A hűtőben unatkozott három maréknyi szeder és egy kisebb tál szilva. Sok gyümölcsöt eszünk, de most kibővült a választék, így nem szerettem volna, ha bármelyik is megromlik. Ezért dönteni kellett, és ezúttal a két "sötétre" esett a választásom. Omlós tésztára ültettem őket, egy kevés fahéjjal fűszerezve. A tejére mogyoróval összekevert morzsa került. (Ha nincs otthon mogyoró, helyettesíthetjük dióval.)
Hozzávalók:
- Tésztához:
- 25 dkg sima liszt
- 12,5 dkg porcukor
- 12,5 dkg vaj (vagy margarin)
- 2 tojássárgája
- 1 csipet só
- 1 citrom héja és leve
- Töltelékhez:
- 15 db szilva
- 20 dkg szeder
- 1 ek. keményítő
- 1 mokkáskanál fahéj
- 4 dkg vaj
- 7 dkg (barna) nádcukor
- Tetejére a morzsához:
- 7 dkg durvára aprított mogyoró
- 7 dkg liszt
- 7 dkg vaj
- 5 dkg (barna) nádcukor
Elkészítése:
A lisztet összekeverem a sóval, majd elmorzsolom a hideg vajjal. Beleteszem a porcukrot, két tojássárgáját, belereszelem a jól megmosott citrom héját és beleöntöm a levét. Összedolgozom és folpackba csomagolva, hűtőbe teszem fél órára.
Amíg a tészta pihen, a felmelegített vajra teszem a vékony cikkekre vágott szilvát, a cukrot és a fahéjat. Gyakorlatilag csak addig tartom tűzön, amíg a cukor elolvad és a szilva egy picit megadja magát, majd félreteszem hűlni (így sűrűsödik is egy kicsit).
A szedret megmosom és egy papírtörlő szalvétára teszem, majd összeforgatom a keményítővel.
A sütőt 180 fokra előmelegítem. A tésztát bőven meglisztezett felületen kinyújtom és egy 27 cm-es kivajazott piteformába nyomkodom úgy, hogy az oldalára is kerüljön tészta. Ha nagyon lágy a tészta és nehéz felszedni a deszkáról, akkor darabokban belenyomkodom a sütőtálba. Megszurkálom villával és 15 percig sütöm, majd vékonyan átkenem tojásfehérjével és visszateszem a sütőbe 2-3 percre. Így nem ázik át a tészta, ha rákerül a gyümölcs.
A morzsához a mogyorót késes robotgéppel durvára aprítom. Hozzáadom a lisztet, a cukrot és a felkockázott vajat, majd összemorzsolom.
A tésztára először a szeder kerül, utána ráöntöm a zaftos, fahéjas szilvát, majd a tetejére szórom a mogyorós morzsát. Kb. 20 perc alatt megsütöm.
Melegen és hidegen is isteni finom, de a szeletelés egyszerűbb, ha már kihűlt a sütemény.
Ha szeretnél folyamatosan értesülni az újdonságokról,
akkor látogass el a
blog facebook oldalára és csatlakozz az oldal kedvelőihez.