Méltatlanul elhanyagoljuk a sárgaborsót. Én is évente max. egyszer, esetleg kétszer készítek ebből a csodás alapanyagból levest vagy főzeléket. Ezúttal főzelék készült, ami
egészséges, lisztmentes és finom.
Egészséges, mert a sárgaborsó összetett szénhidrátokat tartalmaz, így lassan szívódik fel és lassan emeli meg a vércukorszintet. Magas rosttartalmának köszönhetően hozzájárul az emésztőrendszer egészségéhez, számos ásványi anyagot tartalmaz és kiváló fehérjeforrás.
Lisztmentes, mert sem rántás, sem pedig habarás nem kerül bele. Gyakorlatilag "önmagát sűríti" ez a főzelék.
... és finom.
Hozzávalók:
- 50 dkg sárgaborsó
- 4-5 ek. olaj
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 tk. őrölt pirospaprika
- 2 db babérlevél
- só, bors
Elkészítése:
A sárgaborsót megmosom és egy éjszakára vízbe áztatom. Másnap a vizet leöntöm róla és magam mellé készítem.
Az apró kockákra vágott vöröshagymát megdinsztelem az olajon, hozzáadom a megtisztított, vékony szeletekre vágott fokhagymát, majd ráteszem az őrölt pirospaprikát. Vigyázni kell, nehogy megégjen!
A paprikás hagymára jöhet a sárgaborsó, alaposan átkeverem, majd felöntöm annyi vízzel, hogy ellepje a borsót. Megsózom, alaposan megborsozom, és beledobom a két babérlevelet. Elkezd forrni és habosodni, de én ezúttal nem szedem le a habot. Visszaveszem a hőt és folyamatosan kevergetem a főzeléket, így a hab lassan visszahúzódik és minden íz benne marad. Ráteszem a lábas fedelét és alacsony hőmérsékleten - gyakran kevergetve - puhára főzöm a sárgaborsót. Amikor már kellően sűrű, krémes, kiveszem a babérleveleket, elzárom a hőt és a fedél alatt hagyom pihenni. Én nem turmixolom, mert szeretem, ha látszik, miből készült. :) Amennyiben tálaláskor túl sűrűnek találom, hozzáadok pár evőkanál forró vizet.
Feltétnek választhatunk sült húst, virslit, fasírtot, kolbászt. Nálunk ezúttal sült csirkével került asztalra.
Ha szeretnél folyamatosan értesülni az újdonságokról,