Az időjárás mostanában gyakran megtréfál bennünket. Hol azt érezzük, itt az igazi ősz, hol annak örülünk, hogy kapunk még egy kis nyarat. Bár azt hiszem, ez a változatosság szeptemberben még elfogadható. A piacon azért azt látom, hogy az őszi gyümölcsök rendre felsorakoznak már.
Ezúttal - ismét - egy tipikus őszi gyümölccsel készült édességet hoztam. A legutóbbi szilvás pite mintájára készítettem el ezt a körtés süteményt. Kevésbé édes, mint a szilvás változat és jót tett neki egy kevés citromlé is.
Hozzávalók:
- Tésztához:
- 25 dkg sima liszt
- 12,5 dkg porcukor
- 12,5 dkg vaj (vagy margarin)
- 2 tojássárgája
- 1 csipet só
- 1 citrom héja és leve
- Töltelékhez:
- 7-8 db körte
- 1 mokkáskanál fahéj
- 4 dkg vaj
- 4-5 ek. (barna) nádcukor
- 1 ek. citromlé
- Tetejére a morzsához:
- 7 dkg durvára aprított dió
- 7 dkg liszt
- 7 dkg vaj
- 5 dkg (barna) nádcukor
Elkészítése:
A lisztet összekeverem a sóval és a porcukorral, majd elmorzsolom a vajjal (margarinnal). Beleteszem a két tojássárgáját, belereszelem a jól megmosott citrom héját és beleöntöm a levét. Összedolgozom és folpackba csomagolva, hűtőbe teszem fél órára.
Amíg a tészta pihen, a felmelegített vajra teszem a vékony szeletekre vágott körtét, a cukrot és a fahéjat. Addig főzöm, amíg a cukor elolvad és a körte egy picit összeesik, majd félreteszem hűlni (így sűrűsödik is egy kicsit).
A sütőt 180 fokra előmelegítem. A tésztát lisztezett felületen vékonyra nyújtom és egy kb. 25x20 cm-es kivajazott, kilisztezett tepsibe nyomkodom úgy, hogy az oldalára is kerüljön tészta. Ha nem sikerül tökéletesre nyújtani, akkor egyszerűen belenyomkodom egyenletesen a tepsi aljába a tésztát. Sütőpapírt helyezek rá és rászórók 2-3 maréknyi babot, amit kimondottan ilyen célra "áldoztam fel" már egy ideje. 15 percig elősütöm, leöntöm róla a babot, leveszem a sütőpapírt, majd vékonyan átkenem tojásfehérjével és visszateszem a sütőbe 2-3 percre. Így nem ázik át a tészta, ha rákerül a gyümölcs.
A morzsához a diót késsel nagyobb darabokra aprítom, hozzáadom a lisztet, a cukrot és a felkockázott vajat, majd összemorzsolom.
A tésztára ráöntöm a körtés masszát, majd a tetejére szórom a diós morzsát. Kb. 20 perc alatt megsütöm.
Ha szeretnél folyamatosan értesülni az újdonságokról,
akkor látogass el a
blog facebook oldalára és csatlakozz az oldal kedvelőihez.