Lassan véget ér a spárgaszezon. Búcsúzóul még készítettem egy zöldséges tésztát, amelyben fontos szerepe van ennek a zöld, ropogós "rudacskának".
Hozzávalók:
- 30 dkg durum kagylótészta
- 1 db lilahagyma
- 3-4 gerezd fokhagyma
- 7 dkg kockázott bacon (császárszalonna)
- 3-4 ek. olívaolaj
- 7 db gomba
- 50 dkg zöld spárga
- só, bors
- 12 dkg fetasajt
- rozmaring
Elkészítés:
A spárgát megszabadítom a fás részétől, azaz a tövénél eltöröm ott, ahol hagyja magát, majd megmosom. Vizet teszek oda egy lábasban és ha forr, beleteszem a spárgát 3 percre. Gyakorlatilag blansírozom, nem főzöm! Hideg vízbe szedem ki, így roppanós marad.
A spárga főzővizébe teszek egy kevés sót és egy evőkanál olajat, majd beleteszem a tésztát és kifőzöm.
Az összeaprított lilahagymát és a vékony szeletekre vágott fokhagymát a kockázott szalonnával együtt, egy-két evőkanál olaj (vagy vaj) kíséretében egy serpenyőbe teszem. Azért kerülnek bele együtt, mert így kellő zsiradék lesz a hagymák alatt, a húsos bacon pedig nem ég meg, így segítik egymást. :)
Óvatosan megsózhatjuk a hagymát, mert így könnyebb a dinsztelése, de figyelni kell a bacon sótartalmára. Ha megpuhult a hagyma, hozzáteszem a felszeletelt gombát és a feldarabolt spárgát. Borsozom és pár perc alatt átpirítom, majd beleforgatom a kifőtt tésztát, meglocsolom két evőkanál olívaolajjal. A rozmaringleveleket a kezemben összemorzsolom és összekeverem a tésztával, végül pedig rámorzsolom a fetasajtot.