Álom.Íz.Világ.

Álom.Íz.Világ.

Fahéjas-szilvás galette

2018. július 21. - Álom.Íz.Világ.

Jaj, de nagyon régen írtam már bejegyzést... de most újra elővettem a "tollat".  Meglátjuk, meddig tart a lendület, mert persze sütök-főzők továbbra is rendszeresen, de bizony arra mostanság nem jutott idő, hogy az elkészült finomságokat lefotózzam, receptjeit rögzítsem és megosszam veletek.

Ezúttal azonban egy új szilvás sütit próbáltam ki és úgy gondoltam, mindenképp megmutatom ezt az egyszerűen elkészíthető, gyönyörű színű, omlós tésztájú pitét, amelyet a franciák galette-nek hívnak. 

Nálunk egy pillanat alatt elfogyott... 

 

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 13 dkg finomliszt
  • 7 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 1 csipet só
  • 10 dkg hideg vaj
  • 1 ek tejföl
  • 2 ek hideg víz
  • 1,5 ek porcukor
  • 1/2 citrom reszelt héja

A töltelékhez:

  • 35 dkg szilva
  • 1 kk fahéj
  • 1 ek barna (nád)cukor
  • 1/2 citrom reszelt héja
  • 1 ek étkezési keményítő

A tetejére:

  • 1 db tojás a lekenéshez
  • tálaláshoz: porcukor

 

 

Elkészítése:

A szilvákat megmosom, kimagozom és négybe vágom, majd egy tálban összekeverem a cukorral, a fahéjjal, a keményítővel és a reszelt citromhéjjal. Félreteszem addig, amíg elkészítem a tésztát.

Egy mély tálba kimérem a kétféle lisztet, hozzáadom a sót, majd elmorzsolom a felkockázott, hideg vajjal. A morzsás tésztához hozzáadom a tejfölt, a reszelt citromhéjat, a porcukrot és - gyors mozdulatokkal - elkezdem összeállítani a tésztát. Ha szükséges, hozzáadok 1-2 evőkanál hideg vizet. 

Az összeállított tésztát folpackba csomagolom és 10 percre hűtőbe teszem. Amíg a tészta pihen, a sütőt 180 fokra melegítem és előkészítek egy nyújtódeszkát.

 

 

Egy négyszögletű tepsibe sütőpapírt helyezek és magam mellé készítem. Lisztezett felületen kör alakúra nyújtom a tésztát, majd a nyújtófára óvatosan feltekerem és áthelyezem a sütőpapírra. A cukrozott, fahéjas szilvát a közepére rendezem úgy, hogy kör szélén szabadon hagyok 3-4 centimétert. A tésztát végül ráhajtom a szilvás töltelékre úgy, hogy sehol sem látszódjon ki, mert különben sütéskor kifolyik. Végül felvert tojással lekenem és kb. 25 perc alatt aranybarnára sütöm.

Tálalás előtt porcukorral meghintem. 

Jó átvágyat!

 

 

Ha szeretnél folyamatosan értesülni az újdonságokról,

akkor látogass el a

blog facebook oldalára és csatlakozz az oldal kedvelőihez.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://alomizvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr4616348100

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása