Álom.Íz.Világ.

Álom.Íz.Világ.

Étcsokoládés sajttorta - egy szeletnyi mennyország, sütés nélkül

2018. március 14. - Álom.Íz.Világ.

Még mindig tart a sajttorta-őrület. Legalábbis nálam.

A kiindulópont az a hétvégi ötletelés volt, hogy a kamrapolcon lévő, mindössze pár kanálnyi mogyoróvajat mire/mibe tudnám felhasználni. Mascarponém és étcsokoládém volt itthon, ezért arra gondoltam, ismét nekifutok egy sajttortának, mert azzal – legalábbis a sütés nélküli verzióval – nincs sok gond. Pár művelet és már mehet is a hűtőbe, a végeredmény pedig önmagáért beszél. Az étcsokoládé, a sötét (holland) kakaópor, és a picit sós hatású földimogyorókrém (mogyoróvaj) nem engedi, hogy túl édes legyen ez a torta.

Tény ugyanakkor, hogy ebből egy szelet elég, de egy szelet maga a mennyország. :)

Nem igazán sikerült jól lefényképezni a tortát, ráadásul mire mi felszeleteltük, este lett, akkor pedig már a fényviszonyok nem tették lehetővé, hogy jó fotót készítsek. El is gondolkodtam, hogy megírjam-e ezt a bejegyzést, de annak a két kollégámnak, aki megkóstolta, annyira ízlett, hogy muszáj volt megírni. A legnagyobb dicséret pedig az volt, amikor a kolléganőm azt mondta, ez gusztább és finomabb, mint a kedvenc kávézónkban lévő süti(k). :)

 

 

Hozzávalók:

  • 25 dkg kakaós keksz (Jó reggelt)
  • 3 dkg sötét kakaópor
  • 10 dkg olvasztott vaj
  • 1 ek. mogyoróvaj
  • 50 dkg mascarpone 
  • 10 dkg porcukor
  • 3 dkg sötét kakaópor 
  • 20 dkg étcsokoládé 
  • 3,3 dl habtejszín
  • tetejére: 3 púpos ek. mogyoróvaj, 3 dkg porcukor, 1 dkg vaj

 

 

A kekszet aprítógépbe teszem és por állagúra őrlöm, majd kiöntöm egy mélyebb tálba. Hozzáadom a kakaóport, az olvasztott vajat és egy evőkanál mogyoróvajat. Belenyomkodom egy tortaformába és beteszem addig a hűtőbe, amíg elkészül a krém. A tejszínhabot közepesen kemény habbá verem.

A mascarponét, a porcukrot, a kakaóport és az olvasztott (majd langyosra hűtött) étcsokoládét robotgéppel összekeverem, végül belekeverem a felvert tejszínhabot és a homogén masszát rákanalazom a kekszes alapra. Ismét hűtőbe kerül addig, amíg elkészítem a mogyoróvajas „tetőt”.

 

 

A mogyoróvajat elkeverem a porcukorral, 1 dkg vajjal és mikroban – több részletben, közepes hőfokon – felolvasztom (vigyázni kell, nehogy lesüljön). A torta tetejére öntöm és elsimítom úgy, hogy közben az alatta lévő csokis réteggel vegyítem és „mintákat” rajzolok bele. Legalább 5-6 órára a hűtőbe teszem, de még jobb, ha egy egész éjszakát pihen a hűtő polcán.   

 

 

Ha szeretnél folyamatosan értesülni az újdonságokról,

akkor látogass el a

blog facebook oldalára és csatlakozz az oldal kedvelőihez.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://alomizvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr9316348092

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása