Az ötlet onnan jött, hogy az egyik drogériaüzletben vettem kis papírkosarakat (nagyon hasonlít a muffinpapírokhoz, de ez erősebb papírból van), amelyek dobozára az volt írva, hogy ezeket be lehet tenni a sütőbe (220 fokig bírja a hőt), nem ázik át, tehát használható édességekhez és fagylalt tálalásához is. Szuper! Ilyet még nem próbáltam, gondoltam itt az ideje! :)
Muffint nemrég sütöttem, így az kiesett. Azt is tudtam, hogy mindenféleképpen valami édeset szeretnék. Elsőre a kalácstészta jutott eszembe. Már csak az volt a kérdés, hogy lekvárral vagy kakaóval próbáljam ki. Az utóbbira esett a választás. Így elővettem a gyakran használt kalácsreceptemet és el kezdtem azon gondolkodni, hogyan tuszakoljam bele a tésztát egy ekkora formába...
Hozzávalók:
- 65 dkg finomliszt
- 2,75 dl langyos tej
- 2,5 dkg élesztő
- 1 kockacukor
- 8 dkg porcukor
- 0,5 tk. só
- 1 db tojás
- 1 vaníliarúd kikapart magjai
- 7 dkg olvasztott vaj
- töltelékhez: 12 tk. kakaópor, 10 tk. porcukor, víz
- tetejére: 1 tojás
Elkészítés:
Szobahőmérsékletű alapanyagokat használok. Egy kevés langyos tejben feloldom a kockacukrot, beleteszem az elmorzsolt élesztőt és lefedve várom, hogy felfusson. Egy tálban összekeverem a lisztet, a porcukrot, a sót és a vaníliamagokat. A felfuttatott élesztőhöz adom a tojást és elkeverem, majd hozzáadom a lisztes keverékhez a többi langyos tejjel együtt. Elindítom a robotgépet és addig hagyom dolgozni a dagasztókart, amíg a tészta összeáll, majd hozzáadom az olvasztott vajat. Akkor jó, ha a tészta már elválik a tál falától.
Egy üvegtálat vékonyan megszórok liszttel és ebbe teszem a kalácstésztát. Letakarva, huzatmentes helyen kb. egy órát kelesztem.
A megkelt tésztát kb. 1 cm magasra nyújtom és négyzetekre vágom.
A kakaóport (én most 16%-ost használok) a porcukorral és annyi vízzel, hogy egy sűrű masszát kapjak, összekeverem. Aki édesebben szereti, tegyen bele több cukrot.
A négyzetek közepére teszek egy teáskanál kakaókrémet, majd a négy sarkát összecsípem és minden létező kis rést összeragasztok. Megfordítom a gombócot és a két tenyerem között körbe-körbeforgatom, majd belehelyezem a papírkapszliba. (Úgy gondolom, ez jól működik muffinsütőben is.)
Egy nagy méretű tepsibe sorakoztatom a mini kalácsokat és letakarva hagyom fél órát kelni. A sütőt ezalatt 180 fokra melegítem.
Ha letelt a fél óra, az elkevert tojással megkenem a tetejét, beteszem a sütőbe és 25 perc alatt megsütöm, majd rácson kihűtöm.
19 db lesz belőle.
Frissen a legfinomabb, de másnap pl. sárgabarack-dzsemmel sem utolsó.