Tisztában vagyok vele, ha palacsintát sütök, akkor a gyerkőcöknek nagy-nagy örömöt tudok szerezni egy-egy hétvégén. A kislányomnál nyerő volt ez a húsos, töltött variáció, a fiam marad az édes változatnál... :)
Hozzávalók:
Palacsintatésztához
- 1 db tojás
- 1 tk. só
- 1 dl szódavíz
- 3 dl tej
- 15 dkg liszt
- sütéshez: napraforgóolaj
Töltelékhez
- 0,5 kg darált sertéshús
- 1 db vöröshagyma
- 1 tk. őrölt fűszerpaprika
- 15 dkg natúr sajtkrém
- 15 dkg reszelt sajt (pl. trappista)
Tetejére
- 5 ek. tejföl
- 5 dkg reszelt sajt
Elkészítése:
Ebből a mennyiségből 8 nagyobb vagy 12 kisebb (sós) palacsintát sütök. A töltelékhez a hagymát apró kockákra vágom és egy kevés olajon megdinsztelem. Ráteszem a darált húst, sózom, borsozom. Ha a hús megpuhult, megszórom pirospaprikával és felengedem egy bögre vízzel. Hozzáteszem a krémsajtot, végül beleforgatom a reszelt sajt 3/4-ét. A palacsintákat megtöltöm úgy, hogy a közepére helyezek kb. két evőkanálnyi (palacsinta méretétől függő mennyiségű) masszát és előbb a két szélét behajtom, majd ezek után feltekerem. Egy hőálló tálba sorakoztatom a palacsintákat.
A sajtkrémes-húsos töltelék serpenyőjébe beleteszem a tejfölt, beleforgatom a reszelt sajtot, átmelegítem (ha szükséges, hígításképpen egy pici vizet öntök hozzá), majd ráöntöm a palacsintára.
Előmelegített sütőben, 180 fokon összesütöm.