Az évet nagy baráti társaságban búcsúztatjuk. A szilveszteri lakomára mindenki hoz valamit, így holnap sok-sok finomságot kóstolhatunk. Én - többek között - kenyérre/pirítósra kenhető krémekkel készülök. A tojáskrém mellett csirkemájpástétomot készítek karamellizált hagymával. Csatos üvegbe töltöm, így nem szárad ki és remekül eláll hűtőben.
Pikáns lesz a méztől és a fahéjtól, krémes a vajtól, a kacsazsírtól és a májtól. A karamellizált hagyma pedig kihagyhatatlan összetevője ennek a pástétomnak.
Vigyázat! Nagy adag! :) Ebből a mennyiségből két csatos üveget töltöttem meg. Sokan leszünk...
Hozzávalók:
- 60 dkg csirkemáj
- 25 dkg lilahagyma
- 15 dkg vöröshagyma
- 15 dkg vaj
- 6 evőkanál kacsazsír
- 1-1,5 teáskanál só (ízlés szerint)
- frissen őrölt bors
- 1 evőkanál méz
- 1 csapott mokkáskanál őrölt fahéj
- 2 evőkanál barna (nád)cukor
Elkészítése:
A hagymát félkarikákra szeletelem és beleteszem egy nagy tálba. A csirkemájat kisebb kockákra vágom és félreteszem. Egy serpenyőben összemelegítem a vajat és 3 evőkanálnyi kacsazsírt, majd ráteszem a szeletelt hagyma felét. Egy picit megsózom. Pár percig, gyakran kevergetve fonnyasztom, majd ráteszem a májat. Teszek rá pár tekerésnyi borsot és jól átforgatom. 6-7 percig sütöm, majd lehúzom a tűzről és állni hagyom. Addig megsózom, előkészítem a fahéjat és a mézet, majd pár perc elteltével ráteszem mindkettőt és alaposan összekeverem. Átöntöm egy mély tálba és botturmix segítségével pépesítem.
A serpenyőbe beleteszem a maradék, 3 evőkanál kacsazsírt és rádobom a szeletelt hagyma másik felét. Rászóróm a barna cukrot, jól átkeverem és közepes tűzön, hosszú percek alatt karamellizálom. Ha elkészült, két evőkanálnyit félreteszek, a többit belekeverem a májkrémbe. Két darab csatos üvegbe töltöm és a tetejére egy-egy kanál karamellizált hagymát teszek. Jól lehűtöm.
Jó étvágyat!
Ha szeretnél folyamatosan értesülni az újdonságokról,
akkor látogass el a
blog facebook oldalára és csatlakozz az oldal kedvelőihez.