Álom.Íz.Világ.

Álom.Íz.Világ.

Körtés kocka diós morzsával

2015. szeptember 13. - Álom.Íz.Világ.

Az időjárás mostanában gyakran megtréfál bennünket. Hol azt érezzük, itt az igazi ősz, hol annak örülünk, hogy kapunk még egy kis nyarat. Bár azt hiszem, ez a változatosság szeptemberben még elfogadható. A piacon azért azt látom, hogy az őszi gyümölcsök rendre felsorakoznak már.

Ezúttal - ismét - egy tipikus őszi gyümölccsel készült édességet hoztam. A legutóbbi szilvás pite mintájára készítettem el ezt a körtés süteményt. Kevésbé édes, mint a szilvás változat és jót tett neki egy kevés citromlé is. 

 

DSC_1530A

 

Hozzávalók:

  • Tésztához:
    • 25 dkg sima liszt
    • 12,5 dkg porcukor
    • 12,5 dkg vaj (vagy margarin)
    • 2 tojássárgája
    • 1 csipet só
    • 1 citrom héja és leve
  • Töltelékhez:
    • 7-8 db körte
    • 1 mokkáskanál fahéj
    • 4 dkg vaj
    • 4-5 ek. (barna) nádcukor
    • 1 ek. citromlé
  • Tetejére a morzsához:
    • 7 dkg durvára aprított dió
    • 7 dkg liszt
    • 7 dkg vaj
    • 5 dkg (barna) nádcukor

 

DSC_1527A

 

Elkészítése:

A lisztet összekeverem a sóval és a porcukorral, majd elmorzsolom a vajjal (margarinnal). Beleteszem a két tojássárgáját, belereszelem a jól megmosott citrom héját és beleöntöm a levét. Összedolgozom és folpackba csomagolva, hűtőbe teszem fél órára.

Amíg a tészta pihen, a felmelegített vajra teszem a vékony szeletekre vágott körtét, a cukrot és a fahéjat. Addig főzöm, amíg a cukor elolvad és a körte egy picit összeesik, majd félreteszem hűlni (így sűrűsödik is egy kicsit). 

A sütőt 180 fokra előmelegítem. A tésztát lisztezett felületen vékonyra nyújtom és egy kb. 25x20 cm-es kivajazott, kilisztezett tepsibe nyomkodom úgy, hogy az oldalára is kerüljön tészta. Ha nem sikerül tökéletesre nyújtani, akkor egyszerűen belenyomkodom egyenletesen a tepsi aljába a tésztát. Sütőpapírt helyezek rá és rászórók 2-3 maréknyi babot, amit kimondottan ilyen célra "áldoztam fel" már egy ideje. 15 percig elősütöm, leöntöm róla a babot, leveszem a sütőpapírt, majd vékonyan átkenem tojásfehérjével és visszateszem a sütőbe 2-3 percre. Így nem ázik át a tészta, ha rákerül a gyümölcs.

A morzsához a diót késsel nagyobb darabokra aprítom, hozzáadom a lisztet, a cukrot és a felkockázott vajat, majd összemorzsolom. 

A tésztára ráöntöm a körtés masszát, majd a tetejére szórom a diós morzsát. Kb. 20 perc alatt megsütöm.

 

DSC_1525A

 

Ha szeretnél folyamatosan értesülni az újdonságokról,

akkor látogass el a

blog facebook oldalára és csatlakozz az oldal kedvelőihez.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://alomizvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr6516347840

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása