Álom.Íz.Világ.

Álom.Íz.Világ.

Best of 2016 - avagy a blog négy legolvasottabb bejegyzése 2016-ban

2017. január 01. - Álom.Íz.Világ.

Sajnos decemberben nem sikerült annyit a bloggal, az ötletek (mert az van rengeteg) megvalósításával foglalkoznom, mint ahogy szerettem volna. Már amikor nekikezdtem, tudtam, munka és család mellett nem lesz egyszerű. Továbbra is marad hobbi, egy olyan dolog, amely - ha tudok vele foglalkozni - mindig boldogsággal tölt el.

Ezúttal összeválogattam azokat a bejegyzéseket, amelyek a 2016-os évben a legnagyobb látogatottságot érték el, vagyis a legnépszerűbbek voltak. A statisztikáról csak annyit, hogy az alábbi négy receptet - a mai napig - összesen 44.233 alkalommal nézték/néztétek meg. A legnépszerűbb bejegyzés a réteges, ropogós, sajtos kifli volt, amelyet több mint 22 ezer alkalommal látogattak az Olvasók. Nyilvánvalóan ezek a számok másoknak nem jelentenek túl sokat és biztosan vannak olyan bloggertársak, akiknek a látogatószámuk ezeknek a többszöröse. De én erre nagyon büszke vagyok! :)

Ezzel a "best of" válogatással kívánok minden kedves Olvasónak mosolygós, nagyon boldog új esztendőt!

 

fotojet-design

 

Réteges, ropogós, sajtos kifli

 

Hozzávalók:

  • 1 kg finomliszt
  • 2 ek. só
  • 2 csomag (14 g) szárított élesztő
  • 1,5 tk. kristálycukor
  • 2 dl tej
  • 10 dkg vaj
  • 5 dl víz
  • kelesztéshez: olívaolaj
  • töltelékhez: 20 dkg szobahőmérsékletű vaj, 25 dkg reszelt sajt
  • tetejére: 1 db tojás, 1 ek. víz, kb. 10 dkg reszelt sajt

 

dsc_0276-adjust-contrast

 

Elkészítése:

A lisztet összekeverem a sóval, a cukorral és a porélesztővel. A vajat a tejjel együtt addig melegítem a mikróban, amíg a vaj megolvad. A forró, vajas tejhez hozzáadom a hideg vizet és hozzáöntöm a liszthez. Összeállítom a tésztát (nagyon lágy keveréket kapok) és egy műanyag lapát segítségével átszedem egy olívaolajjal kikent üvegtálba. Folpackkal lezárom és hűtőbe teszem. 

A hűtőben pihen min. egy órát, de maradhat akár egy éjszakára is. Én ezúttal három órát szavaztam meg a tésztának. Gyönyörűen megkelt.

A töltelékhez kiveszem a vajat a hűtőből, hogy kellően lágy (de ne folyós!) állaga legyen. A sajtot lereszelem.

Kelesztés után, az alaposan belisztezett deszkán átdolgozom a tésztát, majd két részre osztom. Az egyiket félreteszem ( a hűtőbe is betehetem, nehogy túlkeljen addig, amíg sorra nem kerül), a másikat kör alakúra nyújtom (kb. 30 cm átmérőjű kör).

A lágy vaj felét rákenem ( a maradék 10 dkg-ot félreteszem a másik adag tésztának), megszórom reszelt sajttal és lisztezett késsel 12 cikkre vágom. A cikkek külső, szélesebb végétől kezdve, szorosan feltekerem a kifliket (minden tekerés után egy picit meghúzom magam felé) és egy sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatok 6 kiflit. 

 

A tojást felütöm, villával felverem és elkeverem egy kanál vízzel. Megkenem vele a kiflik tetejét, megszórom reszelt sajttal és kb. 20 percet pihentetem sütés előtt.

200 fokos sütőben 20 perc alatt aranybarnára sütöm.

Amíg az első adag sül, elkészítem a következő hat kiflit.

Összesen 24 darab lesz belőle.

 

Füstölt sajtos húsgolyó, sütőben sütve

 

DSC_0841-adjust-contrast

 

Hozzávalók:

  • 50 dkg darált sertéslapocka
  • 1 tojás
  • 3 nagyobb gerezd fokhagyma
  • bors
  • 10 dkg reszelt füstölt sajt

 

Elkészítése:

A sütőt 200 fokra melegítjük. Egy mély tálba tesszük a darált húst, a tojást, belereszeljük a fokhagymát és a füstölt sajtot. Sózzuk, borsozzuk. Kézzel jól összedolgozzuk, majd pici golyókat formázunk és sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk azokat. Zsiradék nem szükséges alá, mert a húsból és a sajtból kisül annyi, amennyi ahhoz kell, hogy 20-25 perc után - megrázva a tepsit - átforgassuk a húsgolyókat. Így még 5-10 percig sütjük.

Főzelék vagy saláta mellé, de akár partifalatként is el tudom képzelni.

 

Aszalt szilvás túrós lepény

 

DSC_0929-adjust-contrast

 

Hozzávalók:

  • 50 dkg túró
  • 8 dkg lágy vaj
  • 3 evőkanál búzadara
  • 1 evőkanál liszt
  • 7,5 dkg porcukor
  • 1 citrom héja és leve
  • 2 tojás
  • 1/2 mokkáskanál szódabikarbóna
  • 10 dkg aszalt szilva
  • tetejére: 3 teáskanál tejföl, 1 tojás
  • tálaláshoz: porcukor

 

Elkészítés:

A vajat kisebb kockákra vágom, a túrót villával összetöröm. Ezután az összes hozzávalót (kivéve a szilvát) egy mély tálba teszem és karos robotgéppel simára keverem. A sütőt előmelegítem 200 fokra.

Egy kb. 25x20cm-es, kivajazott, lisztezett tűzálló tálba vagy tepsibe öntöm a túrós masszát, beleszórom az aszalt szilvát, bele is nyomkodom és a tetején elsimítom a masszát úgy, hogy a gyümölcs ne nagyon látszódjon ki. Megkenem a tejföllel elkevert tojással.

Kb. 30-35 percig sütöm. Hidegen és melegen is tálalható, porcukorral megszórva.

 

Sacher muffin

 

DSC_0585-adjust-contrast

 

Hozzávalók:

  • 12 dkg étcsokoládé
  • 16 dkg vaj
  • 15 dkg nádcukor
  • 2 tojás
  • 8 dkg baracklekvár
  • 15 dkg liszt
  • 1 csipet só
  • 0,5 kávéskanál sütőpor
  • 2 evőkanál sötét kakaópor (legalább 20-22%-os)
  • tetejére: 2 evőkanál baracklekvár, 15 dkg étcsokoládé, 5 dkg vaj

 

Elkészítése:

A sütőt 175 fokra melegítem, a muffinsütőt kibélelem papírkapszlikkal.

Az összetördelt csokoládét a vajjal együtt vízgőz felett megolvasztom, majd félreteszem hűlni. A tojásokat a barna cukorral habosra keverem, majd beleteszem a lekvárt is. Egy másik tálba teszem a kimért lisztet, a sót, a sütőport és a kakaóport. A tojásos-cukros masszához hozzáadom a kihűlt vajas csokoládét, majd utolsó lépésként vegyítem a nedves ill. száraz hozzávalókat. Belekanalazom a muffinformákba és 25 perc alatt megsütöm. 

Amíg sül a muffin, a maradék, 15 dkg csokit az 5 dkg vajjal - gőz felett - felolvasztom, majd hűlni hagyom.

A muffinokat langyosra hűtöm, megkenem a baracklekvárral és a csokoládémázzal.

10 darab lesz belőle.

 

Ezek voltak legnépszerűbbek, de nagyon szerettétek még az alábbi recepteket is:

 

 

Ha szeretnél folyamatosan értesülni az újdonságokról,

akkor látogass el a

blog facebook oldalára és csatlakozz az oldal kedvelőihez.

A bejegyzés trackback címe:

https://alomizvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr3416347998

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása