Az eredeti receptet a Nők Lapja Desszert egyik számában olvastam. Egy-két dolgot megváltoztattam, pl. szívesebben használtam hozzá igazi vaníliát és a tésztájába tettem citromhéjat. Én, ha linzert készítek, mindig teszek bele. Illatos, ízletes tőle a tészta.
A túrós réteg homogén lett, nem morzsás, mert krémes, házi túrót használtam és robotgéppel még simára is kevertem a hozzávalókat, így még véletlenül sem lett száraz a töltelék.
Hozzávalók:
Tésztához:
- 20 dkg liszt
- 6 dkg porcukor
- 12 dkg vaj
- 1 tojássárgája
- 1 citrom reszelt héja
Töltelékhez:
- 60 dkg házi túró
- 9 dkg kristálycukor
- 1/2 vaníliarúd kikapart magjai
- 1 ek. búzadara
- 1 citrom reszelt héja
- 1 tojás
Habhoz:
- 4 db tojásfehérje
- 10 dkg kristálycukor
- 10 dkg porcukor
Tésztára és a tetejére:
- sárgabaracklekvár
Elkészítése:
Előveszek egy nyújtódeszkát és arra kiborítom a tésztához való lisztet és a porcukrot, összekeverem. Rákockázom a hideg vajat, elmorzsolom, majd ráreszelem a citrom héját. A közepébe készítek egy mélyedést és abba teszem bele a tojássárgáját (a fehérjét félreteszem egy tálba, mert szükségem lesz még rá) és sima tésztává gyúrom. Folpackba csomagolom és a hűtőbe teszem fél órára. Addig előkészítem a tölteléket.
Robotgép segítségével simára keverem a túrót, a cukrot, a reszelt citromhéjat, a vaníliamagokat, a búzadarát és a tojást.
A sütőt 170 fokra melegítem.
Előveszek egy 20x30 cm-es tepsit és sütőpapírral kibélelem. A tésztát az alaposan meglisztezett deszkán kb. 20x30 cm-es téglalappá nyújtom, majd óvatosan áthelyezem a tepsibe úgy, hogy meglisztezem a nyújtófát és arra feltekerem az egyik felét és egy gyors mozdulattal teszem át a tésztát. Ha elszakad, nem probléma, bele kell nyomkodni a tepsibe, csak arra figyeljünk, hogy mindenhol kb. egyforma vastagságú legyen. Megszurkálom villával és az előmelegített sütőbe teszem 15 percre.
Az elősütött tésztát megkenem 2 evőkanál baracklekvárral, majd rákanalazom és egyenletesre kenem el rajta a túrókrémet.
A tojásfehérjéket robotgéppel elkezdem habbá verni. Amikor már sűrűsödik, hozzáadom a kristálycukrot. Akkor jó, ha már fényes és kemény a hab. A végén beleszitálom a porcukrot és óvatosan összekeverem. Nyomózsákba töltöm és a túrótöltelék tetejére rácsmintát varázsolok.
A sütő hőfokát visszaveszem 150 fokra és kb. 15-20 perc alatt aranybarnára sütöm.
A nyomózsákba baracklekvárt teszek és az üregeket megtöltöm vele. Kihűtöm, majd felszeletelem.
Ha szeretnél folyamatosan értesülni az újdonságokról,
akkor látogass el a
blog facebook oldalára és csatlakozz az oldal kedvelőihez.