Álom.Íz.Világ.

Álom.Íz.Világ.

Nagyon csokis-gesztenyés szülinapi torta

2015. december 09. - Álom.Íz.Világ.

A fiam 8. szülinapjára sütöttem ezt a tortát. Nagyon feszített tempó volt a családi összejövetel előkészületei miatt, kicsit féltem is, hogy bár már többször megsütöttem ezt a tortát (egyszerűbb változatban), hogyan fog sikerülni. Két dolgon szerettem volna változtatni: a párizsi krém mellé gesztenyekrémet is készíteni ill. másfél adag tésztát sütni. Összejött mindkettő! :) Gyönyörű magas lett a torta, viszonylag könnyen tudtam három részre vágni. Az ízesítése is nagy sikert aratott a családban. 

Az alap már elkészült előző nap, aznap így már "csak" a tölteléket kellett elkészíteni és összetenni a hozzávalókat. :)

 

DSC_0451A

 

Tésztához:

  • 12 dkg liszt
  • 6 dkg holland kakaó (legalább 20-22%-os)
  • 9 db tojás
  • 18 dkg cukor
     

Krémhez:

Csokis (párizsi) krém

  • 250 ml habtejszín (30%-os)
  •  23 dkg cukor
  •  12,5 dkg holland kakaó (legalább 20-22 %-os)
  •  35 dkg vaj    

Gesztenyekrém

  • 2 csomag natúr gesztenyemassza
  • 5 ek. porcukor
  • 125 ml habtejszín
  • 1/2 vaníliarúd kikapart magjai 

Díszítéshez:

  • 1,5 doboz toffifee 
  • 2 dkg étcsokoládé + pár csepp olaj
  • 10 db ostyarúd

 

DSC_0456A 

Elkészítése:

A sütőt előmelegítem 180 fokra. A tojásokat kettéválasztom és a fehérjét elkezdem habbá verni. Amikor már keményedik, apránként hozzáöntöm a cukrot. Ha a tojáshab már szép fényes, akkor egyesével hozzáadom a tojások sárgáját és kemény habbá verem. A lisztet összekeverem a kakaóporral és fokozatosan beleszitálom a tojáshabba, miközben széles, nagy mozdulatokkal keverem. Egy 23 cm-es tortaformát kibélelek formára vágott sütőpapírral és óvatosan beleöntöm a kakaós masszát. 25-30 perc alatt megsütöm.

A sütő ajtót csak a vége felé nyissuk ki, amikor fogvájóval ellenőrizzük, hogy átsült-e (javasolt a közepénél beleszúrni, ahol a legmagasabb a tészta). Ha megsült, rácson kihűtöm, majd leveszem róla a sütőpapírt.

 

DSC_0463A

 

A csokis krémhez a habtejszínt a cukorral egy lábasba teszem és összeforralom. Ha már pár perce forr, lehúzom a tűzről és hozzáadom a kakaóport. Simára keverem, majd hozzáadok 10 dkg vajat és folyamatosan keverem, hogy elolvadjon benne. Hagyom kihűlni. A maradék vajat robotgéppel előbb habosra keverem, majd hozzáadom a kakaós krémet és jól összedolgozom. 

A gesztenyekrémhez a natúr masszát villával összetöröm, hozzákeverem a porcukrot, a vaníliamagokat, ha kell, robotgép segítségével simára keverem. Végül hozzáadom a felvert habtejszínt, ezzel lazítom a tömény gesztenyét.

 

DSC_0533A

 

A tortát - éles késsel - három részre vágom és az alját visszahelyezem a kapcsos tortaformába. Rákenem a csokis krém kb. felét, majd ráteszem a második lapot és rákerül a gesztenyekrém. Következik a felső lap, amelyet fordítva teszek rá, hogy egyenes legyen a torta teteje. Finoman lenyomom, hogy mindenhol hozzáérjen a töltelékhez. Lefedem folpackkal és hűtőbe teszem egy órára. Végül krémmel borítom be a torta tetejét és oldalát.

(Ha előző nap megsütöm a tésztát, akkor éjszakára konyharuhával borítom be, hogy ne száradjon ki!)

A torta tetejére toffifee-ket teszek úgy, hogy a megmaradt csokis krémbe mártom az alját és "ráragasztom" a torta tetejére körbe és a közepére. A kakaós, töltött ostyarudak egyik végét belemártom a csokis krémbe és felhelyezem a toffifee-k közé. Utolsó lépésként - a gőz felett felolvasztott és pár csepp olajjal elkevert - csokit egy villa segítségével "ráspriccelem".

Hűtőbe teszem és szeletelés előtt jól lehűtöm.

 

 

 

Ha szeretnél folyamatosan értesülni az újdonságokról,

akkor látogass el a

blog facebook oldalára és csatlakozz az oldal kedvelőihez.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://alomizvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr8416347876

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása