A brokkoli szerintem az a zöldség, amelyre már csak ha ránézel, feltölt energiával. Üde zöld szín, egészséges, virágra hasonlító tömör fejek. A piacon, amint egymásra kacsintottunk, már tudtam, hogy belőle valami finomság készül majd a hétvégén. :)
Egyszer próbálkoztam én is a termesztésével, egy darab (!) palántát ültettem el a kiskertünkben (próbaként), ami gyönyörűen fejlődött. Minden nap megnéztem, hogy hol tart a növekedése, hogyan változott. Azután jött egy májusi jégeső... egy csupasz tő maradt csak. Megkönnyeztem. Azóta piacon vásárolok brokkolit.
Sült húst készítettem a hétvégén, mellé pedig egy olyan köretet szerettem volna, amely a hús "egyszerűségét" ellensúlyozza. A sajtmártásban fürdő brokkoli úgy érzem megtette a dolgát. A pirított, illatos magok már csak a ráadás!
Egyszerű, gyors. Kipróbálni való! ;)
Hozzávalók:
- 60 dkg brokkoli
- 6 dkg vaj
- 3 ek. liszt
- 6 dl tej
- szerecsendió
- só
- 6 dkg reszelt sajt
- 1 ek. pirított szezámmag
- 1 ek. pirított napraforgómag
Elkészítése:
A brokkolit rózsáira szedem és sós vízben - kívánt puhaságúra - megfőzöm. Ha megfőtt, lecsepegtetem és egy tűzálló tálba sorakoztatom.
A sütőt 200 fokra melegítem.
Egy edényben a vajat felmelegítem, majd beleteszem a lisztet és párszor átkeverve világos barnára pirítom. Folyamatos kevergetés mellett, felöntöm (óvatosan) a tejjel és csomómentesre keverem. Sózom, szerecsendiót reszelek bele és sűrűsödésig főzöm. A reszelt sajt 2/3-át beleszórom a mártásba és a brokkolira öntöm. Megszórom a maradék sajttal és a - száraz serpenyőben - megpirított magokkal. Beteszem a forró sütőbe és addig sütöm, amíg a tetején lévő sajt megpirul.
Köretként, egytálételként egyaránt megállja a helyét.
Jó étvágyat!
Ha szeretnél folyamatosan értesülni az újdonságokról,
akkor látogass el a
blog facebook oldalára és csatlakozz az oldal kedvelőihez.