Álom.Íz.Világ.

Álom.Íz.Világ.

Teljes kiőrlésű tönkölykenyér magokkal és aszalt paradicsommal

2016. február 16. - Álom.Íz.Világ.

A már emlegetett családi szülinapozásra készítettem egy aszalt paradicsomos veknit is. Ezúttal teljes kiőrlésű tönkölyliszttel kevertem a fehér lisztet és magvakkal dúsítottam. Májpástétom, rukkola, lollo bianco és rosso saláta került mellé az asztalra. 

 

DSC_0037-adjust-contrast

 

Hozzávalók:

  • 25 dkg búza kenyérliszt (BL 80)
  • 20 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt 
  • 1 tk. só
  • 1 tk. cukor
  • 160 ml langyos víz
  • 13 dkg joghurt
  • 1 dkg friss élesztő
  • 1 ek. olívaolaj
  • 1 ek. ecet
  • 2 ek. lenmag
  • 2 ek. napraforgómag
  • 5 dkg aszalt paradicsom
  • tetejére: 1-1 tk. lenmag és napraforgómag

 

DSC_0038-adjust-contrast

 

A lenmagot és a napraforgómagot durvára őrlöm egy daráló vagy egy mozsár segítségével. Az aszalt paradicsomot kis kockákra darabolom.
A hozzávalókat - a magok és az aszalt paradicsom kivételével - beleteszem a robotgépem keverőtáljába (az élesztőt is belemorzsolom) és elindítom a dagasztást. Akkor jó, ha a tészta elválik a tál falától és egy gombóc lesz belőle. Ekkor teszem bele a durvára őrölt magokat, a paradicsomkockákat és megvárom amíg a ezeket "elnyeli" a tészta. A paradicsomtól kap egy kis színt is, gyönyörű! :)
Lisztezett üvegtálba teszem, megszórom a tetejét is liszttel, letakarom és meleg helyen egy órát kelesztem. 
A megkelt tésztát kör alakúra lapítom a tenyeremmel, behajtom középre a két szélét és lenyomkodom, majd a tetején két kis háromszöget hajtok befelé. 
Felülről lefelé feltekerem a tésztát, majd finoman hengergetem (mintha sodrófát használnék), hogy karcsúbb, hosszabb legyen a kenyér (ez persze ízlés kérdése). Belehelyezem egy sütőpapírral bélelt tepsibe, letakarom és fél óráig kelesztem.
 
 
DSC_0055-adjust-contrast
 
 
Amíg a kenyér kel, bekapcsolom a sütőt, légkeverésen 250 fokra. Behelyezek egy meleg vízzel teli tálkát (én egy kisméretű tepsit használok), hogy a sütővel együtt melegedjen.
Ha megkelt, éles késsel 3-4 helyen bevágom, megkenem vízzel és megszórom - ízlés szerinti mennyiségű - maggal. A sütő hőfokát visszaveszem 180 fokra, beteszem a kenyeret és kb. 30 percig sütöm. Akkor jó, amikor már mozog a sütőpapíron és az alja szépen kopog. Amint elkészült, rácsra teszem és azon hűtöm ki. 
 
Különböző krémekkel, pástétomokkal is isteni finom. Ha van kedved, próbáld ki a csirkemájpástétomot karamellizált hagymával.
 
 
DSC_0051-adjust-contrast
 
 

Ha szeretnél folyamatosan értesülni az újdonságokról,

akkor látogass el a

blog facebook oldalára és csatlakozz az oldal kedvelőihez.

A bejegyzés trackback címe:

https://alomizvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr5316347902

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Miklos Halasz 2016.03.06. 22:05:04

bra äk fin kvalitet romaterial.
süti beállítások módosítása