Lehet, hogy most sokan kérdezitek, na jó, de hol a hús a galuska mellől? Higgyétek el, nem hiányzik. Laktató és ízletes anélkül is!
A spenót egyébként is megosztja az embereket, sokaknál mumus. Szerencsére a gyerekeim szeretik, a galuskát meg pláne. Így egy ideje rendszeresen készítek spenótos galuskát. A legutóbbi piaclátogatáskor beszereztem friss spenótot és gombát.
Hozzávalók:
Galuskához:
- 3 db tojás
- 2,5 dl tej
- só
- 20 dkg leveles spenót (a fagyasztott is jó)
- 20 dkg rétesliszt
- 25 dkg finomliszt
- 2 ek. olaj
- átforgatáshoz: 3 ek. olaj és 2-3 gerezd fokhagyma
Tejszínes gombához:
- 4 db nagy fej gomba
- 1 kisebb fej vöröshagyma
- 1 púpos ek. liszt
- 4 dl habtejszín
- 1 ek. aprított petrezselyzöld
- só
- bors
Elkészítés:
A friss spenótot megmosom, vastagabb szárát eltávolítom és egy serpenyőben, kevés olajon átforgatom. Csak addig érje hő, amíg összeesik, így könnyebben tudjuk pürésíteni.
A galuskához felteszek vizet egy fazékban, megsózom és öntök bele egy picit olajat. A tésztához a tojásokat felverem, sózom, majd hozzáteszem a pürésített spenótot és a tejet. Belekerül a kétfajta liszt ill. a két evőkanál olaj. Ha túl sűrűnek érzem a tésztát, akkor teszek bele egy pici vizet.
Ha a víz felforrt, beleszaggatom a galuskát, párszor megkavarom. Akkor kész, ha forr és az összes feljött a tetejére. Leszűröm, hideg vízzel átöblítem, majd egy serpenyőben 3 evőkanál olajat melegítek és beleteszem az összezúzott fokhagymát. A galuskát átforgatom a fokhagymás olajon.
A tejszínes gombához a vöröshagymát apróra vágom, kevés olajon megdinsztelem és ráteszem a vékonyan felcsíkozott gombát. Sózom, borsozom. Ha a gomba megpirult, meghintem a liszttel, jól átforgatom, majd felöntöm a tejszínnel. Aprított petrezselyemzöldet teszek rá és ha túl sűrűnek gondolom, akkor egy kevés vizet adok hozzá.
Melegen tálalom.