A már emlegetett családi szülinapozásra készítettem egy aszalt paradicsomos veknit is. Ezúttal teljes kiőrlésű tönkölyliszttel kevertem a fehér lisztet és magvakkal dúsítottam. Májpástétom, rukkola, lollo bianco és rosso saláta került mellé az asztalra.
Hozzávalók:
- 25 dkg búza kenyérliszt (BL 80)
- 20 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
- 1 tk. só
- 1 tk. cukor
- 160 ml langyos víz
- 13 dkg joghurt
- 1 dkg friss élesztő
- 1 ek. olívaolaj
- 1 ek. ecet
- 2 ek. lenmag
- 2 ek. napraforgómag
- 5 dkg aszalt paradicsom
- tetejére: 1-1 tk. lenmag és napraforgómag
A lenmagot és a napraforgómagot durvára őrlöm egy daráló vagy egy mozsár segítségével. Az aszalt paradicsomot kis kockákra darabolom.
A hozzávalókat - a magok és az aszalt paradicsom kivételével - beleteszem a robotgépem keverőtáljába (az élesztőt is belemorzsolom) és elindítom a dagasztást. Akkor jó, ha a tészta elválik a tál falától és egy gombóc lesz belőle. Ekkor teszem bele a durvára őrölt magokat, a paradicsomkockákat és megvárom amíg a ezeket "elnyeli" a tészta. A paradicsomtól kap egy kis színt is, gyönyörű! :)
Lisztezett üvegtálba teszem, megszórom a tetejét is liszttel, letakarom és meleg helyen egy órát kelesztem.
A megkelt tésztát kör alakúra lapítom a tenyeremmel, behajtom középre a két szélét és lenyomkodom, majd a tetején két kis háromszöget hajtok befelé.
Felülről lefelé feltekerem a tésztát, majd finoman hengergetem (mintha sodrófát használnék), hogy karcsúbb, hosszabb legyen a kenyér (ez persze ízlés kérdése). Belehelyezem egy sütőpapírral bélelt tepsibe, letakarom és fél óráig kelesztem.
Amíg a kenyér kel, bekapcsolom a sütőt, légkeverésen 250 fokra. Behelyezek egy meleg vízzel teli tálkát (én egy kisméretű tepsit használok), hogy a sütővel együtt melegedjen.
Ha megkelt, éles késsel 3-4 helyen bevágom, megkenem vízzel és megszórom - ízlés szerinti mennyiségű - maggal. A sütő hőfokát visszaveszem 180 fokra, beteszem a kenyeret és kb. 30 percig sütöm. Akkor jó, amikor már mozog a sütőpapíron és az alja szépen kopog. Amint elkészült, rácsra teszem és azon hűtöm ki.
Ha szeretnél folyamatosan értesülni az újdonságokról,
akkor látogass el a
blog facebook oldalára és csatlakozz az oldal kedvelőihez.