Sajnos decemberben nem sikerült annyit a bloggal, az ötletek (mert az van rengeteg) megvalósításával foglalkoznom, mint ahogy szerettem volna. Már amikor nekikezdtem, tudtam, munka és család mellett nem lesz egyszerű. Továbbra is marad hobbi, egy olyan dolog, amely - ha tudok vele foglalkozni - mindig boldogsággal tölt el.
Ezúttal összeválogattam azokat a bejegyzéseket, amelyek a 2016-os évben a legnagyobb látogatottságot érték el, vagyis a legnépszerűbbek voltak. A statisztikáról csak annyit, hogy az alábbi négy receptet - a mai napig - összesen 44.233 alkalommal nézték/néztétek meg. A legnépszerűbb bejegyzés a réteges, ropogós, sajtos kifli volt, amelyet több mint 22 ezer alkalommal látogattak az Olvasók. Nyilvánvalóan ezek a számok másoknak nem jelentenek túl sokat és biztosan vannak olyan bloggertársak, akiknek a látogatószámuk ezeknek a többszöröse. De én erre nagyon büszke vagyok! :)
Ezzel a "best of" válogatással kívánok minden kedves Olvasónak mosolygós, nagyon boldog új esztendőt!
Réteges, ropogós, sajtos kifli
Hozzávalók:
- 1 kg finomliszt
- 2 ek. só
- 2 csomag (14 g) szárított élesztő
- 1,5 tk. kristálycukor
- 2 dl tej
- 10 dkg vaj
- 5 dl víz
- kelesztéshez: olívaolaj
- töltelékhez: 20 dkg szobahőmérsékletű vaj, 25 dkg reszelt sajt
- tetejére: 1 db tojás, 1 ek. víz, kb. 10 dkg reszelt sajt
Elkészítése:
A lisztet összekeverem a sóval, a cukorral és a porélesztővel. A vajat a tejjel együtt addig melegítem a mikróban, amíg a vaj megolvad. A forró, vajas tejhez hozzáadom a hideg vizet és hozzáöntöm a liszthez. Összeállítom a tésztát (nagyon lágy keveréket kapok) és egy műanyag lapát segítségével átszedem egy olívaolajjal kikent üvegtálba. Folpackkal lezárom és hűtőbe teszem.
A hűtőben pihen min. egy órát, de maradhat akár egy éjszakára is. Én ezúttal három órát szavaztam meg a tésztának. Gyönyörűen megkelt.
A töltelékhez kiveszem a vajat a hűtőből, hogy kellően lágy (de ne folyós!) állaga legyen. A sajtot lereszelem.
Kelesztés után, az alaposan belisztezett deszkán átdolgozom a tésztát, majd két részre osztom. Az egyiket félreteszem ( a hűtőbe is betehetem, nehogy túlkeljen addig, amíg sorra nem kerül), a másikat kör alakúra nyújtom (kb. 30 cm átmérőjű kör).
A lágy vaj felét rákenem ( a maradék 10 dkg-ot félreteszem a másik adag tésztának), megszórom reszelt sajttal és lisztezett késsel 12 cikkre vágom. A cikkek külső, szélesebb végétől kezdve, szorosan feltekerem a kifliket (minden tekerés után egy picit meghúzom magam felé) és egy sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatok 6 kiflit.
A tojást felütöm, villával felverem és elkeverem egy kanál vízzel. Megkenem vele a kiflik tetejét, megszórom reszelt sajttal és kb. 20 percet pihentetem sütés előtt.
200 fokos sütőben 20 perc alatt aranybarnára sütöm.
Amíg az első adag sül, elkészítem a következő hat kiflit.
Összesen 24 darab lesz belőle.
