Jelentem, itt a legújabb kedvenc. :)
A lányom 8. szülinapjára sütöttem ezt a tortát a hétvégén. A kakaós alap evidens volt, a "jól bevált dolgon ne változtass" elvét követtem.
Az utóbbi időben valamennyi tortám csokoládés tölteléket kapott, így most valami újat szerettem volna kipróbálni.
Első lépesként a piacon - a szokásos helyen - megvettem a krémes, házi tehéntúrót. A krém alapja így már megvolt, a többi összetevőjét már "csak" be kellett szerezni.
Egy különlegesség is került a tortába. Egyik kedves ismerősömtől - akik egyébként ezeket a finomságokat készítik - kaptam egy üveg Legjava Pezsgős Őszibaracklekvárt, kóstolóba. Ott várakozott a kamrapolcon, vártam a megfelelő alkalomra. Eljött az ideje, hogy bevessem. :) A piskótalapokra került ez a különleges lekvár, így szaftos lett a tészta, és nagyszerűen passzolt a barackos, túrós krémhez.
Hozzávalók:
- 12 dkg liszt
- 6 dkg holland kakaópor
- 9 tojás
- 18 dkg kristálycukor
Krémhez:
- 60 dkg krémes tehéntúró
- 50 dkg mascarpone
- 10 dkg porcukor
- 1 citrom lereszelt héja
- 3 dl habtejszín
Töltéshez:
- 1 doboz konzerv őszibarack
- 1 üveg (20 dkg) Legjava Pezsgős Őszibaracklekvár
Bevonat:
- 20 dkg tejcsokoládé
- 10 dkg étcsokoládé
- 6 dkg vaj
- 2-3 ek. olaj (ha szükséges)
Díszítés: apró cukorgolyók
Elkészítése:
A sütőt előmelegítem 180 fokra. A tojásokat kettéválasztom és a fehérjét elkezdem habbá verni. Amikor már keményedik, apránként hozzáöntöm a cukrot. Ha a tojáshab már szép fényes, akkor egyesével hozzáadom a tojások sárgáját és kemény habbá verem. A lisztet összekeverem a kakaóporral és fokozatosan beleszitálom a tojáshabba, miközben széles, nagy mozdulatokkal keverem. Egy 23 cm-es tortaformát kibélelek formára vágott (kör az aljára, csíkok a szélére) sütőpapírral és óvatosan beleöntöm a kakaós masszát. 30-35 perc alatt megsütöm.
A sütőajtót csak a vége felé nyissuk ki, amikor fogvájóval ellenőrizzük, hogy átsült-e (javasolt a közepénél beleszúrni, ahol a legmagasabb a tészta). Ha megsült, rácson kihűtöm, majd leveszem róla a sütőpapírt.
A krémhez a robotgép keverőtáljába teszem a túrót, a mascarponét, a reszelt citromhéjat, a porcukrot és homogén masszává keverem. A tejszínt habbá verem és a túrókrémhez adom.
A felezett barackokat apróra kockázom és félreteszem.
A piskótát három részre vágom, majd a csatos tortaformába visszateszem a legfelső tortalapot úgy, hogy a teteje legyen lefelé.
Megkenem a lekvár felével, ráteszem a túrókrém közel egyharmadát és rászórom a kockázott barack felét. Következik a középső tortalap, amelyre rákerül a lekvár másik felé, a krém újabb adagja (harmada) és a maradék barack.
Ráhelyezem az utolsó tortalapot (a tésztalap alja kerül felülre), és a tetejét befedem a maradék túrókrémmel úgy, hogy 3-4 evőkanálnyit félreteszek, hogy jusson az oldalára is. A torta egészén egyenletesre igazítom a túrókrémet.
A bevonathoz az összetördelt csokit a vajjal együtt beteszem a mikróba addig, amíg meg nem olvad, közben megkeverem. Ha nem találom elég folyékonynak, akkor hozzáadok 2-3 evőkanálnyi olajat. Folyamatosan kevergetve várom, hogy egy picit hűljön, majd a torta közepére öntöm és megvárom, amíg az oldalán a nagyja lefolyik. Egy spatulával elsimítom a tetején és az oldalán is a csokoládét.
Végül a tetejét megszórom apró dekorgyöngyökkel.
Miután a csokibevonat kihűlt, a torta hűtőbe kerül.
Szeleteléskor melegvízbe mártott késsel szeljük, mert úgy könnyebb bánni a ropogós csokival.
Ha szeretnél folyamatosan értesülni az újdonságokról,
akkor látogass el a
blog facebook oldalára és csatlakozz az oldal kedvelőihez.