Amikor a piacon megvettem a medvehagymát és a szép barna csiperkegombát, még nem tudtam, mi lesz belőle. Azt tudtam, hogy a vaníliás sült tejberizs mellé valami tartalmas, laktató leves kell.
Hozzávalók:
- 5 db barna csiperkegomba
- 1 kisebb fej vöröshagyma
- 1 db sárgarépa
- 1 db petrezselyemgyökér
- 2 ek. olaj
- só, bors
- tárkony
- 1 dl tejszín
- 1 ek. liszt
Galuskához:
- 1 csomag medvehagyma (kb. 5 dkg)
- 1 db tojás
- 4 ek. liszt
- kevés tej/víz
- só
- 1 tk. olaj
Elkészítés:
A apróra vágott hagymát megdinszteljük az olajon, hozzáadjuk a felkarikázott sárgarépát és petrezselyemgyökeret, majd a vékony (nagy) szeletekre vágott gombát. Felengedem vízzel (vagy húslevessel), sózom, borsozom és teszek bele 2 teáskanál tárkonyt. Amíg fő a leves, összeállítom a galuskatésztát. Ehhez egy tojásból, pici sóból, négy evőkanál lisztből és annyi folyadékból (tejből vagy vízből), amennyit felvesz, könnyű galuskatésztát készítek. A végén hozzáadom a megmosott, apróra vágott medvehagymát és jól elkeverem benne egy teáskanál olaj társaságában. Amint megpuhultak a zöldségek, evőkanállal közepes méretű galuskákat szaggatok a levesbe.
Amíg a galuskák feljönnek a leves tetejére, elkészítem a habarást. Ehhez egy evőkanál lisztet egy deciliter tejszínnel és egy kevés levessel csomómentesre keverek, majd beleöntöm és pár percig forralom. Leveszem a tűzről és ráteszem a fedőt.
Aki szeretne, tálaláskor tehet bele pár csepp citromlevet vagy egy szelet citromkarikát is.