Vajas, ropogós kiflit és teljes kiőrlésű zsemlét már sütöttem, ezúttal tönkölylisztet adtam a fehérliszthez és kifliket formáztam belőle. Mivel egy legalább 45 %-os teljes kiőrlésű péksüteményről van szó, ezért az állaga inkább tömör, masszív, vagyis jól telít. Laktató, egészséges és finom.
Hozzávalók:
12 darabhoz
- 40 dkg finomliszt
- 35 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
- 2 tk. só
- 3 dl langyos víz
- 4 dkg friss élesztő
- 5 ek. görög joghurt
- 7,5 dkg olvasztott vaj
Elkészítése:
A langyos vízbe belemorzsolom az élesztőt és elkeverem. Egy keverőtálba beleszitálom a kétfajta lisztet, hozzáadom a sót és összevegyítem. A közepébe mélyedést készítek, beleöntöm az élesztős vizet, a joghurtot és az olvasztott vajat. Addig dagasztom, amíg szép fényes lesz a tészta és elválik a tál falától. Letakarom folpackkal és szobahőmérsékleten 45 percig kelesztem.
Ha megkelt, óvatosan a lisztezett deszkára borítom és egy köralakot formázva a tenyeremmel/ujjaimmal kilapítom belőle a levegőt, majd felosztom 12 részre. A körcikkeket egyesével gömbölyítem, vagyis először feltekerem, majd a tenyerem közepébe teszem és a tészta szélét - körbe-körbe, egymásután - a "tésztagombóc" közepe felé hajtom és lenyomom. Konyharuhával letakarom és 15 percig pihentetem.
Szilikonos sütőpapírral kibélelek két tepsit és megformázom a kifliket úgy, hogy a "tésztagombócokat" előbb ovális alakúra nyújtom, majd szorosan feltekerem. A feltekerésnél a tenyeremmel kifelé is sodrom a tésztát.
Meghajlítom és a két tepsire sorakoztatok 6-6 darab kiflit. Konyharuhával letakarom és 30 percig kelni hagyom. A sütőt 200 fokra melegítem, az aljába teszek egy - meleg vízzel egyharmadáig megtöltött - kisméretű fém tepsit.
A megkelt kifliket megspriccelem vízzel és a forró sütőben 20-25 perc alatt megsütöm. Ha letelt a sütési idő, elzárom a hőt, kiveszem a vizes edényt és a sütő ajtaját kitámasztom egy vastag fakanállal. Így pihennek a kiflik még 5 percet a sütőben. Kiveszem, rácsra teszem és vízzel ismét megspriccelem őket.
Ha szeretnél folyamatosan értesülni az újdonságokról,
akkor látogass el a
blog facebook oldalára és csatlakozz az oldal kedvelőihez.