Az alaphelyzet a következő: utazás előtti csomagolás, a hűtőben már csak pár darab élelmiszer várja, hogy mi lesz a sorsa és az idő rövid, nagyon rövid. Olyan ebéd kell, ami gyorsan kész van, nem kell vele sokat foglalkozni és nem utolsósorban kevés mosatlan edénnyel jár.
A hűtőben van egy bontatlan csomag bacon, pár darab tojás, a mélyhűtőben pedig - mindig van egy biztonsági tartalék - vegyes, színes zöldségkeverék (sárgarépa, brokkoli, karfiol), egy pici vaj, a kamrában pedig pár darab burgonya. Ennyi.
... és közben lehet csomagolni.
Hozzávalók:
- 45 dkg vegyes, fagyasztott zöldségkeverék (brokkoli, karfiol, sárgarépa)
- 15 dkg burgonya
- 10 dkg bacon (a másik 10 dkg folpackba, majd alufóliába csomagolva, feliratozva megy a mélyhűtőbe)
- 5-6 dkg vaj
- 5 db tojás
- só, bors
Elkészítése:
A sütőt 200 fokra melegítem. Egy közepes méretű serpenyőbe beleteszem a vaj felét, az apró kockákra vágott burgonyát és a fagyasztott zöldségeket. Sózom, borsozom, majd a tetejére rászeletelem a vaj másik felét. Beteszem a sütőbe és legközelebb akkor veszem ki, amikor a zöldségek már kellően megpuhultak. Ekkor ráteszem a baconszeleteket és pár percre visszateszem a sütőbe, csak annyi ideig, hogy a szalonna szép ropogósra süljön. Utolsó lépésként a tojásokat felverem egy mélyebb tálban, egy pici sót adok hozzá (nem sokat, mert a bacon már sós) és ráöntöm a sült zöldségekre. A forró sütőben pár perc alatt készre sütöm.