Tudtam, hogy a mai ebédünk után, délután a gyerekek hamar megéheznek, ezért tegnap este eldöntöttem, ma - nagy meleg ide vagy oda - süteményt készítek. :) Még májusban vettünk egy üveg "hagyományos" - cukor hozzáadása nélkül készült - szatmári szilvalekvárt. Nekünk bevált korábban, ezért nagyon megörültem, amikor a szegedi, ünnepi vásárban szembejött velem. Hókiflihez is ezt használom.
Szóval a tészta omlós, a sűrű lekvár nem túl édes, a papucs talpa pedig pont annyira ropogós, amennyire kell. Mi odáig voltunk érte! ;)
Hozzávalók:
- 60 dkg finomliszt
- 25 dkg vaj
- 25 dkg margarin
- 4 dl tejföl
- 2 ek citromlé
- 3 csipet só
- 90 dkg "hagyományos" szilvalekvár (hozzáadott cukor nélkül)
- tálaláshoz: porcukor
Elkészítése:
A robotgép táljába teszem a lisztet, hozzáadom a sót és a dagasztókar segítségével elmorzsolom a felkockázott vajjal és margarinnal. Természetesen dolgozhatunk egyféle zsiradékkal is, ízlés kérdése. Én most felesben használom a vajat/margarint. Hozzáadom a tejfölt, a citromlevet és megvárom, amíg homogén "massza" lesz belőle. Lisztezett deszkára borítom és némi liszt hozzáadásával nagyon laza tésztát állítok össze. Egy liszttel megszórt üvegtálba teszem, letakarom folpackkal, majd a hűtőben min. 4-5 órát pihentetem.
A sütőt 180 fokra (alul-felül sütés) melegítem.
Magam mellé készítek két sütőpapírral kibélelt, nagyméretű tepsit.
Alaposan belisztezett deszkán nyújtom ki a tésztát, és egy éles késsel kb. 6x6 cm-es négyzetekre osztom. Természetesen, ha valaki 7x7-es négyzetek mellett dönt, legalább ilyen finom süteményt fog kapni a végén. :)
Egy-egy evőkanál szilvalekvárt helyezek a négyzetek középébe, átlósan egymásra hajtom két sarkát (ha szükséges, összecsípem és úgy hajtom az egyik oldalra) és egy picit az ujjammal lenyomkodom.
A "papucsokat" a tepsire sorakoztatom és 20-25 perc alatt aranybarnára sütöm. Nekem három forduló volt, összesen 34 db lett belőle.
A forró süteményeket egy tálcára szedem és porcukorral meghintem.
Jó étvágyat!
Ha szeretnél folyamatosan értesülni az újdonságokról,
akkor látogass el a
blog facebook oldalára és csatlakozz az oldal kedvelőihez.