Füstölt sajtos húsgolyó, sütőben sütve
Hozzávalók:
- 50 dkg darált sertéslapocka
- 1 tojás
- 3 nagyobb gerezd fokhagyma
- só
- bors
- 10 dkg reszelt füstölt sajt
Elkészítése:
A sütőt 200 fokra melegítjük. Egy mély tálba tesszük a darált húst, a tojást, belereszeljük a fokhagymát és a füstölt sajtot. Sózzuk, borsozzuk. Kézzel jól összedolgozzuk, majd pici golyókat formázunk és sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk azokat. Zsiradék nem szükséges alá, mert a húsból és a sajtból kisül annyi, amennyi ahhoz kell, hogy 20-25 perc után - megrázva a tepsit - átforgassuk a húsgolyókat. Így még 5-10 percig sütjük.
Főzelék vagy saláta mellé, de akár partifalatként is el tudom képzelni.
Aszalt szilvás túrós lepény
Hozzávalók:
- 50 dkg túró
- 8 dkg lágy vaj
- 3 evőkanál búzadara
- 1 evőkanál liszt
- 7,5 dkg porcukor
- 1 citrom héja és leve
- 2 tojás
- 1/2 mokkáskanál szódabikarbóna
- 10 dkg aszalt szilva
- tetejére: 3 teáskanál tejföl, 1 tojás
- tálaláshoz: porcukor
Elkészítés:
A vajat kisebb kockákra vágom, a túrót villával összetöröm. Ezután az összes hozzávalót (kivéve a szilvát) egy mély tálba teszem és karos robotgéppel simára keverem. A sütőt előmelegítem 200 fokra.
Egy kb. 25x20cm-es, kivajazott, lisztezett tűzálló tálba vagy tepsibe öntöm a túrós masszát, beleszórom az aszalt szilvát, bele is nyomkodom és a tetején elsimítom a masszát úgy, hogy a gyümölcs ne nagyon látszódjon ki. Megkenem a tejföllel elkevert tojással.
Kb. 30-35 percig sütöm. Hidegen és melegen is tálalható, porcukorral megszórva.
Sacher muffin
Hozzávalók:
- 12 dkg étcsokoládé
- 16 dkg vaj
- 15 dkg nádcukor
- 2 tojás
- 8 dkg baracklekvár
- 15 dkg liszt
- 1 csipet só
- 0,5 kávéskanál sütőpor
- 2 evőkanál sötét kakaópor (legalább 20-22%-os)
- tetejére: 2 evőkanál baracklekvár, 15 dkg étcsokoládé, 5 dkg vaj
Elkészítése:
A sütőt 175 fokra melegítem, a muffinsütőt kibélelem papírkapszlikkal.
Az összetördelt csokoládét a vajjal együtt vízgőz felett megolvasztom, majd félreteszem hűlni. A tojásokat a barna cukorral habosra keverem, majd beleteszem a lekvárt is. Egy másik tálba teszem a kimért lisztet, a sót, a sütőport és a kakaóport. A tojásos-cukros masszához hozzáadom a kihűlt vajas csokoládét, majd utolsó lépésként vegyítem a nedves ill. száraz hozzávalókat. Belekanalazom a muffinformákba és 25 perc alatt megsütöm.
Amíg sül a muffin, a maradék, 15 dkg csokit az 5 dkg vajjal - gőz felett - felolvasztom, majd hűlni hagyom.
A muffinokat langyosra hűtöm, megkenem a baracklekvárral és a csokoládémázzal.
10 darab lesz belőle.
Ezek voltak legnépszerűbbek, de nagyon szerettétek még az alábbi recepteket is:
- https://alomizvilag.blog.hu/2016/05/16/joghurtos_puha_kenyer_egyszeruen
- https://alomizvilag.blog.hu/2016/04/02/isteni_maktorta_egyszeruen
- https://alomizvilag.blog.hu/2016/03/14/reteges_fustolt_sajtos_pogacsa_hajtogatas_nelkul
- https://alomizvilag.blog.hu/2016/07/02/otfele_szendvicskrem_esti_borozgatas_melle
Ha szeretnél folyamatosan értesülni az újdonságokról,
akkor látogass el a
blog facebook oldalára és csatlakozz az oldal kedvelőihez.