Álom.Íz.Világ.

Álom.Íz.Világ.

Provance-i zöldséges csirkeragu

2016. október 28. - Álom.Íz.Világ.

A húgoméktól kaptam egy öntött vas edényt a szülinapomra. Amióta ez megvan, folyamatosan ötletelek, mit és hogyan lehetne benne készíteni. Sült már benne kenyér, ezúttal pedig valamiféle - sütőben főtt/sült - ragut képzeltem el. Olyan igazi, laktató egytálételt. Konkrét receptem nem, csak határozott elképzelésem volt, milyen végeredményt szeretnék. Jöttek a lépések (és az alapanyagok) egymás után. Az eredmény pont olyan lett, amilyet vártam.

Ízkavalkád a javából. A család imádta.

 

 

dsc_0351-adjust-contrast-gamma-correction

 

Hozzávalók:

  • 2 db vöröshagyma
  • 1 db lila (sonka)hagyma
  • olaj/vaj (a pirításhoz)
  • 2 db sárgarépa
  • 2 db paszternák
  • 5 db barna csiperkegomba
  • 3 db nagyobbacska koktélparadicsom 
  • provance-i fűszerkeverék (oregáno, bazsalikom, kakukkfű, rozmaring, majoránna, borsikafű, zsálya)
  • 80 dkg filézett csirkecomb
  • só, bors
  • 1,5 ek. liszt
  • 1,5 dl fehérbor
  • 1,2 dl víz
  • 2,5 dl tejszín
  • 2 tk. keményítő

 

dsc_0362-adjust-contrast-gamma-correction

 

Elkészítése:

A sütőt előmelegítem 160 fokra.

A zöldségeket megtisztítom, a hagymákat, a sárgarépát és a paszternákot karikákra szeletelem. A gombát nagyobb kockákra vágom. A lábasba kevés olajat öntök és a tűzhelyre teszem melegedni. Külön-külön megpirítom benne a zöldségeket. Először a hagymát teszem bele, pár perc után kiszedem, majd megy a helyére a répa és a paszternák. Ha megpirultak a gyökérzöldségek, jöhet a gomba. A felkockázott gomba alá teszek egy kis vajat, átpirítom és megszórom a fűszerkeverékkel. Nem szeretném, hogy a gomba levet eresszen, ezért ha jól megpirult, ki is szedem. Utolsó lépésként jöhet a hús. Egy kevés olajat öntök a lábasba és ráteszem a felkockázott csirkecombot. Többszöri kevergetés mellett alaposan lepirítom, sózom, borsozom, majd megszórom liszttel és jól átforgatom. Hozzáteszem a zöldségeket, a gombát és végül ráteszem az egész paradicsomokat. Felöntöm a borral és a vízzel, ha kell, még megsózom. Lefedem.

160 fokon fél óráig sütöm, majd felöntöm a tejszínnel és újabb fél óráig sütöm. Nekem ennyi idő alatt megpuhult a hús, a zöldségeknek pedig pont olyan volt az állaga, amilyennek szeretjük (puha, de nem esik szét). Egy óra sütés után hozzáöntöm a - kevés vízzel elkevert - keményítőt. Óvatosan elvegyítem és pár percre visszateszem a sütőbe. Forrón tálalom.

Mi sokáig gondolkodtunk azon, legyen-e köret mellé. Végül - látva és kóstolva az elkészült ételt - úgy döntöttünk, maximum puha kenyeret teszünk az asztalra.  

 

 

dsc_0365-adjust-contrast-cut

 

 

Ha szeretnél folyamatosan értesülni az újdonságokról,

akkor látogass el a

blog facebook oldalára és csatlakozz az oldal kedvelőihez.

 

dsc_0348-adjust-contrast-gamma-correction

A bejegyzés trackback címe:

https://alomizvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr9216347982

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása