Úgy gondoltam, hangolódunk egy kicsit az őszre, ezért vásároltam a piacon szilvát, dió még volt a fagyasztóban, a fahéj pedig nélkülözhetetlen egy őszi, illatos süteményhez. Töredelmesen bevallom, azért azzal nem számoltam, hogy gyakorlatilag egy nap alatt beköszönt az ősz. :)
Hozzávalók:
- Tésztához:
- 25 dkg sima liszt
- 12,5 dkg porcukor
- 12,5 dkg vaj (vagy margarin)
- 2 tojássárgája
- 1 csipet só
- 1 citrom héja és leve
- Töltelékhez:
- 15 db szilva
- 1 mokkáskanál fahéj
- 4 dkg vaj
- 7 dkg (barna) nádcukor
- Tetejére a morzsához:
- 7 dkg durvára aprított dió
- 7 dkg liszt
- 7 dkg vaj
- 5 dkg (barna) nádcukor
Elkészítése:
A lisztet összekeverem a sóval és a porcukorral, majd elmorzsolom a vajjal (margarinnal). Beleteszem a két tojássárgáját, belereszelem a jól megmosott citrom héját és beleöntöm a levét. Összedolgozom és folpackba csomagolva, hűtőbe teszem fél órára.
Amíg a tészta pihen, a felmelegített vajra teszem a cikkekre vágott szilvát, a cukrot és a fahéjat. Gyakorlatilag csak addig tartom tűzön, amíg a cukor elolvad és a szilva egy picit megadja magát, majd félreteszem hűlni (így sűrűsödik is egy kicsit).
A sütőt 180 fokra előmelegítem. A tésztát lisztezett felületen vékonyra nyújtom és egy 27 cm-es kivajazott piteformába nyomkodom úgy, hogy az oldalára is kerüljön tészta. Sütőpapírt helyezek rá és rászórók 2-3 maréknyi babot, amit kimondottan ilyen célra "áldoztam fel" már egy ideje. 15 percig sütöm, leöntöm róla a babot, leveszem a sütőpapírt, majd vékonyan átkenem tojásfehérjével és visszateszem a sütőbe 2-3 percre. Így nem ázik át a tészta, ha rákerül a gyümölcs.
A morzsához a diót késsel kis darabokra aprítom, hozzáadom a lisztet, a cukrot és a felkockázott vajat, majd összemorzsolom.
A tésztára ráöntöm a zaftos, fahéjas szilvát, majd a tetejére szórom a diós morzsát. Kb. 20 perc alatt megsütöm.
Ha szeretnél folyamatosan értesülni az újdonságokról,
akkor látogass el a
blog facebook oldalára és csatlakozz az oldal kedvelőihez.