Álom.Íz.Világ.

Álom.Íz.Világ.

Együnk sárgaborsót! A sárgaborsó-főzelék

2020. november 07. - Álom.Íz.Világ.

 

Méltatlanul elhanyagoljuk a sárgaborsót. Én is évente max. egyszer, esetleg kétszer készítek ebből a csodás alapanyagból levest vagy főzeléket. Ezúttal főzelék készült, ami 

egészséges, lisztmentes és finom.

Egészséges, mert a sárgaborsó összetett szénhidrátokat tartalmaz, így lassan szívódik fel és lassan emeli meg a vércukorszintet. Magas rosttartalmának köszönhetően hozzájárul az emésztőrendszer egészségéhez, számos ásványi anyagot tartalmaz és kiváló fehérjeforrás.

Lisztmentes, mert sem rántás, sem pedig habarás nem kerül bele. Gyakorlatilag "önmagát sűríti" ez a főzelék. 

... és finom.

 

Hozzávalók:

  • 50 dkg sárgaborsó
  • 4-5 ek. olaj
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 tk. őrölt pirospaprika
  • 2 db babérlevél
  • só, bors

 

 

Elkészítése:

A sárgaborsót megmosom és egy éjszakára vízbe áztatom. Másnap a vizet leöntöm róla és magam mellé készítem.

Az apró kockákra vágott vöröshagymát megdinsztelem az olajon, hozzáadom a megtisztított, vékony szeletekre vágott fokhagymát, majd ráteszem az őrölt pirospaprikát. Vigyázni kell, nehogy megégjen!

A paprikás hagymára jöhet a sárgaborsó, alaposan átkeverem, majd felöntöm annyi vízzel, hogy ellepje a borsót. Megsózom, alaposan megborsozom, és beledobom a két babérlevelet. Elkezd forrni és habosodni, de én ezúttal nem szedem le a habot. Visszaveszem a hőt és folyamatosan kevergetem a főzeléket, így a hab lassan visszahúzódik és minden íz benne marad. Ráteszem a lábas fedelét és alacsony hőmérsékleten - gyakran kevergetve - puhára főzöm a sárgaborsót. Amikor már kellően sűrű, krémes, kiveszem a babérleveleket, elzárom a hőt és a fedél alatt hagyom pihenni. Én nem turmixolom, mert szeretem, ha látszik, miből készült. :) Amennyiben tálaláskor túl sűrűnek találom, hozzáadok pár evőkanál forró vizet. 

Feltétnek választhatunk sült húst, virslit, fasírtot, kolbászt. Nálunk ezúttal sült csirkével került asztalra.

 

Ha szeretnél folyamatosan értesülni az újdonságokról,

akkor látogass el a

blog facebook oldalára és csatlakozz az oldal kedvelőihez. 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://alomizvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr10016348154

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása