Álom.Íz.Világ.

Álom.Íz.Világ.

Sajtkrémes, szakállas pogácsa lenmaggal

2016. április 29. - Álom.Íz.Világ.

 

Ha azt kérdezné valaki, mi volt gyermekkoromban a kedvenc sós finomságom, akkor biztosan a szakállas pogácsát mondanám. Nagymamám sokszor kérdezte, hogy mit készítsen egy-egy neves alkalomra. A tesómmal egyszerre vágtuk rá, hogy "Szakállas pogácsát, légysziiiii mama!!" :) Mama mindig hagyta, hogy segítkezzünk neki a konyhában, így ennél a "süteménynél" is megengedte, hogy szaggassuk és a töltés után, merítsük sajtba a pogácsát. Annyira jó volt!

Ezúttal a pogácsatésztához adtam egy kis joghurtot és lenmagot, ettől még teljesebb, különlegesebb lett az egész.

Egyébként ma köszöntöttük éppen a 87. évében járó, még mindig nagyon aktív nagymamámat anyák napja alkalmából, mert vasárnap nem lesz lehetőségünk rá. Említettem neki, hogy szakállas pogácsát készítek. Ennyit mondott: "Igen? A múltkori is nagyon jó volt!" Hát, mekkora dicséret ez! Tőle, nekem! Tőle, akitől a konyha, a főzés szeretetét tanultam. Isten éltessen mama nagyon sokáig anyák napján!  

Még annyi, hogy gyerekkorom ízeit ezúttal gyerekkori barátaimnak viszem el... :) Remélem ízlik majd nekik! 

  

DSC_0650-adjust-contrast-adjust-contrast

 

Hozzávalók:

  • 85 dkg finomliszt
  • 2 ek. só
  • 5 evőkanál őrölt lenmag (lenmagpehely)
  • 25 dkg vaj
  • 5 dkg élesztő
  • 2 kockacukor
  • 0,5 dl tej
  • 22 dkg tejföl
  • 13 dkg joghurt
  • 2 db tojássárgája
  • Tetejére: 1 db tojás, lenmag

Krémhez:

  • 4,5 dl tej
  • 4,5 ek. liszt
  • 10 dkg natúr/tejszínes krémsajt (1 db tömlős)
  • 10 dkg füstölt krémsajt (1 db tömlős)
  • 18 dkg vaj

Összeragasztáshoz:

  • kb. 30 dkg trappista sajt

 

DSC_0649-adjust-contrast

 

Elkészítés:

A lisztet a sóval és az őrölt lenmaggal elkeverem, majd a felkockázott vajjal elmorzsolom. Hozzáadom a cukros tejben felfuttatott élesztőt, a tejfölt, a joghurtot, a két tojássárgáját és összegyúrom. 

Átteszem egy lisztezett, mély tálba, letakarom folpackkal és egy órára beteszem a hűtőbe, pihentetem. A sütőt 180 fokra melegítem.

A tésztát kb. 1,5 cm vastagra nyújtom, a tetejét függőlegesen és vízszintesen is bemetszem, majd egy 3 cm átmérőjű kiszúróval kiszaggatom a pogácsákat.

Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatom őket. Megkenem a felvert tojással, a tetejét megszórom lenmaggal és kb. 20 perc alatt aranybarnára sütöm.

Ebből a mennyiségből kb. 65-70 db pogácsa lesz.

 

DSC_0646-adjust-contrast

 

A krémhez a tej kétharmad részét egy lábasban a tűzre teszem, a maradékot pedig a liszttel csomómentesre keverem. Ha már langyos a tej, hozzáadom a lisztes keveréket és - folyamatos kevergetés mellett - besűrítem. Amint felforrt, lehúzom a tűzről. Beleteszem a kétfajta krémsajtot, simára keverem és hűlni hagyom. Amíg hűl a krém, a vajat robotgép segítségével habosra keverem és félreteszem.

A sajtot lereszelem.

Ha kihűlt a krém, ráöntöm a habosra kevert vajra és a robotgép segítségével simára keverem. Ízlés szerint sózom. Ha szükséges, vagyis még nagyon folyik, akkor még beteszem a hűtőbe.

A kihűlt pogácsákat kettévágom, az egyik oldalát megkenem egy teáskanálnyi sajtkrémmel és belefordítom a reszelt sajtba. Ráteszem a tetejét és egy tálcára sorakoztatom a szakállas pogikat.

 

DSC_0635-adjust-contrast

 

Ha szeretnél folyamatosan értesülni az újdonságokról,

akkor látogass el a

blog facebook oldalára és csatlakozz az oldal kedvelőihez.

 

 

 DSC_0629-adjust-contrast

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://alomizvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr6716347926

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása