Még mindig tart a sajttorta-őrület. Legalábbis nálam.
A kiindulópont az a hétvégi ötletelés volt, hogy a kamrapolcon lévő, mindössze pár kanálnyi mogyoróvajat mire/mibe tudnám felhasználni. Mascarponém és étcsokoládém volt itthon, ezért arra gondoltam, ismét nekifutok egy sajttortának, mert azzal – legalábbis a sütés nélküli verzióval – nincs sok gond. Pár művelet és már mehet is a hűtőbe, a végeredmény pedig önmagáért beszél. Az étcsokoládé, a sötét (holland) kakaópor, és a picit sós hatású földimogyorókrém (mogyoróvaj) nem engedi, hogy túl édes legyen ez a torta.
Tény ugyanakkor, hogy ebből egy szelet elég, de egy szelet maga a mennyország. :)
Nem igazán sikerült jól lefényképezni a tortát, ráadásul mire mi felszeleteltük, este lett, akkor pedig már a fényviszonyok nem tették lehetővé, hogy jó fotót készítsek. El is gondolkodtam, hogy megírjam-e ezt a bejegyzést, de annak a két kollégámnak, aki megkóstolta, annyira ízlett, hogy muszáj volt megírni. A legnagyobb dicséret pedig az volt, amikor a kolléganőm azt mondta, ez gusztább és finomabb, mint a kedvenc kávézónkban lévő süti(k). :)
Hozzávalók:
- 25 dkg kakaós keksz (Jó reggelt)
- 3 dkg sötét kakaópor
- 10 dkg olvasztott vaj
- 1 ek. mogyoróvaj
- 50 dkg mascarpone
- 10 dkg porcukor
- 3 dkg sötét kakaópor
- 20 dkg étcsokoládé
- 3,3 dl habtejszín
- tetejére: 3 púpos ek. mogyoróvaj, 3 dkg porcukor, 1 dkg vaj
A kekszet aprítógépbe teszem és por állagúra őrlöm, majd kiöntöm egy mélyebb tálba. Hozzáadom a kakaóport, az olvasztott vajat és egy evőkanál mogyoróvajat. Belenyomkodom egy tortaformába és beteszem addig a hűtőbe, amíg elkészül a krém. A tejszínhabot közepesen kemény habbá verem.
A mascarponét, a porcukrot, a kakaóport és az olvasztott (majd langyosra hűtött) étcsokoládét robotgéppel összekeverem, végül belekeverem a felvert tejszínhabot és a homogén masszát rákanalazom a kekszes alapra. Ismét hűtőbe kerül addig, amíg elkészítem a mogyoróvajas „tetőt”.
A mogyoróvajat elkeverem a porcukorral, 1 dkg vajjal és mikroban – több részletben, közepes hőfokon – felolvasztom (vigyázni kell, nehogy lesüljön). A torta tetejére öntöm és elsimítom úgy, hogy közben az alatta lévő csokis réteggel vegyítem és „mintákat” rajzolok bele. Legalább 5-6 órára a hűtőbe teszem, de még jobb, ha egy egész éjszakát pihen a hűtő polcán.
Ha szeretnél folyamatosan értesülni az újdonságokról,
akkor látogass el a
blog facebook oldalára és csatlakozz az oldal kedvelőihez.