Na jó, összeállítással együtt van az 35 perc is. :)
Van az úgy néha, hogy ránk tör az édességéhség. Ilyenkor mindegy mi, csak legyen valami édes falat kéznél. Ez most annyiban más volt, hogy kimondottan valami süteményt kívántunk... :) Na de vasárnap délután? Csakis olyan jöhet szóba, amely gyorsan elkészül és minden hozzávaló van itthon.
A receptet rövid idő alatt ki is találtam: egy villámgyors svéd csokitorta, és egy egyszerű csokis mascarpone-s krém. Mascarpone nincs mindig itthon, de ezúttal a hűtőben várakozott egy doboz arra, hogy végre felhasználjam.
Amellett, hogy isteni finom, praktikus is ez a sütemény, mert amíg a torta a sütőben van, el tudom készíteni a krémet.
Hozzávalók:
- 3 tojás
- 18 dkg nádcukor
- 10 dkg vaj
- 4 dkg étcsokoládé
- 10 dkg liszt
- csipet só
- 4 ek. sötét kakaópor
- krémhez:
- 50 dkg mascarpone
- 20 dkg étcsokoládé
- 12 dkg ropogós keksz (pl. zabkeksz)
Elkészítése:
A sütőt 160 fokra (alul-felül sütés) melegítem.
Robotgép segítségével a tojásokat a cukorral habosra keverem, a lisztet pedig a sóval és a sötét, cukrozatlan kakaóporral összevegyítem. A vajat felolvasztom, majd beleteszem az összetördelt étcsokoládét és addig kevergetem, amíg az teljesen elolvad.
A cukros tojáshoz adom a kakaós lisztet (továbbra is a robotgép dolgozik), végül pedig hozzáöntöm a csokis vajat is. Sütőpapírral bélelt, 23 cm átmérőjű tortaformába öntöm a masszát és az előmelegített sütőben 30 perc alatt megsütöm.
Amíg a torta sül, elkészítem a krémet. A mascarponét a robotgép segítségével fellazítom, a darabokra tördelt csokoládét pedig gőz felett megolvasztom. A folyékony csokit hozzáadom a mascarponéhoz és alaposan elkeverem. A ropogós zabkekszet aprítógépbe teszem és (nem tökéletesen apróra, inkább nagyobb szemcsésre) ledarálom. Félreteszek 1-1,5 kanálnyi morzsát a díszítéshez, a többit belekeverem a csokis masszába.
A tortát kihűtöm és rákanalazom a csokoládés sajtkrémet, végül megszórom a kekszmorzsával. Díszítésképpen még "megcsíkozhatjuk" olvasztott csokival, amelybe pár csepp olajat is tehetünk, hogy folyékonyabbá váljon.
Jó étvágyat!
Ha szeretnél folyamatosan értesülni az újdonságokról,