Álom.Íz.Világ.

Álom.Íz.Világ.

Maradékmentés - pizzára fel!

2021. január 09. - Álom.Íz.Világ.

Január első napjaiban készítettem ezt a pizzát, pontosabban mindjárt kettőt. Hogy miért készül az ünnepek után rögtön pizza?

Nos, maradt egy kevés sült malachús szilveszterről, néhány szem koktélparadicsom és egy fél tasak zöldsaláta, amelyben volt bébispenót és rukkola. Nem beszélve arról a fél doboz mascarponéról, amely a karácsonyi tiramisukészítés óta várta, hogy történjen vele valami.

Van egy jó pizzatészta receptem, ezt használom az utóbbi időben. A tésztára kerülő feltét pedig mindig attól függ, mi van épp a hűtőben. 

Ropogós szélű, vékony tésztájú, isteni pizza. Legalábbis nekünk nagyon bejön!

Mindig eszembe juttatja a Toszkánában kóstolt pizza ízét, illatát, állagát. 

 

20210102_224237.jpg

 

Hozzávalók 2 db közepes pizzához:

Tésztához:

  • 150 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
  • 150 g búza rétesliszt
  • 200 g búza finomliszt
  • 5 g só
  • 12 g friss élesztő
  • 3,5 dl langyos víz

 

Feltétek (opcionális, a maradék mennyiségének függvényében):

  • sült malachús
  • vékonyra szeletelt füstölt sonka
  • koktélparadicsom
  • mascarpone
  • 1 csipet só
  • fokhagyma
  • bébispenót
  • pizzamozzarella sajt
  • rukkola (sütés után)

 20210103_131813.jpg

 

Elkészítése:

1 dl langyos vízbe teszem az élesztőt és felfuttatom. A robotgép táljában összekeverem a kimért lisztet és a sót, majd hozzáadom az élesztős és a maradék langyos vizet. Addig dagasztom, amíg a tészta el nem válik a tál falától. Ha túl lágy a tészta, akkor a liszttel alaposan megszórt deszkán párszor átforgatom. Egy liszttel megszórt üvegtálba teszem, folpackkal lezárom és egy órát kelesztem.

Amíg a tészta kel, előkészítem a feltéteket. A húst és a sonkát vékony csíkokra vágom, a paradicsomokat megfelezem. A zúzott fokhagymát belekeverem a mascarponéba és adok hozzá egy csipet sót is. A sajtot lereszelem.

A megkelt tésztát a lisztezett deszkára borítom és kettéválasztom. Egyesével átgyúrom, gömbölyítem, a tetejét liszttel megszórom és a folpack alatt 30 percig pihentetem.

 A sütőt légkeverésen 250 fokra melegítem.

Pihentetés után a tésztát a lisztezett deszkára helyezem, kinyomkodom belőle a levegőt (először a tenyeremmel, majd az ökölbe szorított kézfejemmel) úgy, hogy közben kör alakúra formázom. Mivel mi vékony tésztával szeretjük a pizzát, én ezután még a kezembe veszem a lágy, rugalmas tésztát és körbe-körbe óvatosan kihúzom (akár két ököllel). 

Sütőpapírt terítek a megfordított nagy méretű tepsire, ráhelyezem a tésztát, majd megkenem a fokhagymás krémsajttal. Rápakolom a feltételeket, majd a forró sütőben kb. 8-10 perc alatt megsütöm. Akkor jó, amikor a széle szép barnára sült. A megmosott és "megszárított" rukkolát tálalás előtt teszem a pizzára. 

Jó étvágyat!

 

 

Ha szeretnél folyamatosan értesülni az újdonságokról,

akkor látogass el a

blog facebook oldalára és csatlakozz az oldal kedvelőihez. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://alomizvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr7616370152

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása