Álom.Íz.Világ.

Álom.Íz.Világ.

Ropogós zsemlék

2018. szeptember 30. - Álom.Íz.Világ.

Vacsorára "kenyérféle " kellett. Öregtésztám nem volt, ezért inkább a zsemle mellett döntöttem. Tejszín volt itthon, ezért most ezzel teszteltem a vajas kifli receptemet. Egyébként a tejszínt bátran lehet pl. görög joghurttal helyettesíteni. 

 

 

Hozzávalók:

12 darabhoz

  • 75 dkg finomliszt
  • 1 csapott ek. só
  • 3 dl langyos víz
  • 5 ek. tejszín
  • 8 dkg olvasztott vaj
  • 4 dkg friss élesztő
  • 1 kk. cukor 

 

 

Elkészítése:

Egy deciliter langyos vízben elkeverem a cukrot és belemorzsolom az élesztőt. Egy keverőtálba beleszitálom a lisztet, hozzáadom a sót és elkeverem. A közepébe mélyedést készítek és beleöntöm a többi hozzávalót, vagyis az élesztős és a maradék "sima" vizet, a tejszínt, és az olvasztott vajat. Addig dagasztom, amíg szép fényes lesz a tészta és elválik a tál falától. Lisztezett tálba teszem, konyharuhával letakarom és 45 percig kelesztem.

Ha megkelt, óvatosan a lisztezett deszkára borítom és egy köralakot formázva a tenyeremmel kilapítom belőle a levegőt, majd felosztom 12 részre. A körcikkeket egyesével gömbölyítem, vagyis először feltekerem, majd a tenyerem közepébe teszem és a tészta szélét – körbe-körbe, egymásután –  a “tésztagombóc” közepe felé hajtom és lenyomom. Konyharuhával letakarom és 15 percig pihentetem.

 

 

Egy nagyméretű jénait (pl. kacsasütő) kibélelek sütőpapírral, beleteszek 6 zsemlét. Vízzel megspriccelem a zsemléket és a jénai fedelének belsejét is, majd lefedem. 35-40 percet kelesztem, miközben a sütőt 200 fokra kapcsolom. 

(A maradék 6 zsemlét tányérra teszem és folpackkal letakarva, hűtőbe teszem.)

A kelesztési idő leteltével ismét vízzel spriccelem a zsemléket és a jénai fedelét, majd beteszem a sütőbe és 45 perc alatt megsütöm úgy, hogy az utolsó 5 percben leveszem a jénai tetejét és kitámasztom a sütő ajtaját egy fakanállal. Rácsra szedem és hallgatom, ahogy "beszélgetnek" a zsemlék. 

A másik 6 zsemlét akkor veszem ki a hűtőből,  amikor az első csoport bemegy a sütőbe és addig, amíg várja, hogy sütőbe kerüljön, egy másik "vizes" jénaiba teszem várakozni. 

 

Ha szeretnél folyamatosan értesülni az újdonságokról,

akkor látogass el a

blog facebook oldalára és csatlakozz az oldal kedvelőihez.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://alomizvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr4116348104

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása