A fiam 8. szülinapjára sütöttem ezt a tortát. Nagyon feszített tempó volt a családi összejövetel előkészületei miatt, kicsit féltem is, hogy bár már többször megsütöttem ezt a tortát (egyszerűbb változatban), hogyan fog sikerülni. Két dolgon szerettem volna változtatni: a párizsi krém mellé gesztenyekrémet is készíteni ill. másfél adag tésztát sütni. Összejött mindkettő! :) Gyönyörű magas lett a torta, viszonylag könnyen tudtam három részre vágni. Az ízesítése is nagy sikert aratott a családban.
Az alap már elkészült előző nap, aznap így már "csak" a tölteléket kellett elkészíteni és összetenni a hozzávalókat. :)
Tésztához:
-
12 dkg liszt
-
6 dkg holland kakaó (legalább 20-22%-os)
-
9 db tojás
-
18 dkg cukor
Krémhez:
Csokis (párizsi) krém
-
250 ml habtejszín (30%-os)
-
23 dkg cukor
-
12,5 dkg holland kakaó (legalább 20-22 %-os)
-
35 dkg vaj
Gesztenyekrém
- 2 csomag natúr gesztenyemassza
- 5 ek. porcukor
- 125 ml habtejszín
- 1/2 vaníliarúd kikapart magjai
Díszítéshez:
- 1,5 doboz toffifee
- 2 dkg étcsokoládé + pár csepp olaj
- 10 db ostyarúd
Elkészítése:
A sütőt előmelegítem 180 fokra. A tojásokat kettéválasztom és a fehérjét elkezdem habbá verni. Amikor már keményedik, apránként hozzáöntöm a cukrot. Ha a tojáshab már szép fényes, akkor egyesével hozzáadom a tojások sárgáját és kemény habbá verem. A lisztet összekeverem a kakaóporral és fokozatosan beleszitálom a tojáshabba, miközben széles, nagy mozdulatokkal keverem. Egy 23 cm-es tortaformát kibélelek formára vágott sütőpapírral és óvatosan beleöntöm a kakaós masszát. 25-30 perc alatt megsütöm.
A sütő ajtót csak a vége felé nyissuk ki, amikor fogvájóval ellenőrizzük, hogy átsült-e (javasolt a közepénél beleszúrni, ahol a legmagasabb a tészta). Ha megsült, rácson kihűtöm, majd leveszem róla a sütőpapírt.
A csokis krémhez a habtejszínt a cukorral egy lábasba teszem és összeforralom. Ha már pár perce forr, lehúzom a tűzről és hozzáadom a kakaóport. Simára keverem, majd hozzáadok 10 dkg vajat és folyamatosan keverem, hogy elolvadjon benne. Hagyom kihűlni. A maradék vajat robotgéppel előbb habosra keverem, majd hozzáadom a kakaós krémet és jól összedolgozom.
A gesztenyekrémhez a natúr masszát villával összetöröm, hozzákeverem a porcukrot, a vaníliamagokat, ha kell, robotgép segítségével simára keverem. Végül hozzáadom a felvert habtejszínt, ezzel lazítom a tömény gesztenyét.
A tortát - éles késsel - három részre vágom és az alját visszahelyezem a kapcsos tortaformába. Rákenem a csokis krém kb. felét, majd ráteszem a második lapot és rákerül a gesztenyekrém. Következik a felső lap, amelyet fordítva teszek rá, hogy egyenes legyen a torta teteje. Finoman lenyomom, hogy mindenhol hozzáérjen a töltelékhez. Lefedem folpackkal és hűtőbe teszem egy órára. Végül krémmel borítom be a torta tetejét és oldalát.
(Ha előző nap megsütöm a tésztát, akkor éjszakára konyharuhával borítom be, hogy ne száradjon ki!)
A torta tetejére toffifee-ket teszek úgy, hogy a megmaradt csokis krémbe mártom az alját és "ráragasztom" a torta tetejére körbe és a közepére. A kakaós, töltött ostyarudak egyik végét belemártom a csokis krémbe és felhelyezem a toffifee-k közé. Utolsó lépésként - a gőz felett felolvasztott és pár csepp olajjal elkevert - csokit egy villa segítségével "ráspriccelem".
Hűtőbe teszem és szeletelés előtt jól lehűtöm.
Ha szeretnél folyamatosan értesülni az újdonságokról,
akkor látogass el a
blog facebook oldalára és csatlakozz az oldal kedvelőihez.