Ha azt kérdezné valaki, mi volt gyermekkoromban a kedvenc sós finomságom, akkor biztosan a szakállas pogácsát mondanám. Nagymamám sokszor kérdezte, hogy mit készítsen egy-egy neves alkalomra. A tesómmal egyszerre vágtuk rá, hogy "Szakállas pogácsát, légysziiiii mama!!" :) Mama mindig hagyta, hogy segítkezzünk neki a konyhában, így ennél a "süteménynél" is megengedte, hogy szaggassuk és a töltés után, merítsük sajtba a pogácsát. Annyira jó volt!
Ezúttal a pogácsatésztához adtam egy kis joghurtot és lenmagot, ettől még teljesebb, különlegesebb lett az egész.
Egyébként ma köszöntöttük éppen a 87. évében járó, még mindig nagyon aktív nagymamámat anyák napja alkalmából, mert vasárnap nem lesz lehetőségünk rá. Említettem neki, hogy szakállas pogácsát készítek. Ennyit mondott: "Igen? A múltkori is nagyon jó volt!" Hát, mekkora dicséret ez! Tőle, nekem! Tőle, akitől a konyha, a főzés szeretetét tanultam. Isten éltessen mama nagyon sokáig anyák napján!
Még annyi, hogy gyerekkorom ízeit ezúttal gyerekkori barátaimnak viszem el... :) Remélem ízlik majd nekik!
Hozzávalók:
- 85 dkg finomliszt
- 2 ek. só
- 5 evőkanál őrölt lenmag (lenmagpehely)
- 25 dkg vaj
- 5 dkg élesztő
- 2 kockacukor
- 0,5 dl tej
- 22 dkg tejföl
- 13 dkg joghurt
- 2 db tojássárgája
- Tetejére: 1 db tojás, lenmag
Krémhez:
- 4,5 dl tej
- 4,5 ek. liszt
- só
- 10 dkg natúr/tejszínes krémsajt (1 db tömlős)
- 10 dkg füstölt krémsajt (1 db tömlős)
- 18 dkg vaj
Összeragasztáshoz:
- kb. 30 dkg trappista sajt
Elkészítés:
A lisztet a sóval és az őrölt lenmaggal elkeverem, majd a felkockázott vajjal elmorzsolom. Hozzáadom a cukros tejben felfuttatott élesztőt, a tejfölt, a joghurtot, a két tojássárgáját és összegyúrom.
Átteszem egy lisztezett, mély tálba, letakarom folpackkal és egy órára beteszem a hűtőbe, pihentetem. A sütőt 180 fokra melegítem.
A tésztát kb. 1,5 cm vastagra nyújtom, a tetejét függőlegesen és vízszintesen is bemetszem, majd egy 3 cm átmérőjű kiszúróval kiszaggatom a pogácsákat.
Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatom őket. Megkenem a felvert tojással, a tetejét megszórom lenmaggal és kb. 20 perc alatt aranybarnára sütöm.
Ebből a mennyiségből kb. 65-70 db pogácsa lesz.
A krémhez a tej kétharmad részét egy lábasban a tűzre teszem, a maradékot pedig a liszttel csomómentesre keverem. Ha már langyos a tej, hozzáadom a lisztes keveréket és - folyamatos kevergetés mellett - besűrítem. Amint felforrt, lehúzom a tűzről. Beleteszem a kétfajta krémsajtot, simára keverem és hűlni hagyom. Amíg hűl a krém, a vajat robotgép segítségével habosra keverem és félreteszem.
A sajtot lereszelem.
Ha kihűlt a krém, ráöntöm a habosra kevert vajra és a robotgép segítségével simára keverem. Ízlés szerint sózom. Ha szükséges, vagyis még nagyon folyik, akkor még beteszem a hűtőbe.
A kihűlt pogácsákat kettévágom, az egyik oldalát megkenem egy teáskanálnyi sajtkrémmel és belefordítom a reszelt sajtba. Ráteszem a tetejét és egy tálcára sorakoztatom a szakállas pogikat.
Ha szeretnél folyamatosan értesülni az újdonságokról,
akkor látogass el a
blog facebook oldalára és csatlakozz az oldal kedvelőihez.