Álom.Íz.Világ.

Álom.Íz.Világ.

Kakaókrémes mini kalácsok

2015. augusztus 14. - Álom.Íz.Világ.

Az ötlet onnan jött, hogy az egyik drogériaüzletben vettem kis papírkosarakat (nagyon hasonlít a muffinpapírokhoz, de ez erősebb papírból van), amelyek dobozára az volt írva, hogy ezeket be lehet tenni a sütőbe (220 fokig bírja a hőt), nem ázik át, tehát használható édességekhez és fagylalt tálalásához is. Szuper! Ilyet még nem próbáltam, gondoltam itt az ideje! :)

Muffint nemrég sütöttem, így az kiesett. Azt is tudtam, hogy mindenféleképpen valami édeset szeretnék. Elsőre a kalácstészta jutott eszembe. Már csak az volt a kérdés, hogy lekvárral vagy kakaóval próbáljam ki. Az utóbbira esett a választás. Így elővettem a gyakran használt kalácsreceptemet és el kezdtem azon gondolkodni, hogyan tuszakoljam bele a tésztát egy ekkora formába... 

DSC_0604A

 

Hozzávalók:

  • 65 dkg finomliszt
  • 2,75 dl langyos tej
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1 kockacukor
  • 8 dkg porcukor
  • 0,5 tk. só
  • 1 db tojás
  • 1 vaníliarúd kikapart magjai
  • 7 dkg olvasztott vaj
  • töltelékhez: 12 tk. kakaópor, 10 tk. porcukor, víz
  • tetejére: 1 tojás

 

DSC_0636A

Elkészítés:

Szobahőmérsékletű alapanyagokat használok. Egy kevés langyos tejben feloldom a kockacukrot, beleteszem az elmorzsolt élesztőt és lefedve várom, hogy felfusson. Egy tálban összekeverem a lisztet, a porcukrot, a sót és a vaníliamagokat. A felfuttatott élesztőhöz adom a tojást és elkeverem, majd hozzáadom a lisztes keverékhez a többi langyos tejjel együtt. Elindítom a robotgépet és addig hagyom dolgozni a dagasztókart, amíg a tészta összeáll, majd hozzáadom az olvasztott vajat. Akkor jó, ha a tészta már elválik a tál falától. 

Egy üvegtálat vékonyan megszórok liszttel és ebbe teszem a kalácstésztát. Letakarva, huzatmentes helyen kb. egy órát kelesztem.

DSC_0613A

A megkelt tésztát kb. 1 cm magasra nyújtom és négyzetekre vágom.

A kakaóport (én most 16%-ost használok) a porcukorral és annyi vízzel, hogy egy sűrű masszát kapjak, összekeverem. Aki édesebben szereti, tegyen bele több cukrot.

A négyzetek közepére teszek egy teáskanál kakaókrémet, majd a négy sarkát összecsípem és minden létező kis rést összeragasztok. Megfordítom a gombócot és a két tenyerem között körbe-körbeforgatom, majd belehelyezem a papírkapszliba. (Úgy gondolom, ez jól működik muffinsütőben is.)

Egy nagy méretű tepsibe sorakoztatom a mini kalácsokat és letakarva hagyom fél órát kelni. A sütőt ezalatt 180 fokra melegítem.

DSC_0644A

Ha letelt a fél óra, az elkevert tojással megkenem a tetejét, beteszem a sütőbe és 25 perc alatt megsütöm, majd rácson kihűtöm.

 19 db lesz belőle.

Frissen a legfinomabb, de másnap pl. sárgabarack-dzsemmel sem utolsó.

 

DSC_0592A

 DSC_0598A

DSC_0626A

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://alomizvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr4116347826

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Anyuli60 2016.03.15. 13:30:01

Nagyon guszta, szeretném én is megsütni húsvétra. Azt szeretném megkérdezni, hogy a papírkosárkákat hol vetted? Köszönöm, további szép napot! - Gabi

k.kriszta 2016.03.15. 13:51:55

Kedves Gabi! A papírkapszlikat a dm-ben vettem. Akkor kapható volt sárga és zöld színekben. Minden jót kívánva, üdvözlettel Kriszta
süti beállítások módosítása