A franciák pitéjét, a quiche-t gyakran készítem. Ha jobban belegondolok, mindig akkor, amikor szembejön egy új, szezonális zöldség. Az omlós pite tésztához ezúttal friss zöld spárgát, kiegészítőként fagyasztott zöldborsót és főtt-füstölt tarját használtam. Erre került rá a szokásos tojásos-tejszínes-sajtos keverék.
Készítettem már leveles spenóttal, mángolddal, cukkinivel, brokkolival. Kivétel nélkül valamennyi említett zöldséggel jól működik. Melegen, hidegen egyaránt fogyasztható. A különbség annyi, hogy hidegen szebben szeletelhető, ilyenkor igazán látványos a végeredmény.
Hozzávalók:
Tésztához:
- 20 dkg liszt
- 1 csipet só
- 12 dkg hideg vaj
- 1 tojássárgája
Töltelékhez:
- 40 dkg zöldspárga
- 12 dkg zöldborsó (fagyasztott)
- 20 dkg füstölt-főtt tarja
- 1 db közepes fej vöröshagyma
- 2 db tojás
- 3 dl tejszín
- 1 tk. só
- őrölt bors
- szerecsendió
- 5 dkg parmezán sajt
Elkészítése:
A tésztához egy tálba kimérem a lisztet, hozzáadok egy nagy csipet sót, beleteszem a kockázott, hideg vajat és elmorzsolom. Végül hozzáadom a felütött tojás sárgáját és gyors mozdulatokkal tésztává gyúrom. Nekem nem kellett hozzáadnom hideg vizet, ha mégsem állna össze a tészta, akkor egy-két kanállal tegyünk hozzá. Folpackba csomagolom és fél órát s hűtőben pihentetem.
Egy fazékban felteszek vizet melegedni a spárga blansírozásához.
A vöröshagymát félkarikára szeletem, egy mélyebb serpenyőbe teszem és két evőkanál olívaolajon megfonnyasztom. A zöld spárgát alaposan megmosom, 2-3 cm-es darabokra vágom, majd a forró, lobogó vízbe teszem és 4-5 perc alatt blansírozom. Ha letelt az idő, szűrőkanál segítségével jéghideg vízbe szedem, majd egy szűrőben lecsepegtetem. A forró vízbe ezután beleteszem a fagyasztott zöldborsót és - a spárgához hasonlóan - 4-5 perc alatt megfőzöm, végül lecsepegtetem. A tarját felkockázom és félreteszem.
A sütőt 180 fokra melegítem.
A tésztát kiveszem a hűtőből (én hagytam pár percet a konyhapulton, hogy szobahőmérsékleten lazuljon egy picit), kinyújtom és a piteformába nyomkodom úgy, hogy pereme is legyen. Ha csak darabokban tudjuk áttenni az omlós tésztát a formába és úgy nyomkodjuk "egybe", semmi gond, tökéletes lesz így is a végeredmény. :)
Villával óvatosan megszurkálom és 10 perc alatt elősütöm. Az elősütés után lekenem tojásfehérjével, mert így kevésbé áztatja el a töltelék a tésztát. Amint a tojásfehérje megszáradt, a tésztára pakolom a hagymát, a kockázott tarját, végül a zöldségeket.
A tojásokat felütöm, felverem, hozzáadom a tejszínt, a sót, borsozom, reszelek bele szerecsendiót és beleteszem a reszelt parmezánt is. A tejszínes-tojásos keveréket a pitére öntöm és a meleg sütőbe teszem.
30-35 perc alatt készre sütöm.
Ha kihűlt, szépen lehet szeletelni, de természetem frissen, melegen is fogyasztható.
Jó étvágyat!
Ha szeretnél folyamatosan értesülni az újdonságokról,
akkor látogass el a
blog facebook oldalára és csatlakozz az oldal kedvelőihez.