Nyári estéken egy jó pohár bor vagy fröccs mellett beszélgethetünk kettesben vagy baráti társaságban. Ilyenkor - nem kell előtte órákig főzőcskézni - sajttálat vagy szendvicskrémmel megkenhető, mártogatható pirítós kenyeret kínálok mellé.
Öt, korábban lejegyzett receptet válogattam most össze.
Avokádós tojáskrém (4 darab szendvicshez):
- 1 főtt tojás
- 1/2 db avokádó
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 tk. extra szűz olívaolaj
- só
- frissen őrölt bors
- snidling
Elkészítés:
Az avokádót meghámozom és a főtt tojással együtt villával összetöröm. Belereszelek egy gerezd fokhagymát, hozzáadok egy teáskanál olívaolajat, majd sózom, borsozom. A háromszög kenyérkére egy-egy megmosott salátalevél darabot teszek, majd ráhalmozom a krémet és megszórom a felaprított snidlinggel.
Snidlinges tojáskrém (8-10 darab szendvicshez):
- 4 db főtt tojás
- 2 ek. tejföl
- 2 ek. majonéz
- 1 tk. mustár
- só, bors
- snidling
Elkészítés:
A snidling kivételével egy tálba teszem a hozzávalókat és egy botmixer segítségével összepépesítem. A kenyérkékre először ismét a saláta kerül, majd egy habzsák segítségével a tojáskrém, végül a felaprított snidlinggel díszítem.
Csirkemájpástétom karamellizált lilahagymával
Hozzávalók:
- 60 dkg csirkemáj
- 25 dkg lilahagyma
- 15 dkg vöröshagyma
- 15 dkg vaj
- 6 evőkanál kacsazsír
- 1-1,5 teáskanál só (ízlés szerint)
- frissen őrölt bors
- 1 evőkanál méz
- 1 csapott mokkáskanál őrölt fahéj
- 2 evőkanál barna (nád)cukor
Elkészítése:
A hagymát félkarikákra szeletelem és beleteszem egy nagy tálba. A csirkemájat kisebb kockákra vágom és félreteszem. Egy serpenyőben összemelegítem a vajat és 3 evőkanálnyi kacsazsírt, majd ráteszem a szeletelt hagyma felét. Egy picit megsózom. Pár percig, gyakran kevergetve fonnyasztom, majd ráteszem a májat. Teszek rá pár tekerésnyi borsot és jól átforgatom. 6-7 percig sütöm, majd lehúzom a tűzről és állni hagyom. Addig megsózom, előkészítem a fahéjat és a mézet, majd pár perc elteltével ráteszem mindkettőt és alaposan összekeverem. Átöntöm egy mély tálba és botturmix segítségével pépesítem.
A serpenyőbe beleteszem a maradék, 3 evőkanál kacsazsírt és rádobom a szeletelt hagyma másik felét. Rászóróm a barna cukrot, jól átkeverem és közepes tűzön, hosszú percek alatt karamellizálom. Ha elkészült, két evőkanálnyit félreteszek, a többit belekeverem a májkrémbe. Két darab csatos üvegbe töltöm és a tetejére egy-egy kanál karamellizált hagymát teszek. Jól lehűtöm.
Padlizsánkrém
Hozzávalók:
- 3 db duci padlizsán
- só, bors
- 2-3 ek. majonéz
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 db kis fej lilahagyma
Elkészítése:
A padlizsánokat félbe vágom és húsukkal lefelé egy sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatom őket. 180 fokos sütőben kb. 60 perc alatt megsütöm.
Amint kihűlt, egy fakanál segítségével kikaparom a belsejét egy tálba és alaposan átkeverem (én most fakanállal kevertem végig, nem használtam botmixert, hogy ne barnuljon meg a padlizsán). Sózom, borsozom, hozzáadom a majonézt, a pici kockákra vágott lilahagymát és a zúzott fokhagymát. Frissen is fogyasztható, de én most hűtőbe tettem és pár órát állni hagytam, hogy összeérjenek az ízek.
Zöldfűszeres túrókrém
Hozzávalók:
- 2 db pritaminpaprika
- 25 dkg túró
- 1 db zöld (édes) hegyes paprika
- 2 ek. tejföl
- fél csokor snidling
- só, bors
Elkészítése:
A jól megmosott pritaminpaprikákat 2/3 magasságban megskalpoljuk (a tetejére még szükségünk lesz). Magjait eltávolítjuk és félretesszük. A túrót villával összetörjük, hozzákeverjük a két kanál tejfölt, sózzuk, borsozzuk, ollóval beleaprítjuk a snidlinget. A zöld paprikából (aki szereti, használhat természetesen erőset is) kikaparjuk a magokat és a pritamin "sapkájával" együtt apró kockákra vágjuk. Egy maréknyit félreteszünk a díszítéshez, a többit belekeverjük a túróba. Megtöltjük a paprikákat, megszórjuk a színes paprikakockákkal és a snidlingből még ollózunk a tetejére.
Ha szeretnél folyamatosan értesülni az újdonságokról,
akkor látogass el a