Álom.Íz.Világ.

Álom.Íz.Világ.

Az egyik legkedvesebb kelt tésztám, az aranygaluska

2019. március 15. - Álom.Íz.Világ.

Az egyik legkedvesebb kelt tésztám, írom a főcímben. Tényleg az, pedig ma készítettem először. :) Ettünk többször, de én még nem sütöttem. Eddig. Nagyon szép, lágy tésztája van, és sokkal egyszerűbb elkészíteni, mint azt először gondolnánk. Ropogós dió, puha kalács, selymes sodó. Egyszerűen isteni! Az eredeti receptet a Nők Lapja Konyha Desszertben találtam.

 

 

Hozzávalók:

  • 50 dkg finomliszt
  • kávéskanál só
  • 10 dkg margarin
  • 2,5 dl langyos tej
  • 7,5 dkg porcukor
  • 3 dkg élesztő
  • 2 tojássárgája
  • tetejére:
    • 10 dkg olvasztott vaj
    • 15 dkg darált dió
    • 5 dkg nádcukor
  • sodóhoz:
    • 1 tasak vaníliás pudingpor
    • 5 ek. cukor
    • 8 dl tej

 

Elkészítése:

A lisztet és a sót összekeverem egy tálban, majd hozzáadom a felkockázott margarint és elmorzsolom. A tejet meglangyosítom, beleteszem a porcukrot, majd a friss élesztőt és felfuttatom. A margarinos liszthez adom az élesztős tejet és a villával elkevert tojássárgáját. Összeállítom a tésztát, ha szükséges még adok hozzá 2-3 evőkanál lisztet. Akkor jó, ha elválik a tál falától. Egy közepes méretű üvegtálba lisztet szórok, beleteszem a tésztát, konyharuhával letakarom és 30 percig kelesztem.

 

 

Magam mellé készítek egy kb. 35x20 cm-es, kivajazott tepsit.

A megkelt tésztát egy lisztezett deszkára borítom, lazán átgyúrom, majd 1,5 cm vastagságú, kör alakú formára nyújtom. 2,5 cm átmérőjű szaggatóval kiszaggatom és a "tésztapárnákat" a tepsibe sorakoztatom. A tetejét megkenem az olvasztott vajjal és megszórom a cukorral elkevert, darált dióval. 15 percig pihentetem. A sütőt 165 fokra melegítem. 

 

 

Az előmelegített sütőben 30-35 perc alatt aranybarnára sütöm. 

A sodóhoz a vaníliás pudingport és a cukrot 1 dl hideg tejjel elkeverem, a maradék 7 dl-t pedig felforralom. Ha felforrt, hozzáadom a cukros, pudingos tejet és egy habverőkanállal csomómentesre keverem, egy percig forralom.  

Melegen, hidegen tálalva egyaránt finom. 

 

 

Ha szeretnél folyamatosan értesülni az újdonságokról,

akkor látogass el a

blog facebook oldalára és csatlakozz az oldal kedvelőihez.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://alomizvilag.blog.hu/api/trackback/id/16348108

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Kommentezéshez lépj be, vagy regisztrálj! ‐ Belépés Facebookkal

süti beállítások módosítása