Álom.Íz.Világ.

Álom.Íz.Világ.

Ínycsiklandó levesek hűvös, őszi napokra

2016. október 15. - Álom.Íz.Világ.

Hűvös, hideg időben - akár itthon, akár a munkahelyen - annyira jól esik egy tál forró leves. Arra gondoltam, összeszedem "egy csokorba" azokat a leveseket, amelyek receptje már felkerült a blogra és ősszel illetve télen is el lehet készíteni.

 

Krémes hagymaleves

Abszolút kedvenc. Reszelt sajttal az igazi.

 

DSC_0401A

 

Hozzávalók:

  • 2 óriás fej vöröshagyma
  • 2 szál póréhagyma
  • 4 dkg vaj
  • 1 ek. olívaolaj
  • só, bors
  • reszelt szerecsendió
  • 2 dl tejszín
  • 3 ek. liszt
  • kb. 1,3 liter húsleves

 

Elkészítése:

A hagymákat meghámozzuk és felkarikázzuk. Egy lábasban a vajat – az olívaolaj társaságában – felolvasztjuk, rátesszük a hagymákat és megsózzuk. Gyakran kevergetve fonnyasztjuk a hagymát, frissen őrölt borssal is ízesítjük. Ha a hagyma már megadta magát, megszórom a liszttel és felengedem a húslevessel.  Reszelek bele szerecsendiót, a mennyiség ízlés kérdése.

Ha puhára főtt a hagyma,  botmixerrel pépesítem, majd a leveshez öntöm a tejszínt és – ha még szükséges, liszttel sűrítem – pár percig forralom. Egyébként ennél a levesnél is kipróbáltam már a keményítővel való sűrítést, de nem igazán lett jó az állaga, az íze. Ennél a levesnél a tejszín-liszt a nyerő párosítás.

Forrón, reszelt sajttal vagy pirított kenyérkockákkal, sajtos kenyérszeletekkel tálalom.

 

Pikáns csirkeszárnyleves

A kurkuma és a citrom szerintem garancia arra, hogy egy pikáns, ízletes levest készíthessünk ezekből az alapanyagokból.

 

DSC_0593

 

Hozzávalók:

  • 6 db csirkeszárny
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1/2 szál póréhagyma
  • 2 ek. olaj
  • 2 tk. kurkuma
  • 4 szál sárgarépa
  • 4 szál petrezselyemgyökér
  • 1 db karalábé
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • 1 db zellergumó
  • só, bors
  • 2 dl tejszín
  • 1 db citrom

Galuskához:

  • 1 tojás
  • 2 evőkanál rétesliszt
  • 4 evőkanál finomliszt
  • tej

 

Elkészítése:

A kétféle hagymát megdinszteljük az olajon. Rátesszük a megmosott csirkeszárnyakat. Fehéredéig pirítjuk, majd rátesszük a felkockázott zöldségeket és jól átforgatjuk. Ha lepirultak a zöldségek is, rászórjuk a kurkumát, elkeverjük és felengedjük annyi vízzel, hogy ellepje a húst ill. a zöldségeket. Sózzuk, borsozzuk és beletesszük a felaprított petrezselyemzöldet is. Közepes hőfokon főzzük, majd amikor megpuhult a húst, elkészítjük a galuska tésztát. A felvert tojást sózzuk, adunk hozzá egy kevés tejet, majd beletesszük a lisztet. Csomómentesre keverjük és annyi tejjel keverjük még el, hogy egy közepesen sűrű galuskatésztát kapjunk. Egy evőkanál segítségével apró galuskákat formázunk és a levesbe szaggatjuk. Ha feljöttek a leves tetejére, beleöntjük a tejszínt és pár percig forraljuk, majd elzárjuk.

Tálaláskor citromlével ízesítjük.

6-8 adag lesz belőle.

 

Sajtleves

A család nagy kedvence. Egy szelet fokhagymás pirítóssal az igazi.

 

DSC_1006-adjust-contrast

 

Hozzávalók:

  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 5 dkg vaj
  • 1 liter húsleves
  • 1 liter tej
  • 2 db tömlős krémsajt
  • 1 db tömlős füstölt krémsajt
  • 10 dkg reszelt trappista sajt
  • 10 dkg reszelt füstölt sajt
  • szerecsendió

 

Elkészítése:

A vajat megolvasztom és rádobom a lereszelt vöröshagymát. Picit megsózom, hogy könnyebben puhuljon a hagyma. Ráteszem a zúzott fokhagymát is, majd néhány keverés után felengedem a húslevessel és a tejjel.

Beleteszem a krémsajtokat, sózom és addig keverem, amíg megolvad benne a sajt.

Ha felforrt, reszelek bele szerecsendiót és végül beleteszem a reszelt sajtokat is.

Forrón tálalom.

 

Birskörte leves almával

Hidegen és melegen egyaránt fogyasztható, fahéjas, illatos leves.

DSC_0013A

 

Hozzávalók:

  • 2 db nagy birskörte
  • 4 db nagy alma
  • 2 szelet citrom
  • 4 ek. cukor
  • 1 mokkáskanál fahéj (vagy egy fahéjrúd)
  • csipet só
  • tetejére: habtejszín

 

Elkészítése:

Meghámozom, felkockázom a birskörtét és az almákat. Egy fazékba teszem a fahéjjal, a cukorral, a citromkarikákkal és a csipet sóval együtt. Felengedem annyi vízzel, hogy ellepje. Ha megpuhultak a gyümölcsök, kiveszem a citromkarikákat és a fahéjrudat, majd egy botturmix segítségével pépesítem.

A gyümölcsökben található pektin miatt kellően besűrűsödik, így nem szükséges behabarni. A hideg tejszínt – egy kevés porcukorral – kemény habbá verem és tálaláskor egy-egy kanálnyit teszek a levesre.

Ez a leves hidegen és forrón egyaránt tálalható. Arra kell figyelni, hogy ha forró a leves, akkor a tejszínhab helyett javasolt inkább pl. pirított mandulát szórni a tetejére.

 

Ha szeretnél folyamatosan értesülni az újdonságokról,

akkor látogass el a

blog facebook oldalára és csatlakozz az oldal kedvelőihez.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://alomizvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr9416347978

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása