Álom.Íz.Világ.

Álom.Íz.Világ.

Ötféle szendvicskrém esti borozgatás mellé

2016. július 02. - Álom.Íz.Világ.

Nyári estéken egy jó pohár bor vagy fröccs mellett beszélgethetünk kettesben vagy baráti társaságban. Ilyenkor - nem kell előtte órákig főzőcskézni - sajttálat vagy szendvicskrémmel megkenhető, mártogatható pirítós kenyeret kínálok mellé.

Öt, korábban lejegyzett receptet válogattam most össze.

 

 DSC_0779

Avokádós tojáskrém (4 darab szendvicshez):

  • 1 főtt tojás
  • 1/2 db avokádó
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 tk. extra szűz olívaolaj
  • frissen őrölt bors
  • snidling

Elkészítés:

Az avokádót meghámozom és a főtt tojással együtt villával összetöröm. Belereszelek egy gerezd fokhagymát, hozzáadok egy teáskanál olívaolajat, majd sózom, borsozom. A háromszög kenyérkére egy-egy megmosott salátalevél darabot teszek, majd ráhalmozom a krémet és megszórom a felaprított snidlinggel.

 

 

DSC_0714

Snidlinges tojáskrém (8-10 darab szendvicshez):

  • 4 db főtt tojás
  • 2 ek. tejföl
  • 2 ek. majonéz
  • 1 tk. mustár
  • só, bors
  • snidling 

Elkészítés:

A snidling kivételével egy tálba teszem a hozzávalókat és egy botmixer segítségével összepépesítem. A kenyérkékre először ismét a saláta kerül, majd egy habzsák segítségével a tojáskrém, végül a felaprított snidlinggel díszítem.

 

 20151230_130811-adjust-contrast

 

Csirkemájpástétom karamellizált lilahagymával

Hozzávalók:

  • 60 dkg csirkemáj
  • 25 dkg lilahagyma
  • 15 dkg vöröshagyma
  • 15 dkg vaj
  • 6 evőkanál kacsazsír
  • 1-1,5 teáskanál só (ízlés szerint)
  • frissen őrölt bors
  • 1 evőkanál méz
  • 1 csapott mokkáskanál őrölt fahéj
  • 2 evőkanál barna (nád)cukor

20151230_130505-adjust-contrast

Elkészítése:

A hagymát félkarikákra szeletelem és beleteszem egy nagy tálba. A csirkemájat kisebb kockákra vágom és félreteszem. Egy serpenyőben összemelegítem a vajat és 3 evőkanálnyi kacsazsírt, majd ráteszem a szeletelt hagyma felét. Egy picit megsózom. Pár percig, gyakran kevergetve fonnyasztom, majd ráteszem a májat. Teszek rá pár tekerésnyi borsot és jól átforgatom. 6-7 percig sütöm, majd lehúzom a tűzről és állni hagyom. Addig megsózom, előkészítem a fahéjat és a mézet, majd pár perc elteltével ráteszem mindkettőt és alaposan összekeverem. Átöntöm egy mély tálba és botturmix segítségével pépesítem. 

A serpenyőbe beleteszem a maradék, 3 evőkanál kacsazsírt és rádobom a szeletelt hagyma másik felét. Rászóróm a barna cukrot, jól átkeverem és közepes tűzön, hosszú percek alatt karamellizálom. Ha elkészült, két evőkanálnyit félreteszek, a többit belekeverem a májkrémbe. Két darab csatos üvegbe töltöm és a tetejére egy-egy kanál karamellizált hagymát teszek. Jól lehűtöm.

 

 DSC_1045-adjust-contrast

 

Padlizsánkrém

Hozzávalók:

  • 3 db duci padlizsán
  • só, bors
  • 2-3 ek. majonéz
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 db kis fej lilahagyma

DSC_1041-adjust-contrast

Elkészítése:

A padlizsánokat félbe vágom és húsukkal lefelé egy sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatom őket. 180 fokos sütőben kb. 60 perc alatt megsütöm.

Amint kihűlt, egy fakanál segítségével kikaparom a belsejét egy tálba és alaposan átkeverem (én most fakanállal kevertem végig, nem használtam botmixert, hogy ne barnuljon meg a padlizsán). Sózom, borsozom, hozzáadom a majonézt, a pici kockákra vágott lilahagymát és a zúzott fokhagymát. Frissen is fogyasztható, de én most hűtőbe tettem és pár órát állni hagytam, hogy összeérjenek az ízek.

 

 

DSC_0302A

 

Zöldfűszeres túrókrém

Hozzávalók:

  • 2 db pritaminpaprika
  • 25 dkg túró
  • 1 db zöld (édes) hegyes paprika 
  • 2 ek. tejföl
  • fél csokor snidling
  • só, bors

DSC_0308 (2)A

Elkészítése:

A jól megmosott pritaminpaprikákat 2/3 magasságban megskalpoljuk (a tetejére még szükségünk lesz). Magjait eltávolítjuk és félretesszük. A túrót villával összetörjük, hozzákeverjük a két kanál tejfölt, sózzuk, borsozzuk, ollóval beleaprítjuk a snidlinget. A zöld paprikából (aki szereti, használhat természetesen erőset is) kikaparjuk a magokat és a pritamin "sapkájával" együtt apró kockákra vágjuk. Egy maréknyit félreteszünk a díszítéshez, a többit belekeverjük a túróba. Megtöltjük a paprikákat, megszórjuk a színes paprikakockákkal és a snidlingből még ollózunk a tetejére.

 

 

Ha szeretnél folyamatosan értesülni az újdonságokról,

akkor látogass el a

blog facebook oldalára is.

A bejegyzés trackback címe:

https://alomizvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr2516347946

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása