Amikor megláttam a friss, zsenge spenótleveleket a piacon - kivételesen - nem a főzelék jutott először eszembe, hanem a spenótos galuska. Előszeretettel készítem, mert a gyerekek is szeretik. Nem ijednek meg attól, hogy nem a hagyományos "tészta" van előttük. Hát jó, az igaz, hogy a gombával nem nekik kedvezek, de azt ki lehet kerülni, ha nem kedvelik. :)
Ha esetleg marad másnapra, locsoljuk meg (fokhagymás) tejföllel.
Izgalmas színekben pompázó egytálétel.
Hozzávalók:
- 6-8 db barna csiperkegomba
- 20 dkg füstölt sonka
Galuskához:
- 3 db tojás
- 2,5 dl tej
- só
- 20 dkg leveles spenót (a fagyasztott is jó)
- 20 dkg rétesliszt
- 25 dkg finomliszt
- 2 ek. olaj
- átforgatáshoz: 3 ek. olaj és 3-4 gerezd fokhagyma
Elkészítés:
A friss spenótot megmosom, vastagabb szárát eltávolítom és egy serpenyőben, kevés olajon átforgatom. Csak addig érje hő, amíg összeesik, így könnyebben tudjuk pürésíteni.
A galuskához felteszek vizet egy fazékban, megsózom és öntök bele egy picit olajat. A tésztához a tojásokat felverem, sózom, majd hozzáteszem a pürésített spenótot és a tejet. Belekerül a kétfajta liszt ill. a két evőkanál olaj. Ha túl sűrűnek érzem a tésztát, akkor teszek bele egy pici vizet.
Ha a víz felforrt, beleszaggatom a galuskát, párszor megkavarom. Akkor kész, ha forr és az összes feljött a tetejére. Leszűröm, hideg vízzel átöblítem és félreteszem.
Egy serpenyőben 3-4 evőkanál olívaolajat melegítek, beleteszem az összezúzott fokhagymát és alaposan átforgatom rajta a spenótos galuskát. Egy másik serpenyőben pár csepp olajra teszem a felcsíkozott füstölt sonkát, majd hozzáadom a felszeletelt gombát, sózom és borsozom. Ha a gomba megpuhult, összeöntöm a két serpenyő tartalmát és jól átforgatom.
Ha szeretnél folyamatosan értesülni az újdonságokról,
akkor látogass el a
blog facebook oldalára és csatlakozz az oldal kedvelőihez.