Álom.Íz.Világ.

Álom.Íz.Világ.

Fahéjas szilvás-diós pite

2015. szeptember 07. - Álom.Íz.Világ.

Úgy gondoltam, hangolódunk egy kicsit az őszre, ezért vásároltam a piacon szilvát, dió még volt a fagyasztóban, a fahéj pedig nélkülözhetetlen egy őszi, illatos süteményhez. Töredelmesen bevallom, azért azzal nem számoltam, hogy gyakorlatilag egy nap alatt beköszönt az ősz. :)

 

DSC_1437A

 

Hozzávalók:

  • Tésztához:
    • 25 dkg sima liszt
    • 12,5 dkg porcukor
    • 12,5 dkg vaj (vagy margarin)
    • 2 tojássárgája
    • 1 csipet só
    • 1 citrom héja és leve
  • Töltelékhez:
    • 15 db szilva
    • 1 mokkáskanál fahéj
    • 4 dkg vaj
    • 7 dkg (barna) nádcukor
  • Tetejére a morzsához:
    • 7 dkg durvára aprított dió
    • 7 dkg liszt
    • 7 dkg vaj
    • 5 dkg (barna) nádcukor

 

DSC_1435A

 

Elkészítése:

A lisztet összekeverem a sóval és a porcukorral, majd elmorzsolom a vajjal (margarinnal). Beleteszem a két tojássárgáját, belereszelem a jól megmosott citrom héját és beleöntöm a levét. Összedolgozom és folpackba csomagolva, hűtőbe teszem fél órára.

Amíg a tészta pihen, a felmelegített vajra teszem a cikkekre vágott szilvát, a cukrot és a fahéjat. Gyakorlatilag csak addig tartom tűzön, amíg a cukor elolvad és a szilva egy picit megadja magát, majd félreteszem hűlni (így sűrűsödik is egy kicsit). 

A sütőt 180 fokra előmelegítem. A tésztát lisztezett felületen vékonyra nyújtom és egy 27 cm-es kivajazott piteformába nyomkodom úgy, hogy az oldalára is kerüljön tészta. Sütőpapírt helyezek rá és rászórók 2-3 maréknyi babot, amit kimondottan ilyen célra "áldoztam fel" már egy ideje. 15 percig sütöm, leöntöm róla a babot, leveszem a sütőpapírt, majd vékonyan átkenem tojásfehérjével és visszateszem a sütőbe 2-3 percre. Így nem ázik át a tészta, ha rákerül a gyümölcs.

A morzsához a diót késsel kis darabokra aprítom, hozzáadom a lisztet, a cukrot és a felkockázott vajat, majd összemorzsolom. 

A tésztára ráöntöm a zaftos, fahéjas szilvát, majd a tetejére szórom a diós morzsát. Kb. 20 perc alatt megsütöm.

 

 

DSC_1481B

 

 

DSC_1483A 

 

Ha szeretnél folyamatosan értesülni az újdonságokról,

akkor látogass el a

blog facebook oldalára és csatlakozz az oldal kedvelőihez.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://alomizvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr3116347836

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

makutsi 2015.09.19. 18:33:25

zia! Ez a szilvás pite nagyon jól néz ki! Ki fogom próbálni. Azt szeretném kérdezni, hogy miért vesztetted el a szaglásodat, és az ízeket érzed-e? Sz. Ilona

k.kriszta 2015.09.19. 19:05:59

Kedves Ilona! A szaglásom egy egy évvel ezelőtti megfázás után nem jött vissza rendesen. Szagokat, illatokat érzek ugyan, de azok nem olyanok, mint régen. Torzult a szaglásom. Érzem a hagyma, a citrom illatát, de nem teljesen olyan, mint amilyen volt. Ami nagyon hiányzik, az a gyerekeim "babaillata", a süteménysütéskor jelentkező illat és a fahéj jellegzetes, ellenállhatatlan illata. De ezek csaka a pozitív illatok, hiányoznak ám a kellemetlen szagok is :) Azokból is érzek valamit, de nem az igazi. :) Az ízekkel jól elvagyok, azok kompenzálják bizonyos illatok hiányát. Legalább azok megmaradtak. Voltam egyébként már vele dokinál, történt is beavatkozás, de nem hozott eredményt. Javaslatukra viszont egy allergiavizsgálat aktuális lenne már... A szilvás pitét pedig próbáld ki! :) Minden jót kívánva, üdvözlettel Kriszta
süti beállítások módosítása