Álom.Íz.Világ.

Álom.Íz.Világ.

Szedres-szilvás pite mogyoróval

2016. július 24. - Álom.Íz.Világ.

A hűtőben unatkozott három maréknyi szeder és egy kisebb tál szilva. Sok gyümölcsöt eszünk, de most kibővült a választék, így nem szerettem volna, ha bármelyik is megromlik. Ezért dönteni kellett, és ezúttal a két "sötétre" esett a választásom. Omlós tésztára ültettem őket, egy kevés fahéjjal fűszerezve. A tejére mogyoróval összekevert morzsa került. (Ha nincs otthon mogyoró, helyettesíthetjük dióval.)

 

DSC_1122-adjust-contrast

 

Hozzávalók:

  • Tésztához:
    • 25 dkg sima liszt
    • 12,5 dkg porcukor
    • 12,5 dkg vaj (vagy margarin)
    • 2 tojássárgája
    • 1 csipet só
    • 1 citrom héja és leve
  • Töltelékhez:
    • 15 db szilva
    • 20 dkg szeder
    • 1 ek. keményítő
    • 1 mokkáskanál fahéj
    • 4 dkg vaj
    • 7 dkg (barna) nádcukor
  • Tetejére a morzsához:
    • 7 dkg durvára aprított mogyoró
    • 7 dkg liszt
    • 7 dkg vaj
    • 5 dkg (barna) nádcukor

 

 

DSC_1099-adjust-contrast

 

Elkészítése:

A lisztet összekeverem a sóval, majd elmorzsolom a hideg vajjal. Beleteszem a porcukrot, két tojássárgáját, belereszelem a jól megmosott citrom héját és beleöntöm a levét. Összedolgozom és folpackba csomagolva, hűtőbe teszem fél órára.

Amíg a tészta pihen, a felmelegített vajra teszem a vékony cikkekre vágott szilvát, a cukrot és a fahéjat. Gyakorlatilag csak addig tartom tűzön, amíg a cukor elolvad és a szilva egy picit megadja magát, majd félreteszem hűlni (így sűrűsödik is egy kicsit). 

A szedret megmosom és egy papírtörlő szalvétára teszem, majd összeforgatom a keményítővel.

A sütőt 180 fokra előmelegítem. A tésztát bőven meglisztezett felületen kinyújtom és egy 27 cm-es kivajazott piteformába nyomkodom úgy, hogy az oldalára is kerüljön tészta. Ha nagyon lágy a tészta és nehéz felszedni a deszkáról, akkor darabokban belenyomkodom a sütőtálba. Megszurkálom villával és 15 percig sütöm, majd vékonyan átkenem tojásfehérjével és visszateszem a sütőbe 2-3 percre. Így nem ázik át a tészta, ha rákerül a gyümölcs.

A morzsához a mogyorót késes robotgéppel durvára aprítom. Hozzáadom a lisztet, a cukrot és a felkockázott vajat, majd összemorzsolom. 

A tésztára először a szeder kerül, utána ráöntöm a zaftos, fahéjas szilvát, majd a tetejére szórom a mogyorós morzsát. Kb. 20 perc alatt megsütöm.

Melegen és hidegen is isteni finom, de a szeletelés egyszerűbb, ha már kihűlt a sütemény.

 DSC_1103-adjust-contrast

 

 

 Ha szeretnél folyamatosan értesülni az újdonságokról,

akkor látogass el a

blog facebook oldalára és csatlakozz az oldal kedvelőihez.

A bejegyzés trackback címe:

https://alomizvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr8716347952

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása