Hűvös, hideg időben - akár itthon, akár a munkahelyen - annyira jól esik egy tál forró leves. Arra gondoltam, összeszedem "egy csokorba" azokat a leveseket, amelyek receptje már felkerült a blogra és ősszel illetve télen is el lehet készíteni.
Krémes hagymaleves
Abszolút kedvenc. Reszelt sajttal az igazi.
Hozzávalók:
- 2 óriás fej vöröshagyma
- 2 szál póréhagyma
- 4 dkg vaj
- 1 ek. olívaolaj
- só, bors
- reszelt szerecsendió
- 2 dl tejszín
- 3 ek. liszt
- kb. 1,3 liter húsleves
Elkészítése:
A hagymákat meghámozzuk és felkarikázzuk. Egy lábasban a vajat – az olívaolaj társaságában – felolvasztjuk, rátesszük a hagymákat és megsózzuk. Gyakran kevergetve fonnyasztjuk a hagymát, frissen őrölt borssal is ízesítjük. Ha a hagyma már megadta magát, megszórom a liszttel és felengedem a húslevessel. Reszelek bele szerecsendiót, a mennyiség ízlés kérdése.
Ha puhára főtt a hagyma, botmixerrel pépesítem, majd a leveshez öntöm a tejszínt és – ha még szükséges, liszttel sűrítem – pár percig forralom. Egyébként ennél a levesnél is kipróbáltam már a keményítővel való sűrítést, de nem igazán lett jó az állaga, az íze. Ennél a levesnél a tejszín-liszt a nyerő párosítás.
Forrón, reszelt sajttal vagy pirított kenyérkockákkal, sajtos kenyérszeletekkel tálalom.
Pikáns csirkeszárnyleves
A kurkuma és a citrom szerintem garancia arra, hogy egy pikáns, ízletes levest készíthessünk ezekből az alapanyagokból.
Hozzávalók:
- 6 db csirkeszárny
- 1 fej vöröshagyma
- 1/2 szál póréhagyma
- 2 ek. olaj
- 2 tk. kurkuma
- 4 szál sárgarépa
- 4 szál petrezselyemgyökér
- 1 db karalábé
- 1 csokor petrezselyemzöld
- 1 db zellergumó
- só, bors
- 2 dl tejszín
- 1 db citrom
Galuskához:
- 1 tojás
- 2 evőkanál rétesliszt
- 4 evőkanál finomliszt
- tej
- só
Elkészítése:
A kétféle hagymát megdinszteljük az olajon. Rátesszük a megmosott csirkeszárnyakat. Fehéredéig pirítjuk, majd rátesszük a felkockázott zöldségeket és jól átforgatjuk. Ha lepirultak a zöldségek is, rászórjuk a kurkumát, elkeverjük és felengedjük annyi vízzel, hogy ellepje a húst ill. a zöldségeket. Sózzuk, borsozzuk és beletesszük a felaprított petrezselyemzöldet is. Közepes hőfokon főzzük, majd amikor megpuhult a húst, elkészítjük a galuska tésztát. A felvert tojást sózzuk, adunk hozzá egy kevés tejet, majd beletesszük a lisztet. Csomómentesre keverjük és annyi tejjel keverjük még el, hogy egy közepesen sűrű galuskatésztát kapjunk. Egy evőkanál segítségével apró galuskákat formázunk és a levesbe szaggatjuk. Ha feljöttek a leves tetejére, beleöntjük a tejszínt és pár percig forraljuk, majd elzárjuk.
Tálaláskor citromlével ízesítjük.
6-8 adag lesz belőle.
Sajtleves
A család nagy kedvence. Egy szelet fokhagymás pirítóssal az igazi.
Hozzávalók:
- 1 kis fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 5 dkg vaj
- 1 liter húsleves
- 1 liter tej
- 2 db tömlős krémsajt
- 1 db tömlős füstölt krémsajt
- 10 dkg reszelt trappista sajt
- 10 dkg reszelt füstölt sajt
- szerecsendió
- só
Elkészítése:
A vajat megolvasztom és rádobom a lereszelt vöröshagymát. Picit megsózom, hogy könnyebben puhuljon a hagyma. Ráteszem a zúzott fokhagymát is, majd néhány keverés után felengedem a húslevessel és a tejjel.
Beleteszem a krémsajtokat, sózom és addig keverem, amíg megolvad benne a sajt.
Ha felforrt, reszelek bele szerecsendiót és végül beleteszem a reszelt sajtokat is.
Forrón tálalom.
Birskörte leves almával
Hidegen és melegen egyaránt fogyasztható, fahéjas, illatos leves.
Hozzávalók:
- 2 db nagy birskörte
- 4 db nagy alma
- 2 szelet citrom
- 4 ek. cukor
- 1 mokkáskanál fahéj (vagy egy fahéjrúd)
- csipet só
- tetejére: habtejszín
Elkészítése:
Meghámozom, felkockázom a birskörtét és az almákat. Egy fazékba teszem a fahéjjal, a cukorral, a citromkarikákkal és a csipet sóval együtt. Felengedem annyi vízzel, hogy ellepje. Ha megpuhultak a gyümölcsök, kiveszem a citromkarikákat és a fahéjrudat, majd egy botturmix segítségével pépesítem.
A gyümölcsökben található pektin miatt kellően besűrűsödik, így nem szükséges behabarni. A hideg tejszínt – egy kevés porcukorral – kemény habbá verem és tálaláskor egy-egy kanálnyit teszek a levesre.
Ez a leves hidegen és forrón egyaránt tálalható. Arra kell figyelni, hogy ha forró a leves, akkor a tejszínhab helyett javasolt inkább pl. pirított mandulát szórni a tetejére.
Ha szeretnél folyamatosan értesülni az újdonságokról,
akkor látogass el a
blog facebook oldalára és csatlakozz az oldal kedvelőihez.