Ha lasagne-t készítek itthon, akkor a gyerekek csak annyit kérdeznek: Anya, Garfield kedvencét? Ezúttal piros-zöld összeállításban, a darált hús mellett spárgával, cukkinivel, sárgarépával, paradicsommal, bazsalikommal.
Bonyolultnak, hosszúnak tűnhet az elkészítése, de higgyétek el nem az! Ha mégis annak bizonyul, a végeredmény kárpótol majd! :)
Hozzávalók:
- 60 dkg darált hús
- 25 dkg lasagne tésztalap
- 1 db vöröshagyma
- 2 db paradicsom
- 2-3 dl paradicsomlé
- 3 db sárgarépa
- 1 db cukkini
- 25 dkg zöld spárga
- 1 maréknyi friss bazsalikom
- 10 dkg vaj
- 2 púpos evőkanál liszt
- 1 liter tej
- szerencsendió
- só, bors
- reszelt parmezánsajt
- 2 evőkanál olaj
Elkészítés:
A spárgát megszabadítom a fás részétől, azaz a tövénél eltöröm ott, ahol hagyja magát, majd megmosom. Vizet teszek oda egy lábasban és ha forr, beleteszem a spárgát 3 percre. Gyakorlatilag blansírozom, nem főzöm! Hideg vízbe szedem ki, így roppanós marad. 2-3 cm-es daraboka vágom.
A megmosott cukkinit zöldséghámozóval - hosszában - vékonyra szeletelem és félreteszem.
Az apróra vágott vöröshagymát 2 evőkanál olajon üvegesre párolom, majd ráteszem a darált húst és fehéredésig pirítom. Sózom, borsozom, majd hozzáadom a felkockázott répát és a négybe vágott paradicsomokat. Amikor a paradicsom kezd összeesni, hozzáöntöm a paradicsomlevet is. Amikor megpuhult a hús és a sárgarépa is, elzárom a hőt.
Elkészítem a besamelmártást. Ehhez a vajon világos barnára pirítom a lisztet, majd felengedem a tejjel és csomómentesre keverem. Sózom, borsozom és reszelek bele szerecsendiót. Folyamatosan kevergetve besűrítem.
A sütőt 200 fokra melegítem.
Egy tűzálló tálba először besamelt öntök, majd ráteszek egy sor tésztalapot, amelyet ismét a mártással locsolok meg. Így fog megpuhulni a tészta. Erre kerül a lapjára szeletelt cukkini, a paradicsomos húsos ragu, majd ismét egy sor tészta és besamel. A sort a spárgával folytatom, majd ismét a ragu következik és ráteszem a megmosott bazsalikomleveleket is. Az "építményt" tésztalappal, besamellel zárom és alufóliával letakarom.
Az előmelegített sütőben 15 percig sütöm, majd leveszem róla az alufóliát, megszórom a reszelt parmezánnal és sütöm még 15 percig.