Álom.Íz.Világ.

Álom.Íz.Világ.

Teljes kiőrlésű kifli - egy egészséges reggeli

2018. február 02. - Álom.Íz.Világ.

Vajas, ropogós kiflit és teljes kiőrlésű zsemlét már sütöttem, ezúttal tönkölylisztet adtam a fehérliszthez és kifliket formáztam belőle. Mivel egy legalább 45 %-os teljes kiőrlésű péksüteményről van szó, ezért az állaga inkább tömör, masszív, vagyis jól telít. Laktató, egészséges és finom.

 

 

Hozzávalók:

12 darabhoz

  • 40 dkg finomliszt
  • 35 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
  • 2 tk. só
  • 3 dl langyos víz
  • 4 dkg friss élesztő
  • 5 ek. görög joghurt
  • 7,5 dkg olvasztott vaj

 

 

Elkészítése:

A langyos vízbe belemorzsolom az élesztőt és elkeverem. Egy keverőtálba beleszitálom a kétfajta lisztet, hozzáadom a sót és összevegyítem. A közepébe mélyedést készítek, beleöntöm az élesztős vizet, a joghurtot és az olvasztott vajat. Addig dagasztom, amíg szép fényes lesz a tészta és elválik a tál falától. Letakarom folpackkal és szobahőmérsékleten 45 percig kelesztem.

Ha megkelt, óvatosan a lisztezett deszkára borítom és egy köralakot formázva a tenyeremmel/ujjaimmal kilapítom belőle a levegőt, majd felosztom 12 részre. A körcikkeket egyesével gömbölyítem, vagyis először feltekerem, majd a tenyerem közepébe teszem és a tészta szélét - körbe-körbe, egymásután -  a "tésztagombóc" közepe felé hajtom és lenyomom. Konyharuhával letakarom és 15 percig pihentetem. 

 

 

Szilikonos sütőpapírral kibélelek két tepsit és megformázom a kifliket úgy, hogy a "tésztagombócokat" előbb ovális alakúra nyújtom, majd szorosan feltekerem. A feltekerésnél a tenyeremmel kifelé is sodrom a tésztát.

Meghajlítom és a két tepsire sorakoztatok 6-6 darab kiflit. Konyharuhával letakarom és 30 percig kelni hagyom. A sütőt 200 fokra melegítem, az aljába teszek egy - meleg vízzel egyharmadáig megtöltött - kisméretű fém tepsit. 

A megkelt kifliket megspriccelem vízzel és a forró sütőben 20-25 perc alatt megsütöm. Ha letelt a sütési idő, elzárom a hőt, kiveszem a vizes edényt és a sütő ajtaját kitámasztom egy vastag fakanállal. Így pihennek a kiflik még 5 percet a sütőben. Kiveszem, rácsra teszem és vízzel ismét megspriccelem őket. 

 

 

Ha szeretnél folyamatosan értesülni az újdonságokról,

akkor látogass el a

blog facebook oldalára és csatlakozz az oldal kedvelőihez.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://alomizvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr6616348084

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása