Sokszor készítettem már el ezt a kiflit. Továbbra is az egyik legnagyobb kedvenc.
A gyermekeim zsúrra voltak hivatalosak, az unokatestvéreik szülinapját ünnepelték, sok másik gyerek társaságában. Úgy gondoltam olyan vendégvárót küldök, amelyet - ugyanúgy mint egy édes falatot - csak felkapnak és mennek tovább. :)
Tésztájába "csak" vaj, tetejére sajt került.
Hozzávalók:
- 1 kg finomliszt
- 2 ek. só
- 2 csomag (14 g) szárított élesztő
- 1,5 tk. kristálycukor
- 2 dl tej
- 10 dkg vaj
- 5 dl víz
- kelesztéshez: olaj
- töltelékhez: 12 dkg szobahőmérsékletű vaj
- tetejére: 1 db tojás, 1 ek. víz, kb. 15 dkg reszelt sajt
Elkészítése:
A lisztet összekeverem a sóval, a cukorral és a porélesztővel. A vajat a tejjel együtt addig melegítem a mikróban, amíg a vaj megolvad. A forró, vajas tejhez hozzáadom a hideg vizet és hozzáöntöm a liszthez.
Összeállítom a tésztát (nagyon lágy keveréket kapok) és egy műanyag lapát segítségével átszedem egy olajjal kikent üvegtálba. Folpackkal lezárom és hűtőbe teszem.
A hűtőben pihen min. egy órát, de maradhat akár egy éjszakára is. Én ezúttal két órát adtam neki. Szépen megkelt.
Amíg a tészta pihen, kiveszem a vajat a hűtőből, hogy kellően lágy állaga legyen. A sajtot lereszelem.
Kelesztés után, az alaposan belisztezett deszkán átdolgozom a tésztát, majd két részre osztom. Az egyiket félreteszem ( a hűtőbe is betehetem, nehogy túlkeljen addig, amíg sorra nem kerül), a másikat kör alakúra nyújtom (kb. 30 cm átmérőjű kör).
A lágy vaj felét rákenem és lisztezett késsel 12 cikkre vágom.
A cikkek külső, szélesebb végétől kezdve, szorosan feltekerem a kifliket (minden tekerés után egy picit meghúzom magam felé) és egy sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatok 8 kiflit.
A tojást felütöm, villával felverem és elkeverem egy kanál vízzel. Megkenem vele a kiflik tetejét, megszórom reszelt sajttal és kb. 20 percet pihentetem sütés előtt.
200 fokos sütőben 20 perc alatt aranybarnára sütöm.
Amíg az első adag sül, elkészítem a többi kiflit.
Összesen 24 darab lesz belőle.
Ha szeretnél folyamatosan értesülni az újdonságokról,
akkor látogass el a
blog facebook oldalára és csatlakozz az oldal kedvelőihez.