Kicsit más, mint a nálunk hagyományosnak számító tejfölös krumplileves. Más, mert került bele debreceni, galuska, egy nagy csokor petrezselyemzöld és - ami talán a legszokatlanabb - tejjel öntöttem fel a végén. Bár, ha belegondolok, mégsem olyan fura dolog ez. Gyermekkoromban nagyapám gyakran ette a krumplis tészta- vagy tarhonyalevest tejjel. Mi, gyerekek (is) imádtuk.
Én most ugyanezt az örömöt láttam a lányom arcán, amikor nekiült ennek a tányér levesnek.
Hozzávalók:
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 4 db (nagyobb) krumpli
- 4 db debreceni kolbász
- 1 tk. őrölt pirospaprika
- só, bors
- 4-5 ek. olaj
- 1 nagy csokor petrezselyemzöld
- 3 dl tej
- galuskához:
- 1 db tojás
- 8 ek. tej
- 5 púpos ek. finomliszt
- só
Elkészítése:
Az apróra vágott vöröshagymát az olajon megdinsztelem, majd hozzáadom a felkockázott burgonyát és - gyakran megkeverve - pár percig pirítom. Hozzáteszem a felkarikázott debrecenit, átforgatom párszor, majd megszórom pirospaprikával és felöntöm vízzel. Annyival, hogy bőven ellepje a kolbászos burgonyát. Sózom, borsozom.
Amíg a leves fő, összeállítom a galuskatésztát. Ehhez - egy mély tálban - felütök egy tojást, megsózom és villával felverem. Hozzáadom a tejet, majd a lisztet és a villa segítségével csomómentesre keverem. A petrezselyemzöldet felaprítom és félreteszem.
Amikor már szét lehet vágni a krumplit, akkor beleszaggatom a galuskát. Ha a galuskák feljöttek a leves tetejére, beleöntöm a tejet és rászóróm az aprított petrezselymet. Ahogy a leves ismét forrni kezd, elzárom a hőt és félreteszem a fazekat.
Forrón tálalom.
Ha szeretnél folyamatosan értesülni az újdonságokról,