Mint tudjuk, a teljes kiőrlésű pékáru fogyasztásának számtalan előnye van. Egészséges, mert - többek között - rostokban, ásványi anyagokban és B-vitaminban gazdag, szabályozza a vércukrot, serkenti az emésztést.
Úgy gondolom, elkészítésében semmi extra sincs, megéri otthon időt fordítani rá, mert sokkal finomabb és tartalmasabb (!), mint a boltban kapható változat.
Eddig is használtam már, de továbbra is kísérletezni fogok a különböző, teljes kiőrlésű lisztekkel...
Hozzávalók:
8 darabhoz
- 30 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
- 5 dkg zabpehely (aprószemű)
- 15 dkg (kenyér)liszt
- 1,5 tk. só
- 1 tasak (7 g) porélesztő
- 15 dkg joghurt
- 2 dl víz
- 2 ek. olaj
- 1 ek. fekete szezámmag
- 1 ek. lenmag
- 1 ek. napraforgómag
- tetejére: fekete szezámmag
Elkészítése:
A robotgép táljába teszem a kétfajta lisztet, a zabpelyhet és a porélesztőt, összekeverem, majd hozzáadom a nedves hozzávalókat, vagyis a joghurtot, a vizet és az olajat. A dagasztókaros robotgép addig dolgozik, amíg a tészta elválik a tál falától. Ekkor hozzáadom a magokat és megvárom, amíg 1-2 perc alatt alaposan összevegyül a tésztával.
Egy liszttel meghintett üvegtálba teszem a tésztát, lezárom folpackkal és 45 percig kelesztem.
A megkelt tésztát kör alakúra lapítom a tenyeremmel és nyolc cikkre vágom. A cikkeket egyesével gömbölyítem, vagyis először feltekerem, majd a tenyerem közepébe teszem és a tészta szélét - körbe-körbe, egymásután - a "tésztagombóc" közepe felé hajtom és lenyomom. Egy sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatom, majd konyharuhával letakarom és 45 percig pihentetem a zsemléket. Miközben a tészta pihen, a sütőt 200 fokra melegítem és bekészítek egy meleg vízzel teli edényt a sütő aljába.
A megkelt zsemléket egy pengével - keresztben - bemetszem, majd alaposan lespriccelem vízzel, megszórom fekete szezámmaggal és a forró sütőbe teszem. 20 perc alatt megsütöm, elzárom a hőt és kiveszem a vizes edényt. Egy fakanalat teszek a sütőajtóba, így hűtöm 5 percig, majd rácsra szedem a ropogós zsemléket.
Ha szeretnél folyamatosan értesülni az újdonságokról,
akkor látogass el a
blog facebook oldalára és csatlakozz az oldal kedvelőihez.