Ennek a fogásnak minden egyes összetevőjét külön-külön is imádom, hátha még összeházasítom őket... :)
Pulyka felsőcomb (az egyik legszaftosabb szárnyashús), barna csiperkegomba, tagliatelle tészta, zöldhagyma, fokhagyma, tejszín.
Az eredmény vajpuha hús, krémes mártásban fürdő tészta egy tányéron.
Hozzávalók:
Sült húshoz:
- 1 db filézett pulyka felsőcomb
- só, bors
- 4-5 gerezd fokhagyma
- 2-3 ek. olívaolaj
Tésztához:
- 30 dkg tagliatelle
- 2 ek. olívaolaj
- 3 dkg vaj
- 3 szál újhagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 5 db barna csiperke
- 1 ek. liszt
- 2 dl habtejszín
- só, bors
Elkészítése:
A filézett pulykahúst szétterítem (ha kell, késsel bemetszem, hogy teljesen ki lehessen hajtani), sózom, borsozom mindkét oldalát és egy olívaolajjal meglocsolt kerámia sütőtálba teszem. Rádobom a fokhagyma gerezdeket, lefedem alufóliával és 200 fokos sütőbe teszem.
Ugyanúgy, mint a kacsánál, most sem teszek alá vizet. Az a minimális zsír, ami van a húson, az kisülve, épp elég ahhoz, hogy a hús abban megpuhuljon és még csak ki sem szárad.
1,5 óráig sütöm úgy, hogy egy óra elteltével, ha már puha a hús, leveszem róla a fóliát és pirosra sütöm. Ha elkészült, kiveszem a sütőből, letakarom fóliával, majd tálalás előtt felszeletem.
Amíg előkészítem a tejszínes gombaszósz hozzávalóit, felteszem a tésztának való, enyhén sós vizet a tűzhelyre.
Felszeletelem a zöldhagymát és a fokhagymát és az olívaolaj-vaj keverékre dobom. Pár percig pirítom (vigyázni kell, nehogy a fokhagyma megégjen), majd rádobom a megmosott, vékony szeletekre vágott gombát. Megborsozom és gyakran átforgatva, lepirítom.
A forró vízbe beleteszem a tésztát és 8 perc alatt megfőzöm.
A gombát megszórom egy kanál liszttel, alaposan megkeverem, majd ráöntöm a tejszínt. Ha túl sűrű, teszek hozzá a tészta főzőlevéből. Megsózom. Ha már forr, elzárom a hőt és rászedem a megfőtt tésztát. Jól átforgatom, tányérra szedem és a pulykahúst szeletekre vágva, ráhalmozom. Ha még mindig nem elég a jóból, a hús szaftjából locsolok rá pár cseppet.
Ebből a mennyiségből kb. 5 adag lesz.
Jó étvágyat!
Ha szeretnél folyamatosan értesülni az újdonságokról,
akkor látogass el a
blog facebook oldalára és csatlakozz az oldal kedvelőihez.