egyesével hozzáadom a tojások sárgáját és kemény habbá verem. A lisztet összekeverem a kakaóporral és fokozatosan beleszitálom a tojáshabba, miközben széles, nagy mozdulatokkal keverem. Egy 23 cm-es tortaformát kibélelek formára vágott (kör az aljára, csíkok a szélére) sütőpapírral és óvatosan beleöntöm a kakaós masszát. 30-35 perc alatt megsütöm. 

A sütőajtót csak a vége felé nyissuk ki, amikor fogvájóval ellenőrizzük, hogy átsült-e (javasolt a közepénél beleszúrni, ahol a legmagasabb a tészta). Ha megsült, rácson kihűtöm, majd leveszem róla a sütőpapírt.

 

 

A krémhez a robotgép keverőtáljába teszem a túrót, a mascarponét, a reszelt citromhéjat, a porcukrot és homogén masszává keverem. A tejszínt habbá verem és a túrókrémhez adom. 

A felezett barackokat apróra kockázom és félreteszem.

 

 

A piskótát három részre vágom, majd a csatos tortaformába visszateszem a legfelső tortalapot úgy, hogy a teteje legyen lefelé. 

Megkenem a lekvár felével, ráteszem a túrókrém közel egyharmadát és rászórom a kockázott barack felét. Következik a középső tortalap, amelyre rákerül a lekvár másik felé, a krém újabb adagja (harmada) és a maradék barack.

Ráhelyezem az utolsó tortalapot (a tésztalap alja kerül felülre), és a tetejét befedem a maradék túrókrémmel úgy, hogy 3-4 evőkanálnyit félreteszek, hogy jusson az oldalára is. A torta egészén egyenletesre igazítom a túrókrémet.

 

 

A bevonathoz az összetördelt csokit a vajjal együtt beteszem a mikróba addig, amíg meg nem olvad, közben megkeverem. Ha nem találom elég folyékonynak, akkor hozzáadok 2-3 evőkanálnyi olajat. Folyamatosan kevergetve várom, hogy egy picit hűljön, majd a torta közepére öntöm és megvárom, amíg az oldalán a nagyja lefolyik. Egy spatulával elsimítom a tetején és az oldalán is a csokoládét. 

Végül a tetejét megszórom apró dekorgyöngyökkel.

Miután a csokibevonat kihűlt, a torta hűtőbe kerül.

Szeleteléskor melegvízbe mártott késsel szeljük, mert úgy könnyebb bánni a ropogós csokival. 

 

 

Ha szeretnél folyamatosan értesülni az újdonságokról,

akkor látogass el a

blog facebook oldalára és csatlakozz az oldal kedvelőihez.

A bejegyzés trackback címe:

https://alomizvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr9316348126

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fónyad Brigitta Gita 2020.03.19. 06:55:24

Szia.Megcsinalttam es isteni finom lett

k.kriszta 2020.03.19. 20:00:20

Szia! Nagyon örülök, hogy kipróbáltad és, hogy ízlett! Nálunk is nagy sikere volt... :)
süti beállítások módosítása